Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder og smerter – Gør dine åreknuder ondt?

maj 23, 2019

Undersøgelser viser at 3 ud af 10 personer på et eller andet tidspunkt i livet udvikler åreknuder i forskellige former og størrelser. Alderen kan variere meget, men det er mere almindeligt at personer mellem 30-40 år bliver berørt og især hvis de har et mere stillesiddende job eller står meget op. De ældre berøres også meget af åreknuder, da de oftest har dårligere blodcirkulation, og derfor udsættes venerne mere for pres og belastning, som derefter giver anledning til åreknuder.

Åreknuder i sig selv er ikke farlige, hvis de ikke begynder at gøre ondt eller giver dig ubehag når du står eller sidder ned. I de tilfælde hvor åreknuder gør ondt, skal de behandles for ikke at give anledning til større ubehag eller følgesymptomer, som kan være farlige. Det er også vigtigt at du opsøger en læge eller klinik, hvis der sker nogle større forandringer i dine åreknuder eller i huden omkring.

For mange er åreknuder ikke noget man snakker om da de fleste har den opfattelse, at det er en aldersrelateret sygdom. Det er tydeligvis ikke tilfældet, da det berører mennesker i alle aldre og på forskellige områder. Det er dog mere almindeligt at åreknuder dannes på benene, da det kommer af et højt tryk på venerne. Det er derfor at kvinder normalt får ømme åreknuder eller karspringninger under graviditeten, som i visse tilfælde behøver at blive behandlet for ikke at være til langvarig gene.

Hvad er åreknuder

Åreknuder opstår oftest som følge af utætte veneklapper i kombination med at de udsættes for et højt tryk. For de fleste mennesker giver disse åreknuder ingen smerte, men er mere en kosmetisk hindring, da det får en til at føle sig ubehagelig til måde i mange hverdagssituationer. Men for andre kan åreknuder give en del komplikationer. Det er disse typer af åreknuder som man skal behandle eller i visse tilfælde fjerne helt for dermed at eliminere smerter og symptomer.

I dag kan man behandle åreknuder ved hjælp af flere metoder. Valget afhænger af hvilken type åreknuder du har som skal behandles samt hvor på kroppen behandlingen skal udføres.

Hvornår skal man behandle åreknuder?

Hverken du eller dine omgivelser behøver at lide af åreknuder. Det er vigtigt at du spørger en læge om råd og tips omkring hvilken behandling der passer bedst eller om hvad du skal overveje for at lindre symptomerne, hvis det er at de bedømmer at det ikke er nødvendigt med et indgreb.

Tegn på at man skal behandle åreknuder

Her er nogle symptomer som kan betyde at du skal behandler dine dårlige åreknuder:

  • Åreknuder bløder
  • Du har haft en overfladisk blodprop i venen
  • Åreknude føles hård eller hævet
  • Området omkring åreknuden er rød eller øm. Dette kan være et tegn på at åreknuden er betændt og det kræver en speciel behandling.
  • Du har et konstant tryk i benet eller omkring åreknuden der ikke går væk
  • Venøse ben sår som trykker skal behandles hvis de gør ondt
  • Åreknuder der ænder farve bør tjekkes, da det er et tegn på at venen eller området omkring ikke har det godt
  • Det er nødvendigt at du undersøger dine åreknuder for at sikre at der ikke sker nogle forandringer angående farve, form eller størrelse. I de fleste tilfælde betyder en forandring ikke nødvendigvis at der er nogen fare. Men hvis det hæver eller føles ubehageligt, er det vigtigt at du opsøger en læge eller klinik for at der ikke skal opstå nogle værre komplikationer.

Åreknuder der er betændt

Hvis åreknuder føles hårde eller hævede, samt hvis området omkring åreknuden er rød eller øm, er det også et tegn på at den overfladiske blodprop er betændt. Denne form for betændelse kaldes for flebit og er en form for venebetændelse som i de fleste tilfælde bør behandles.

En overfladisk blodprop behøver dog ikke altid at lede til komplikationer. Derimod er risikoen højere hvis du får en blodprop i de dybe vener. Disse blodpropper er betydeligt mere alvorlige og hvis dette skulle ske, skal du opsøge en læge omgående, da der kan være en risiko for at blodproppen kan vandre i kroppen.

Du kan lindre symptomerne med en støttestrømpe

For ældre mennesker eller gravide kan åreknuder i benene lede til at man mærker en stikkende eller øm følelse. I disse tilfælde kan en støttestrømpe lindre symptomerne og forebygge imod risikoen for at nye åreknuder dannes. Det er fordi støttestrømpen regulerer trykket i benet og dermed bliver dine vener ikke belastes på samme måde. En støttestrømpe er også perfekt til når du flyver, da lufttrykket er højere, hvilket forringer blodcirkulationen i benet og giver et for højt tryk på venerne.

Mange der har åreknuder lider i hemmelighed. Hvis du oplever smerte eller hævelse i benet, så er det noget du skal tage alvorligt. Opsøg en læge eller klinik som så kan afgøre om det kræver behandling for at fjerne problemet. Eller om du i fremtiden bør bære en støttestrømpe for at balancere trykket i benet og dermed lindre symptomerne.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.