Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og smerter – Gør dine åreknuder ondt?

23.maj, 2019

Undersøgelser viser at 3 ud af 10 personer på et eller andet tidspunkt i livet udvikler åreknuder i forskellige former og størrelser. Alderen kan variere meget, men det er mere almindeligt at personer mellem 30-40 år bliver berørt og især, hvis de har et mere stillesiddende job eller står meget op. De ældre berøres også meget af åreknuder, da de oftest har dårligere blodcirkulation, og derfor udsættes venerne mere for pres og belastning, som derefter giver anledning til åreknuder.

Åreknuder i sig selv er ikke farlige, hvis de ikke begynder at gøre ondt eller giver dig ubehag, når du står eller sidder ned. I de tilfælde hvor åreknuder gør ondt, skal de behandles for ikke at give anledning til større ubehag eller følgesymptomer, som kan være farlige. Det er også vigtigt, at du opsøger en læge eller klinik, hvis der sker nogle større forandringer i dine åreknuder eller i huden omkring.

Hos mange mennesker er åreknuder ikke noget, man snakker om, da de fleste har den opfattelse, at det er en aldersrelateret sygdom. Det er tydeligvis ikke tilfældet, da det berører mennesker i alle aldre og på forskellige områder. Det er dog mere almindeligt at åreknuder dannes på benene, da det kommer af et højt tryk på venerne. Det er netop derfor, at kvinder normalt får ømme åreknuder eller karsprængninger under graviditeten, som i visse tilfælde behøver at blive behandlet for ikke at være til langvarig gene.

Hvad er åreknuder

Åreknuder opstår oftest som følge af utætte veneklapper i kombination med at de udsættes for et højt tryk. For de fleste mennesker giver disse åreknuder ingen smerte, men er mere en kosmetisk hindring, da det får en til at føle sig ubehagelig til mode og være en begrænsning i mange hverdagssituationer. Men for andre kan åreknuder give en del komplikationer. Det er disse typer af åreknuder, som man skal behandle eller i visse tilfælde fjerne helt for dermed at eliminere smerter og symptomer.

I dag kan man behandle åreknuder ved hjælp af flere metoder. Valget afhænger af hvilken type åreknuder du har, som skal behandles samt, hvor på kroppen behandlingen skal udføres.

Hvornår skal man behandle åreknuder?

Hverken du eller dine omgivelser behøver at lide af åreknuder. Det er vigtigt, at du spørger en læge til råds omkring hvilken behandling af åreknuder, der passer bedst til dig. Hvis det vurderes, at det ikke er nødvendigt med et indgreb, skal du overveje, hvad du selv kan gøre for at lindre symptomerne ved åreknuderne.

Tegn på at man skal behandle åreknuder

Her er nogle symptomer, som kan betyde, at du skal behandler dine dårlige åreknuder:

  • Åreknuder, der bløder
  • Du har haft en overfladisk blodprop i venen
  • Åreknuden føles hård eller hævet
  • Området omkring åreknuden er rødt eller ømt. Dette kan være et tegn på, at åreknuden er betændt, og det kræver en speciel behandling.
  • Du har et konstant tryk i benet eller omkring åreknuden, der ikke går væk
  • Venøse bensår, som trykker, skal behandles hvis de gør ondt
  • Åreknuder der ændrer farve bør tjekkes, da det er et tegn på, at venen eller området omkring ikke har det godt
  • Det er nødvendigt, at du undersøger dine åreknuder for at sikre, at der ikke sker nogle forandringer angående farve, form eller størrelse. I de fleste tilfælde betyder en forandring ikke nødvendigvis, at der er nogen fare. Men hvis det hæver eller føles ubehageligt, er det vigtigt, at du opsøger en læge eller klinik, for at der ikke skal opstå nogle værre komplikationer.

Åreknuder og smerter - Gør dine åreknuder ondt?

Betændte åreknuder

Hvis åreknuder føles hårde eller hævede, samt hvis området omkring åreknuden er rødt eller ømt, er det også et tegn på, at den overfladiske blodprop er betændt. Denne form for betændelse kaldes for flebit og er en form for venebetændelse som i de fleste tilfælde bør behandles.

En overfladisk blodprop behøver dog ikke altid at lede til komplikationer. Derimod er risikoen højere, hvis du får en blodprop i de dybe vener. Disse blodpropper er betydeligt mere alvorlige, og hvis dette skulle ske, skal du opsøge en læge omgående, da der kan være en risiko for, at blodproppen kan vandre i kroppen.

Du kan lindre symptomerne med en støttestrømpe

For ældre mennesker eller gravide kan åreknuder i benene lede til, at man mærker en stikkende eller øm følelse. I disse tilfælde kan en støttestrømpe lindre symptomerne og forebygge imod risikoen for at nye åreknuder dannes. Dette sker, fordi støttestrømpen regulerer trykket i benet, og dermed bliver dine vener ikke belastet på samme måde. En støttestrømpe er også perfekt til, når du flyver, da lufttrykket er højere, hvilket forringer blodcirkulationen i benet og giver et for højt tryk på venerne.

Mange personer, der har åreknuder, lider i al hemmelighed. Hvis du oplever smerte eller hævelse i benet, så er det noget du skal tage alvorligt. Opsøg en læge eller klinik, som så kan afgøre om det kræver behandling for at fjerne problemet. De kan også vurdere, om du i fremtiden bør bære en støttestrømpe for at balancere trykket i benet og dermed lindre symptomerne.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.