Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og hævede ben

3.januar, 2023

Åreknuder er en sygdom, som rammer rigtig mange mennesker i løbet af deres liv. Man regner med, at cirka hver tredje voksen får åreknuder på et tidspunkt i livet. Åreknuder er i langt de fleste tilfælde ufarlige, men åreknuder kan give forskellige symptomer af større eller mindre grad af ubehag. 

Et typisk symptom på åreknuder er hævede ben, men andre symptomer på åreknuder på benene er også kløe og tyngdefornemmelse. En del mennesker lider af hævede ben, eller kan opleve en tilstand med hævede ben i bestemte situationer.

Hævede ben behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man har åreknuder, men det er værd at være opmærksom på, hvis man lider meget af hævede ben. 

Når åreknuder udvikles 

Åreknuder opstår primært på grund af arv, og har ens forældre åreknuder, vil man med al sandsynlighed også selv få åreknuder. Åreknuder kan udvikles gennem hele livet, men ses oftere hos ældre, gravide og overvægtige, da veneklapperne hos disse grupper fungerer i dårligere grad. 

Åreknuder udvikles, når veneklapperne ikke holder tæt, så blodet derfor samles i puljer. Dette skaber et stort pres på venerne, og venen vil blive tyk og bule ud. Dette er åreknuden. 

Åreknuder opstår ofte på benene, da trykket i venerne her er størst. Åreknuder er tykke og blå blodårer, som snor sig langs benet og ofte giver anledning til hævede ben og estetiske gener. 

Åreknuder og hævede ben

Symptomer på åreknuder

Som nævnt rammer åreknuder rigtig mange mennesker, og folk oplever dem forskelligt. Nogle mennesker vil være meget plaget af symptomerne, mens andre ser åreknuderne som et mere estetisk problem. 

Nogle af de mest typiske symptomer på åreknuder på benene er:

  • Hævede ben
  • Kramper
  • Kløe på benene
  • Uro i benene
  • Tyngdefornemmelse

Åreknuder udvikles over tid og vil forværres med årene, hvorfor symptomerne kan blive mere plagsomme og i værste tilfælde udvikle eksem, pigmentering og venøse bensår, som kan have svært ved at hele. 

Behandling af åreknuder

Hvornår skal man have behandlet sine åreknuder? Dette kan være svært at svare på, da nogle plages meget af eksempelvis hævede ben og kramper, hvorfor en behandling vil være meget relevant. Andre vælger at leve med deres åreknuder i mange år, før de får dem fjernet, fordi de ikke er meget plaget af symptomerne. 

Det er videnskabeligt bevist, at åreknuder er med til at forringe livskvaliteten, og de metoder, der anvendes i dag er så skånsomme, at der ikke er grund til at udskyde en behandling. Dermed sagt at der ikke er grund til at leve med en forringet livskvalitet med eksempelvis hævede og ømme ben, hvis man kan få behandlet sine åreknuder med milde metoder, hvor man normalvis ikke skal sygemeldes bagefter. 

Åreknuder forsvinder ikke af selv selv, og åreknuderne vil med stor sandsynlighed forværres i løbet af årene. Det vil altså kræve en behandling at komme af med åreknuderne og symptomerne. 

Med en behandling af åreknuder på benene, fjernes eller minimeres symptomerne så som hævede ben, kramper og uro i benene. 

Hos Dansk Venecenter fjernes åreknuderne med varmebehandling eller skumbehandling. Begge metoder er minimalt invasive, varmebehandling udføres i lokalbedøvelse og man kan normalvis genoptage sin hverdag dagen efter åreknudebehandlingen.

Afhængigt af hvor fremskredne åreknuderne er, og hvordan man responderer på den primære behandling, kan det være nødvendigt med en opfølgende behandling, som er mindre omfattende end den primære behandling. Dette vil være relevant hos cirka 10-15 procent af dem, der får fjernet sine åreknuder på benene. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.