Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder og graviditet – det bør du vide

oktober 10, 2019

At blive og være gravid er måske den mest spændende del af en kvindes liv. Der er mange følelser og forhåbninger, der kommer på et tidspunkt, hvor kroppen også gennemgår mange ændringer. De fleste af disse ændringer er selvfølgelig positive, men nogle af dem kan være stressende for kroppen. Nogle forandringer vil stadig være der efter graviditeten, og nogle af dem kan opfattes som gener. En af de ændringer, der kan opfattes som et problem efter en graviditet er, at den øgede kropsvægt under graviditeten har påvirket blodcirkulationen på en måde, som de veneklapperne ikke rigtig har kunnet udføre deres arbejde og dermed skabt små blod puljer i venerne, som regel på bagsiden af knæet, hvilket kan medføre at åreknuder dannes.

Hvad er åreknuder?

Disse små puljer af blod ses ofte gennem huden som små blå eller lilla årer, der ofte bugter som et net, hvor de opstår. Det er på grund af dette udseende, at disse blodkar kaldes åreknuder. Åreknuder er ikke farlige, og de forårsager ingen smerter.

Hvordan dannes åreknuder?

Åreknuder dannes på grund af manglende funktion i klapperne, der regulerer blodgennemstrømningen i venerne. Når disse klapper slides, kan blodet, der skal pumpes til hjertet, i stedet strømme tilbage i venen, hvor der dannes blod puljer, der gør venerne tykkere, og der dannes også nye årer, der cirkulerer under veneklapperne. Det er disse nye årer, der er åreknuder.

Åreknuderne opstår som sagt på grund af defekter i veneklapperne. Defekter i veneklapperne opstår fordi de er slidte og derfor fungerer dårligt. Som alle andre funktioner i kroppen slides også veneklapperne over tid. Dette betyder, at åreknuder er mere almindelige blandt ældre end blandt yngre. Væv er den mest almindelige årsag til, at en person får åreknuder. Hvis en person er tilbøjelig til karsprængninger, får personen næsten helt sikkert en karsprængning på et andet tidspunkt i deres liv.

Der er derimod en række faktorer, der har indflydelse på, hvornår åreknuderne vil opstå, og hvor omfattende de vil blive. Disse faktorer inkluderer fedme, motion, rygning, stillesiddende og mere. Det der er fælles for risikofaktorerne, der forårsager åreknuder, er at de alle forringer blodcirkulationen, hvilket betyder at slidte veneklapper får endnu sværere ved at pumpe blod til hjertet, hvilket får blodet til at ophobes i de puljer, vi nævnte ovenfor.

Hvorfor er åreknuder almindelige under graviditet?

Åreknuder er almindelige under graviditeten. Dette skyldes, at en gravid kvinde i streng forstand er overvægtig under graviditeten. Det er ikke overvægt som i fedme, der henvises til, men den ekstra vægt, som fosteret og fostervandet bringer. Denne vægt påvirker kroppen på samme måde som traditionel fedme, når det kommer til blodcirkulation. Derudover er der mere blod til at pumpe, fordi fosteret også er en del af en gravid kvindes blodbane. Derfor er det meget almindeligt, at ellers meget sunde kvinder lider af åreknuder i forbindelse med graviditet.

Forsvinder åreknuder efter graviditeten?

Det er almindeligt, at åreknuder forsvinder af sig selv efter graviditeten, da den graviditetsrelaterede overvægt dermed forsvinder og blodcirkulationen forbedres. Det er dog ikke altid, at åreknuderne forsvinder af sig selv på trods af at overvægten forsvinder, og det er heller ikke ualmindeligt, at kvinder går i op vægt under graviditeten på grund af ændrede spisevaner og træningsvaner under graviditeten. Hvis denne overvægt ikke forsvinder efter graviditeten, er der en risiko for, at åreknuder ikke forsvinder af sig selv.

Er der grund til at behandle åreknuder under graviditet?

Åreknuder i forbindelse med graviditet er som sagt helt ufarlige, men der er mange mennesker, der synes, at åreknuder er grimme. Man kan selvfølgelig argumentere hvorvidt kosmetiske problemer ikke er noget man kan tackle, men man må ikke glemme, at hvis kosmetiske ændringer indebærer begrænsninger i livet, er det en lige så gode grund til at få en behandling. Hvis en person opfatter deres åreknuder som grimme, kan det betyde, at personen ikke vil vise sig i nederdel eller shorts, og personen vil heller ikke vise sig på en offentlig strand. Disse begrænsninger kan klart klassificeres som forringet livskvalitet, og det er et meget godt argument for at gennemføre en åreknude-behandling under graviditet.

Kan man behandle åreknuder i forbindelse med graviditet?

Der findes flere gode behandlingsmetoder til åreknuder under graviditeten. Disse moderne metoder kræver ingen større indgreb og kan udføres på en klinik, uden for et hospital. Patienten kan gå hjem umiddelbart efter proceduren er udført. Behandlingen foregår under lokalbedøvelse og tager cirka en time at gennemføre. Efter proceduren har patienten kun brug for et par dage med restituering, før hun kan vende tilbage til sin normale hverdag.

Resumé – Åreknuder ved graviditet

Åreknuder forbundet med graviditet skyldes, at kvindens vægt øges under graviditet på grund af fosteret og fostervand. Disse åreknuder forsvinder ofte af sig selv efter graviditeten.

Hvis ikke åreknuderne der er opstået i forbindelse med en graviditet, forsvinder af sig selv, og kvinden opfatter dem som en begrænsning i livet, kan disse behandles. Moderne metoder til behandling af åreknuder er meget fleksible og tager kun en time at udføre. Når proceduren er udført, kan kvinden vende hjem og tilbage til normale hverdag efter kun et par dage.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.