Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og graviditet – det bør du vide

10.oktober, 2019

At blive og være gravid er måske den mest spændende del af en kvindes liv. Der er mange følelser og forhåbninger, der kommer på et tidspunkt, hvor kroppen også gennemgår mange forandringer. De fleste af disse ændringer er selvfølgelig positive, men nogle af dem kan være stressende for kroppen. Nogle forandringer vil stadig være der efter graviditeten, og nogle af dem kan opfattes som gener. En af de ændringer, der kan opfattes som et problem efter en graviditet er, at den øgede kropsvægt under graviditeten har påvirket blodcirkulationen på en måde, så veneklapperne ikke rigtig har kunnet udføre deres arbejde og dermed skabt små puljer  af blod i venerne – som oftest på bagsiden af knæet, hvilket kan medføre at åreknuder dannes.

Hvad er åreknuder?

Disse små puljer af blod ses ofte gennem huden som små blå eller lilla årer, der ofte bugter som et net, hvor de opstår. Det er på grund af dette udseende, at disse blodkar kaldes åreknuder. Åreknuder er ikke farlige, og de forårsager som ofte ingen smerter.

Hvordan dannes åreknuder?

Åreknuder dannes på grund af manglende funktion i veneklapperne, der regulerer blodgennemstrømningen i venerne. Når disse klapper slides, kan blodet, der skal pumpes til hjertet, i stedet strømme tilbage i venen, hvor der dannes puljer af blod, der gør venerne tykkere. På grund af det øgede tryk på venerne, udvider de sig og snor sig, og åreknuderne opstår.

Åreknuderne opstår som sagt på grund af defekter i veneklapperne. Defekter i veneklapperne opstår, fordi de er slidte og derfor fungerer dårligt. Som alle andre funktioner i kroppen slides også veneklapperne over tid. Dette betyder, at åreknuder er mere almindelige blandt ældre end blandt yngre. Arv er den mest almindelige årsag til, at en person får åreknuder. Hvis en person er arvelig disponeret for åreknuder, får personen næsten helt sikkert åreknuder på et tidspunkt i deres liv.

Der er derimod en række faktorer, der har indflydelse på, hvornår åreknuderne vil opstå, og hvor omfattende de vil blive. Disse faktorer inkluderer fedme, motion, rygning, stillesiddende og mere. Det, der er fælles for risikofaktorerne, der forårsager åreknuder, er at de alle forringer blodcirkulationen, hvilket betyder, at slidte veneklapper får endnu sværere ved at pumpe blod til hjertet, hvilket får blodet til at ophobes i de puljer, vi nævnte ovenfor.

Åreknuder og graviditet

Hvorfor er åreknuder almindelige under graviditet?

Åreknuder er almindelige under graviditeten. Dette skyldes, at en gravid kvinde i streng forstand er overvægtig under graviditeten. Det er ikke overvægt som i fedme, der henvises til, men den ekstra vægt, som fosteret og fostervandet bringer. Denne vægt påvirker kroppen på samme måde som traditionel fedme, når det kommer til blodcirkulation. Derudover er der mere blod, som skal pumpes rundt i kroppen, fordi fosteret også er en del af en gravid kvindes blodbane. Derfor er det meget almindeligt, at ellers meget sunde kvinder lider af åreknuder i forbindelse med en graviditet.

Åreknuder og graviditet

Forsvinder åreknuder efter graviditeten?

Det er almindeligt, at åreknuder forsvinder af sig selv efter graviditeten, da den graviditetsrelaterede overvægt dermed forsvinder, og blodcirkulationen forbedres. Det er dog ikke altid, at åreknuderne forsvinder af sig selv på trods af, at overvægten forsvinder, og det er heller ikke ualmindeligt, at kvinder går op i vægt under graviditeten på grund af ændrede spisevaner og træningsvaner under graviditeten. Hvis denne overvægt ikke forsvinder efter graviditeten, er der en risiko for, at åreknuderne ikke forsvinder af sig selv.

Er der grund til at behandle åreknuder opstået i forbindelse med graviditet?

Åreknuder i forbindelse med graviditet er som sagt helt ufarlige, men der er mange mennesker, der synes, at åreknuder er grimme. Man kan selvfølgelig argumentere, hvorvidt kosmetiske problemer ikke er noget, man kan tackle, men man må ikke glemme, at hvis kosmetiske ændringer indebærer begrænsninger i livet, er det en lige så gode grund til at få en behandling. Hvis en person opfatter deres åreknuder som grimme, kan det betyde, at personen ikke vil vise sig i nederdel eller shorts, og personen vil heller ikke vise sig på en offentlig strand. Disse begrænsninger kan klart klassificeres som forringet livskvalitet, og det er et meget godt argument for at gennemføre en behandling af åreknuder opstået i forbindelse med en graviditet.

Kan man behandle åreknuder opstået i forbindelse med graviditet?

Har en kvinde fået åreknuder i forbindelse med sin graviditet, og disse ikke er forsvundet efter endt graviditet, findes der flere gode behandlingsmetoder. Disse moderne metoder kræver ingen større indgreb og kan udføres på en klinik, uden for et hospital. Patienten kan gå hjem umiddelbart efter proceduren er udført. Behandlingen foregår under lokalbedøvelse og tager cirka en time at gennemføre. Efter proceduren har patienten kun brug for et par dage med restituering, før hun kan vende tilbage til sin normale hverdag.

Resumé – Åreknuder ved graviditet

Åreknuder forbundet med graviditet skyldes, at kvindens vægt øges under graviditet på grund af blandt andet fosteret og fostervand. Disse åreknuder forsvinder ofte af sig selv efter graviditeten.

Hvis ikke åreknuderne, der er opstået i forbindelse med en graviditet, forsvinder af sig selv, og kvinden opfatter dem som en begrænsning i livet, kan disse behandles. Moderne metoder til behandling af åreknuder er meget fleksible og tager ca kun en time at udføre. Når proceduren er udført, kan kvinden vende hjem og tilbage til normale hverdag kort herefter.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.