Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder hos yngre personer

23.maj, 2019

Almindeligvis forbindes åreknuder med ældre mennesker, og ældning er en af de største årsager, som bidrager til at åreknuder dannes. Der eksisterer dog mange andre årsager, som bidrager til dannelsen af åreknuder, her er livsstilen en af de primære årsager. Denne artikel er skrevet til personer, som er i 20-30 årsalderen og som undrer sig over, hvorfor de har fået åreknuder.

Hvad forårsager åreknuder

Der er mange faktorer, som forårsager åreknuder, men den faktor som er vigtigst, er nedarvning. Hvis en persons forældre eller bedsteforældre har eller har haft åreknuder, er det meget sandsynligt, at man også kommer til at få dem.

Uanset arv eller alder, så er dannelsen af åreknuder meget forbundet med en persons livsstil. Så hvis en person både har en arv, som inkluderer åreknuder og en livsstil, som øger risikoen for åreknuder, så er det meget sandsynligt, at man også kommer til at få åreknuder.

Hvorfor åreknuder opstår hos yngre personer

Det er blevet almindeligt at se åreknuder hos personer i en ung alder. Hvorfor det er sådan er forbundet med, hvorfor åreknuder opstår. Så det første vi skal gøre er at kigge nærmere på, hvad det er, der forårsager åreknuder.

Nogle af de faktorer, som bidrager til dannelsen af åreknuder i en ung alder er:

 • Graviditet, nu eller tidligere
 • Genetisk arv. Det kan f.eks. være gener som medfører, at veneklapperne er svagere og dermed nedslides hurtigere
 • Kirurgisk indgreb som følge af ulykke, sygdom mm.
 • Beklædning og sko, som f.eks. stramme bukser og sko med høje hæle
 • Tidligere skader på venerne i benet
 • Kvinder udvikler oftere end mænd åreknuder i de unge år. Dette er forbundet med kvinders hormoner
 • Overvægt eller fedme
 • Fysisk inaktivitet
 • At en person sidder eller står stille hele dagen når han eller hun arbejder
 • Medicinering som påvirker blodcirkulationen
 • At en person har været sengeliggende i en længere periode, f.eks. på grund af sygdom, sportsskader eller andet

De situationer som nævnes her bidrager alle til at øge risikoen for åreknuder i en ung alder.

Graviditet og åreknuder

Allerede tidligt i graviditeten øges risikoen for at blodet bliver ophobet i benene.  Selv om det er almindeligt hos kommende mødre i 30 årsalderen, så forekommer det også hos kommende mødre, som er yngre.

Vægtøgningen under graviditeten er en medvirkende årsag til, at åreknuderne opstår. Det er dog ikke kun moderens egen vægt, som øges, men det er også vægtøgningen som kommer med fosteret, fostervandet og moderkagen.

Åreknuder hos yngre personer

Det er dog ikke kun vægten alene, men også den øgede blodvolumen og hormonelle forandringer, som forårsager åreknuder under eller efter graviditeten. Ekstreme hormonforandringer under den tidlige graviditet samt en langsommere blodstrømning, der forbereder kroppen på graviditeten og fødslen, kan forårsage åreknuder, karsprængninger samt blodpropper. En person som har åreknuder i familien, bør snakke med sin læge om, hvordan han eller hun kan mindske risikoen for åreknuder under graviditet. Vedkommende bør også opsøge læge, hvis de åreknuder man har pådraget sig under graviditeten ikke forsvinder inden 12 uger efter endt graviditet.

Fedme, overvægt og åreknuder

Overvægt og fedme er stærkt forbundet med årsagen til dannelsen af åreknuder. Det er en kombination af genetik, inaktivitet og dårlige madvaner, som gør at dannelsen af åreknuder øges blandt yngre personer. Allerede i de unge år, bidrager fedme og inaktivitet til, at børn og unge får voksne personers sygdomme. Det er ikke bare åreknuder alene, men også andre sygdomme relateret til blodcirkulation, som f.eks. hjertekarsygdomme og for højt blodtryk.

Inaktivitet og åreknuder

Det er meget almindeligt hos personer, som ikke bare sidder stille mens de har fri, men også når de arbejder. Selv det at stå stille i længere tid inkluderes her. Det er ikke bare alene det, at mangel på fysisk aktivitet minimerer blodcirkulationen, den forårsager også overvægt og fedme. Det er ikke kun åreknuder, der opstår som følge af fysisk inaktivitet, men også en række andre sygdomme.

Skader, medicinering og åreknuder

Selv om en person tager sig af sit helbred, kan vedkommende stadig risikere at pådrage sig skader, som gør vedkommende sengeliggende i en længere periode. At ligge i vandret position i længere tid, kan mindske blodcirkulationen og øge risikoen for åreknuder og blodpropper. Visse typer af medicin, som f.eks. visse typer af prævention, kan også øge risikoen for at få åreknuder i en ung alder, selv om personen i øvrigt er ved godt helbred.

Hvad kan forebygge fremkomsten af åreknuder hos yngre mennesker

En person som tilhører en af risikogrupperne for at få åreknuder og desuden også har en livsstil, der øger sandsynligheden for åreknuder, bør reagere så hurtigt som muligt for at minimere risikoerne. Hvis åreknuder er fremskredne på benene, er det ofte mere kompliceret at komme af med, end det er at forebygge imod deres fremkomst, og åreknuder bliver også værre med alderen.

Med de rigtige råd og en forandret livsstil, kan en person dog gøre meget for at minimere risikoen for at få åreknuder.

Der findes en række ting som en person selv kan gøre for at forebygge imod dannelsen af åreknuder i en ung alder. Nogle af disse ting er:

 • Motionere
 • Bære støttestrømper
 • Gå ned i vægt
 • Motionere for at forebygge imod dannelsen af åreknuder i en ung alder

En af de bedste metoder til at forebygge imod dannelsen af åreknuder i de unge år, er at motionere. Det kan være så enkelt som at rejse sig fra sofaen hver time og tage en gåtur rundt i huset. Eller man kan parkere bilen længst væk på parkeringspladsen og få nogle ekstra skridt på vej på arbejde eller til forretningen.

Eftersom personer der har en højere risiko for at få åreknuder i en yngre alder, ofte er meget inaktive, så er det som regel også meget små ændringer, der er nødvendige for at bryde det negative mønster. At forlade et niveau som helt stillesiddende, indebærer præcist det som ordet antyder, at bevæge sig, også selv om det er meget lidt.

Gå ned i vægt for at forebygge dannelsen af åreknuder som ung

Hvad en person spiser er stærkt forbundet med personens helbred. I tilfælde hvor de unge mennesker har åreknuder, ses en tydelig forbindelse mellem hvad personen spiser og om personen er overvægtig og derfor i risikogruppen for at få åreknuder. Det vil sige, unge mennesker der lider af overvægt eller fedme, bør helt bestemt kigge på deres diæt for dermed at minimere risikoen for at få åreknuder.

Hold benene hævet højt

En person som ved, at han eller hun befinder sig i risikogruppen for at få åreknuder, kan minimere risikoen ved at placere benene i høj stilling, hvor som helst det er muligt. Ved høj stilling menes, at underbenene skal befinde sig højere end hjertet. Når underbenene er placeret højt, øges blodstrømningen gennem venerne tilbage til hjertet, hvilket minimerer ophobningen af blod i venerne, som er årsagen til, at åreknuder opstår.

Hvordan behandles åreknuder hos yngre personer

For yngre mennesker, som allerede er berørt af åreknuder, eksisterer der en hel del behandlinger, som kan være med til at løse problemet. Før en medicinsk behandling af åreknuder påbegyndes, anbefales det at man forsøger at afhjælpe ved at foretage de foranstaltninger, som blev beskrevet ovenfor om forebyggelse. Det er nemlig sådan, at man selv kan være med til at afhjælpe problemet med åreknuder ved at forebygge så tidligt som muligt.

Skulle det dog på trods af egne handlinger stadig være således, at åreknuderne er meget generende eller måske føles meget grimme, så findes der mange gode metoder for behandling af åreknuder, og mange af disse metoder er både skånsomme, effektive og hurtige at gennemføre.

Som vi har nævnt tidligere, bliver åreknuder værre med tiden, så det er vigtigt, at en person der lider af åreknuder, får den rette behandling til fjernelse af åreknuder så tidligt som muligt.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.