Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder hos yngre personer

maj 23, 2019

Almindeligvis forbindes åreknuder med ældre mennesker, og ældning er en af de største årsager, som bidrager til at åreknuder dannes. Der eksisterer dog mange andre årsager som bidrager til dannelsen af åreknuder, her er livsstilen en af de primære årsager. Denne artikel er skrevet til personer som er i 20-30 årsalderen og som undrer sig over hvorfor de har fået åreknuder.

Hvad forårsager åreknuder

Der er mange faktorer som forårsager åreknuder, men den faktor som er vigtigst, er nedarvning. Hvis en persons forældre eller bedsteforældre har eller har haft åreknuder, er det meget sandsynligt at man også kommer til at få dem. Det er anderledes hvis det er en kvinde som er over 30 år.

Uanset arv eller alder, så er dannelsen af åreknuder meget forbundet med en persons livsstil. Så hvis en person både har en arv som inkluderer åreknuder og en livsstil, som øger risikoen for åreknuder, så er det meget sandsynligt at man også kommer til at få åreknuder.

Hvorfor åreknuder opstår hos yngre personer

Det er blevet almindeligt at se åreknuder hos personer i en ung alder. Hvorfor det er sådan, er forbundet med hvorfor åreknuder opstår. Så det første vi skal gøre, er at kigge nærmere på hvad det er der forårsager åreknuder.

Nogle af de faktorer som bidrager til dannelsen af åreknuder i en ung alder er:

 • Graviditet, nu eller tidligere
 • Genetisk arv. Det kan f.eks. være gener som medfører at veneklapperne er svagere og dermed nedslides hurtigere
 • Kirurgisk indgreb som følge af ulykke, sygdom mm.
 • Beklædning og sko, som f.eks. stramme bukser og sko med høje hæle
 • Tidligere skader på venerne i benet
 • Kvinder udvikler oftere end mænd åreknuder i de unge år. Dette er forbundet med kvinders hormoner
 • Overvægt eller fedme
 • Fysisk inaktivitet
 • At en person sidder eller står stille hele dagen når han eller hun arbejder
 • Medicinering som påvirker blodcirkulationen
 • At en person har været sengeliggende i en længere periode, f.eks. på grund af sygdom, sportsskader eller andet

De situationer som er blevet oplistet bidrager alle til at øge risikoen for åreknuder i en ung alder.

Graviditet og åreknuder

Allerede tidligt i graviditeten øges risikoen for at blodet bliver ophobet i benene.  Selv om det er almindeligt hos kommende mødre i 30 årsalderen, så forekommer det også hos kommende mødre som er yngre.

Vægtøgningen under graviditeten er et stort bidrag til årsagen til åreknuder. Det er dog ikke kun moderens egen vægt som øges men det er også vægtøgningen som kommer med fosteret, fostervandet og moderkagen.

Det er dog ikke kun vægten alene, men også den øgede blodvolumen og hormonelle forandringer som forårsager åreknuder under eller efter graviditeten. Ekstreme hormonforandringer under den tidlige graviditet samt en langsommere blodstrømning, der forbereder kroppen på graviditeten og fødslen, kan forårsage åreknuder og spindelvævsvener samt blodpropper. En person som har åreknuder i familien, bør snakke med sin læge om hvordan han eller hun kan mindske risikoen for åreknuder under graviditet. Vedkommende bør også opsøge læge, hvis de åreknuder man har pådraget sig under graviditeten ikke forsvinder inden 12 uger efter endt graviditet.

Fedme, overvægt og åreknuder

Overvægt og fedme er et stærkt bidrag til årsagen til dannelsen af åreknuder. Det er en kombination af genetik, inaktivitet og dårlige madvaner, som gør at dannelsen af åreknuder øges blandt yngre personer. Allerede i de unge år, bidrager fedme og inaktivitet til at børn og unge får voksne personers sygdomme. Det er ikke bare åreknuder alene, men også andre sygdomme relateret til blodcirkulation, som f.eks. hjertekarsygdomme og for højt blodtryk.

Inaktivitet og åreknuder

Det er meget almindeligt hos personer som ikke bare sidder stille mens de har fri, men også når de arbejder. Selv det at stå stille i længere tid inkluderes her. Det er ikke bare alene det at mangel på fysisk aktivitet minimerer blodcirkulationen, den forårsager også overvægt og fedme. Det er ikke kun åreknuder, der opstår som følge af fysisk inaktivitet, men også en mængde andre sygdomme.

Tøj, sko og åreknuder

Ens valg af tøj og sko, som man tager på, påvirker også risikoen for dannelsen af åreknuder. Selv om en person motionerer og spiser sundt, kan risikoen for åreknuder øges, hvis man tager tøj på, som sidder meget stramt om benet eller hvis man går i høje hæle.  Denne form for tøj og sko forårsager pres på kroppen, lige der hvor blodet har behov for at cirkulere frit, og derved minimere risikoen for åreknuder i de unge år.

Skader, sengeliggende, medicinering og åreknuder

Selv om en person tager sig af sit helbred og klæder sig i løst tøj, kan vedkommende stadig risikere at pådrage sig skader, som gør vedkommende sengeliggende i en længere periode. At ligge i vandret position i længere tid, kan mindske blodcirkulationen og øge risikoen for åreknuder og blodpropper. Visse typer af medicin, som f.eks. visse typer af prævention, kan også øge risikoen for at få åreknuder i en ung alder, selv om personen i øvrigt er ved godt helbred.

Hvad kan forebygge fremkomsten af åreknuder hos yngre mennesker

En person som tilhører en af risikogrupperne for at få åreknuder og desuden også har en livsstil, der øger sandsynligheden for åreknuder, bør reagere så hurtigt som muligt for at minimere risikoerne. Hvis åreknuder er veludviklede på benene, tager det meget mere tid og er mere kompliceret at komme af med, end det er at forebygge imod deres fremkomst, og åreknuder bliver også værre med alderen.

Med de rigtige råd og en forandret livsstil, kan en person dog gøre meget for at minimere risikoen for at få åreknuder.

Der findes en række ting som en person selv kan gøre for at forebygge imod dannelsen af åreknuder i en ung alder. Nogle af disse ting er:

 • Motionere
 • Bære støttestrømper
 • Undgå stramt tøj og sko med høje hæle
 • Gå ned i vægt
 • Motionere for at forebygge imod dannelsen af åreknuder i en ung alder

En af de bedste metoder til at forebygge imod dannelsen af åreknuder i de unge år, er at motionere. Det kan være så enkelt som at rejse sig fra sofaen hver time og tage en gåtur rundt i huset. Eller man kan parkere bilen længst væk på parkeringspladsen og få nogle ekstra skridt på vej på arbejde eller til forretningen.

Eftersom personer der har en højere risiko for at få åreknuder i en yngre alder, ofte er meget inaktive, så er det som regel også meget små ændringer der er nødvendige for at bryde det negative mønster. At forlade et niveau som helt stillesiddende, indebærer præcist det som ordet antyder, at bevæge sig, også selv om det er meget lidt.

Gå ned i vægt for at forebygge imod dannelsen af åreknuder som ung

Hvad en person spiser er stærkt forbundet med personens helbred og selv i tilfælde med åreknuder hos meget unge mennesker, findes der en tydelig forbindelse mellem hvad en person spiser, om personen er overvægtig og om personen har en risiko for at pådrage sig åreknuder. Så unge mennesker der lider af overvægt eller fedme, bør helt bestemt kigge på deres diæt, for at overvægten eller fedmen kan blive mindre og dermed minimere risikoen for at åreknuder bliver dannet.

Det rigtige tøj for at forbygge dannelsen af åreknuder i de unge år

Det at være klædt i meget stramtsiddende tøj eller det at gå i høje hæle, påvirker blodcirkulationen negativt i benene, hvilket senere vil øge risikoen for åreknuder. Selv hos unge som i øvrigt er helt friske og lever et sundt liv, øges risikoen for åreknuder markant, hvis personen klæder sig i tøj som er stramtsiddende om benene eller strækker underbenene på en måde, som f.eks. høje hæle gør.

Få den rigtige holdning for at forebygge imod dannelsen af åreknuder i de unge år

En person som ved at han eller hun befinder sig i risikozonen for at få åreknuder, kan minimere den risiko ved at placere benene i høj stilling, hvor som helst det er muligt. Ved høj stilling menes der ikke vandret position, men der menes at underbenene skal befinde sig højere end hjertet. Når man har underbenene så højt, øges blodstrømningen gennem venerne tilbage til hjertet, hvilket minimerer ophobningen af blod i venerne, som er årsagen til at åreknuder opstår.

Hvordan behandles åreknuder hos yngre personer

For yngre mennesker som allerede er berørt af åreknuder, eksisterer der en hel del behandlinger som kan fikse problemet. Før en medicinsk behandling påbegyndes, anbefales det at man forsøger at afhjælpe ved at foretage de foranstaltninger som blev beskrevet ovenfor om forebyggelse. Det er nemlig sådan, at man selv kan afhjælpe problemet med åreknuder meget ved at forebygge.

Skulle det dog på trods af egne handlinger stadig være sådan at åreknuderne er meget generende eller måske føles meget grimme, så findes der mange gode metoder for behandling af åreknuder og mange af disse metoder er både skånsomme og hurtige at gennemføre.

Som vi har nævnt tidligere, så bliver åreknuder værre med tiden, så det er vigtigt at en person der lider af åreknuder, tager sig af sin situation i et tidligt stadie.

 Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.