Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknudeoperation

16.maj, 2020

Beslutningen omkring hvorvidt man skal have foretaget en åreknudeoperation eller ej kan være vanskelig at tage. Der rejser sig en masse spørgsmål i forbindelse med det – gør det ondt at få en åreknudeoperation? Hvilken type åreknudeoperation skal man have? Hvilke bivirkninger er der, osv. I denne artikel, vil vi prøve at besvare alle dine spørgsmål som du måtte have i forbindelse med åreknuder og operation af åreknuder. 

Hvad er en åreknude?

En åreknude er overordnet set en tyk og hævet blodåre, der buler ud på huden. Denne tilstand opstår grundet forskellige faktorer, men hovedårsagen er slidte veneklapper, der ikke længere regulerer blodgennemstrømningen tilstrækkeligt. Når veneklappernes funktion er nedsat, vil der opstå tilbageløb i blodåren i benene, og dette medfører et øget pres i venen, som kan resultere i en åreknude. 

En åreknude kan give anledning til en del ubehag og gener, men generelt set er åreknuder helt ufarlige. De milde smerter og ubehag, som en åreknude kan medføre er:

 •     Uro i benene
 •     Tyngdefornemmelse
 •     Kramper og hævelse

Har man haft åreknuder i en længere periode, og åreknuderne ikke er blevet opereret, kan tilstanden forværres over tid, og åreknuderne vil udvikle sig og blive værre. Dette betyder, at fremskredne åreknuder kan medføre mere alvorlige følgesygdomme, som kan give følgende:

 •     Eksem og pigmentering
 •     Venøse bensår, der ikke vil hele
 •     Tromboflebitter

Oplever man nogle af disse symptomer, er det vigtigt at opsøge en læge til yderligere vurdering. 

Grader af åreknuder 

For at kunne klassificere sværhedsgraden af en åreknude benyttes CEAP-system. Dette system bruger speciallægen til at vurdere den rette behandlingsmetode til åreknudeoperationen.

 Åreknudeoperation

I takt med at åreknuder udvikles over tid, og at tilstanden dermed forværres, er det en god ide, at man får foretaget en åreknudeoperation inden, at tilstanden bliver af mere alvorlig grad. Får man foretaget en åreknudeoperation inden tilstanden bliver forværret yderligere, øges sandsynligheden for at opnå et tilfredsstillende resultat, i og med området med åreknuder er mindre. 

Hvem kan få foretaget en åreknudeoperation?

Åreknuder medfører ofte forskellige fysiske gener, men åreknuder kan også give psykisk ubehag. En åreknude vil synes tydelig på benene og være blå og lilla og bule ud på huden. Derfor kan åreknuder være med til at begrænse en i hverdagen, fordi det kan påvirke valget af påklædning, og hvor man har lyst til at vise sig barbenet. Alle, der føler sig generet af sine åreknuder, kan komme til en forundersøgelse for at få identificeret åreknuderne på benene og dermed vurderet, hvilken type behandlingsmetode, der er den rette til en åreknudeoperation. 

En åreknudeoperation er meget skånsom og effektiv og der anvendes kun lokalbedøvelse til at fjerne åreknuderne. Efter en åreknudeoperation er der kort rekonvalescens, og man skal holde sig i gang umiddelbart efter åreknudeoperationen.

Forskellige typer af åreknudeoperationer

Har man været til en forundersøgelse, hvor speciallægen har identificeret blodcirkulationen og eventuelle åreknuder kan den rette metode til en åreknudeoperation bestemmes.

Hos Dansk Venecenter anvendes kun de nyeste metoder inden for åreknudeoperationer, som dermed giver det bedste resultat og er mest skånsomme for patienten. 

Radial laserbehandling: Laserbehandling er en veldokumenteret behandlingsmetode til at operere åreknuder, og teknikken har været benyttet siden 1998. Ved hjælp af en tynd kanyle indsættes laseren i den syge vene, og varmen fra laseren får venen til at lukke sig. Når venen er lukket, vil blodet løbe andre veje, og derfor forsvinder åreknuderne. 

Radiofrekvens: Denne type åreknudeoperation indebærer, at et tyndt kateter føres ind i den dårlige vene, hvorefter kateteret opvarmes med radiofrekvens, som får venen til at lukkes. Når der ikke længere løber blod i den syge vene, forsvinder åreknuderne. 

Skumbehandling: Har man tidligere fået foretaget en åreknudeoperation men har brug for yderligere behandling, anvendes ofte skumbehandling til fjernelse af åreknuder. Det er en yderst skånsom behandling, hvor der med præcision ved hjælp af ultralyd injiceres et lægemiddel i form af skum ind i venerne, hvor åreknuderne sidder. Skumbehandling anvendes kun på mindre vener og overfladiske åreknuder, og anvendes ofte hos patienter, som tidligere har få foretaget en åreknudeoperation. 

Flebektomi. De ovennævnte metoder til åreknudeoperationer er medicinske behandlinger. Det vil sige, at de fjerner den medicinske årsag til åreknuder og ikke den kosmetiske del. Har man meget store og synlige åreknuder, som man ønsker fjernet, kan man få dem fjernet ved hjælp af flebektomi. Ved en flebektomi laves et mirkosnit på huden, og et lille stykke af den syge vene trækkes ud. Flebektomi anvendes ofte sammen med andre behandlingstyper ved en åreknudeoperation. 

Disse forskellige typer af åreknudeoperationer er alle minimalt invasive og kan ofte udføres på 1 time, hvorefter man kan vende hjem og genoptage sin normale dagligdag.  

Forskellige forholdsregler for at undgå en åreknudeoperation

Åreknuder rammer cirka hver tredje voksen, og sygdommen er arvelig. Er man arvelig disponeret, kan man ikke undgå at få en åreknude på et tidspunkt i livet. Åreknuder ramme ofte folk, som er overvægtige, ældre eller gravide, da disse ofte har nedsat blodcirkulation og svækkede veneklapper. 

Det vil sige, at blodcirkulationen spiller en central rolle i forekomsten af åreknuder. Man kan altså selv tage forskellige forholdsregler for at minimere risikoen for at få en åreknude og dermed også prøve at undgå at skulle have foretaget en åreknudeoperation.

Vigtige forholdsregler at huske på:

 •     Holde en sund og aktiv livsstil
 •     Undgå stillesiddende og stillestående positioner over lang tid.
 •     Holde benene eleveret når man sidder eller ligger
 •     En graviditet øger risikoen for åreknuder
 •     Holde et minimal alkoholindtag
 •     Undgå rygning

Ved at have dette in mente kan man minimere risikoen for at få åreknuder og for at tilstanden med åreknuder forværres yderligere.

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.