Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

8 myter om åreknuder

13.september, 2022

Ordet “åreknuder” vil hos mange lede tankerne hen mod voldsomme og smertefulde operationer og flere ugers sygemelding. Dette er blot en af mange myter, som figurerer omkring åreknuder og åreknudeoperationer. Vi har samlet 8 af de hyppigste myter om åreknuder.

Er det et stort indgreb at få foretaget en åreknudeoperation?

I gamle dage blev åreknuder fjernet ved det, der hedder åben kirurgi eller stripping. Det er netop denne metode, rigtig mange folk kender til og desværre også bliver skræmt af. I dag bliver åreknuder fjernet ved minimalt invasive og moderne metoder, hvor patienten i langt de fleste tilfælde kan genoptage sin hverdag umiddelbart efter åreknudebehandlingen. Alle de nye behandlingsmetoder er skånsomme og effektive og giver langsigtede, gode resultater. 

Hos Dansk Venecenter bliver åreknuder fjernet ved laser-, skum- og flebektomibehandling og ofte med en kombination af disse. 

Når åreknuder behandles med laser, bliver man først lokalbedøvet, hvorefter en tynd laser føres ind i venen og langsomt trækkes tilbage. Varmen, der frigives fra laseren, får venen til at lukkes, og blodet løber herefter andre veje, hvilket resulterer i, at åreknuderne forsvinder. 

Laserbehandling, til behandling af åreknuder på benene, er en meget anerkendt og anvendt metode, som giver dokumenteret gode resultater. 

Skumbehandling er en anden metode til at fjerne åreknuder på benene. Denne metode anvendes ofte ved mindre åreknuder eller i områder, hvor man tidligere har fået fjernet åreknuder. 

Ved en skumbehandling injiceres et lægemiddel i venen, hvor åreknuderne er, og dette lægemiddel forsegler venen, så blodet finder andre veje, og åreknuderne forsvinder. 

Disse åreknudebehandlinger kombineres ofte med flebektomi, for at opnå bedst mulig resultat. Ved flebektomi laver karkirurgen et mikrosnit, hvor åreknuderne sidder, og fjerner en lille del af åreknuden. 

Med disse behandlingsmetoder fjernes både årsagen til åreknuderne og de synlige åreknuder på benene, så det bedste mulige resultat opnås. 

Kommer der store, synlige ar efter en åreknudeoperation?

Under en åreknudeoperation laver kirurgen mikrosnit, som ikke skal syes, og disse små snit heler over tid og efterlader ingen store, synlige ar. Det er individuelt, hvordan kroppen heler, så resultatet er også individuelt. Men generelt set vil de små ar med tiden forsvinde helt eller delvis. 

Kommer åreknuder igen?

Ved en åreknudebehandling fjernes åreknuderne og årsagen til åreknuderne. Dette betyder, at disse åreknuder ikke kommer igen. Nye åreknuder kan opstå på andre områder, men disse åreknuder ville være kommet uanset om, man er blevet behandlet eller ej. 

Skal man i fuld narkose under en åreknudeoperation?

Når man skal have fjernet sine åreknuder på benene med moderne metoder, bliver der kun anvendt lokalbedøvelse. 

Skal man være sygemeldt efter en åreknudebehandling?

De nye metoder til behandling af åreknuder indbefatter kort restitutionstid efter operationen i modsætning til de gammeldags metoder såsom stripping. Det vil sige, at i langt de fleste tilfælde kræver det ikke sygemelding efter en åreknudebehandling. De fleste personer kan genoptage deres normale hverdag kort tid efter en operation, og der er normalvis ingen restriktioner efter en åreknudebehandling. 

Er det smertefuldt at blive behandlet for åreknuder?

Der anvendes kun lokalbedøvelse ved moderne åreknudebehandlinger. Når bedøvelsen anlægges kan der forekomme kortvarig smerte, som dog hurtigt fortager sig, da bedøvelsen virker med det samme. 

Der kan forekomme let smerte i forbindelse med bedøvelsen, men der er ingen smerter forbundet ved selve åreknudebehandlingen. Det kan tværtimod være meget smertefuldt at have åreknuder, som ikke bliver behandlet.

Er det kun kvinder, der får åreknuder?

Åreknuder rammer stort set lige så mange mænd, som det rammer kvinder. Der er en overvægt af kvinder med åreknuder repræsenteret, fordi åreknuder ofte opstår i forbindelse med en graviditet. 

Findes der en creme mod åreknuder?

Har man først fået åreknuder, vil det kræve en åreknudebehandling for at komme af med sine åreknuder. Der findes ingen cremer, som kan fjerne åreknuder. 

Disse myter om åreknuder er blot en håndfuld ud af mange. Vi har samlet en liste med FAQ om åreknuder, som også giver svar på en masse spørgsmål der måtte være omkring åreknuder, karsprængninger, behandlingsmetoder mm.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.