COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger

Oftest stillede spørgsmål om åreknuder

Vi har samlet alle de spørgsmål, som oftest bliver stillet omkring åreknuder og karsprængninger, og du kan finde svarene her. Har du fortsat et spørgsmål, som du ikke kan finde svaret på, er du altid velkommen til at kontakte os

En åreknude er en tyk, hævet og snoet blodåre, som buler ud på huden. Åreknuder ses ofte på underbenet, låret og fødderne.

I blodårerne er der veneklapper, som regulerer blodcirkulationen. Disse veneklapper slides over tid, og når klapperne er slidte eller defekte kan blodcirkulationen ikke reguleres optimalt. Det medfører, at blodet hobes op og samles i puljer og åreknuderne opstår.

Cirka 30% af alle vil på et tidspunkt i livet få åreknuder. Åreknuder er arveligt, så det betyder, at hvis en af dine forældre har haft åreknuder, er du genetisk disponeret for selv at få åreknuder.

Åreknuder ses ofte tydeligt på huden, men man kan også have dybereliggende åreknuder, som ikke kan ses. Ved en forundersøgelse undersøges venerne i benene med ultralyd, hvorefter speciallægen vurderer hvilken behandlingsform, der passer bedst til den enkelte patient og som vil give det bedste resultat.

De mest kendte symptomer er trætte, tunge og hævede ben. Ved mere fremskredne åreknuder kan huden blive irriteret, klø og give eksem. I værste tilfælde kan det medføre venøse bensår på anklerne, som kan have svært ved at hele.

Dansk Venecenter samarbejder med de fleste forsikringsselskaber og samtlige regioner, hvorfra du kan få betalt din åreknudebehandling hos os.
Medlemmer af Sygeforsikringen “danmark” kan få tilskud til en åreknudeoperation afhængigt af hvilken gruppe, du er dækket af.
Er du blevet henvist til et sygehus, der har en ventetid på over 4 uger, har du ret til at få din henvisning sendt videre til Dansk Venecenters klinik i den pågældende region. Det betyder, at du kan blive behandlet hos os på det offentliges regning.

Nej, vi bruger kun de mest moderne behandlingsformer, der kun kræver lokalbedøvelse.

Et meget tyndt kateter føres ind i blodåren. I dette kateter føres en laser ind, hvorefter laseren trækkes langsomt tilbage gennem venen. Det får venen til at krympe og forsvinde, og blodet løber derefter andre veje.

Skum sprøjtes ind i venen, som får venen til at krympe og herefter forsvinder den, og blodet løber andre veje.

Flebektomi er en behandlingsform, der ofte benyttes til fjernelse af større åreknuder. Ved denne behandlingsform lægges et mikrosnit på huden, hvor åreknuderne er, og herefter trækkes et stykke af den syge vene ud, og åreknuderne fjernes.

Nej, der er ikke smerter forbundet med en åreknudeoperation. Der bruges kun lokalbedøvelse, så det er enkelte stik, der kan give let ubehag eller svie.

Åreknuder kommer primært på grund af genetiske faktorer. Hvis man har åreknuder, er der en sandsynlighed for, at de kan komme igen efter en længere årrække.

En åreknudeoperation tager cirka 1 time, der bruges kun lokalbedøvelse, og man kan gå hjem umiddelbart efter operationen og vende tilbage til sin normale hverdag oftest dagen efter.

Åreknuder kan ikke forhindres, men man kan minimere risikoen for forekomsten ved at tage visse forholdsregler, så som at holde en sund og aktiv livsstil, hvor der er fokus på en god blodcirkulation i benene.

En del kvinder, der har gennemgået en graviditet, oplever at få åreknuder i forbindelse med graviditeten. Hos de fleste kvinder forsvinder åreknuderne efter endt graviditet, men dette er desværre ikke tilfældet hos alle, hvor det kræver en behandling til fjernelse af åreknuderne. Under en graviditet ændres hormonbalancen, og kropsvægten øges pludseligt, og dette er med til at lægge ekstra pres på venerne.

Nej, man kan ikke gennemgå en behandling af åreknuder eller karsprængninger, når man er gravid eller ammer.

Ja, alle kan få åreknuder, så det er ikke kønsspecifikt.

Efter en behandling kan man opleve milde smerter såsom hævede og ømme ben, men det kræver ofte ingen sygemelding, og det er vigtigt at holde sig i gang umiddelbart efter en behandling.

Efter en operation vil der være hævelse og blå mærker, som vil fortage sig over tid. Afhængigt af behandlingsformen kan der ses små stik fra nålen, som oftest forsvinder over tid. Efter operationen tilbydes man at komme til efterkontrol cirka 3-4 måneder efter behandlingen.

Ja det må man. Det kan være en god ide at bære støttestrømper, fordi trykket ændres, når man flyver. Støttestrømperne vil være med til at øge blodcirkulationen under flyveturen.

Åreknuder er ufarlige, men de kan føre til mere alvorlige sygdomstilfælde så som bensår eller årebetændelse.

Varicer er et andet ord for åreknuder. Varicer kommer af det latinske ord ’varices’, og ordet varicer bruges ofte i fagspecifikke termer.

Åreknuder opstår typisk i områder, hvor der er stort pres på venerne, eller hvor blodcirkulationen er dårlig. Dette sker typisk i benene, men ja man kan sagtens få åreknuder andre steder. Åreknuder kan også forekomme på fødderne, lårene og i skridtet. Sidstnævnte opstår ofte i forbindelse med en graviditet eller fødsel.

Karsprængninger er en kosmetisk gene og giver derfor ikke noget fysisk ubehag. Åreknuder er en venesygdom, som kan give fysiske smerter samt være en psykisk plage.

Karsprængninger på benene fjernes ved hjælp af mikrosklerosering, som er en injektionsbehandling.

Karsprængninger er helt ufarlige, men har man store områder med karsprængninger, som kontinuerligt kommer igen efter behandling, kan det skyldes underliggende problemer, så som åreknuder.

Karsprængninger på benene bliver fjernet ved mikrosklerosering. Ved denne behandlingsmetode injiceres et lægemiddel med en meget tynd nål ind i den syge blodåre. Man kan føle små prik og svien, men der er ikke smerter forbundet ved behandlingen.

Når man får behandlet sine karsprængninger, lukkes blodåren hvor karsprængningerne er, men der kan opstå karsprængninger i andre blodårer. Har man karsprængninger, er det vigtigt at få identificeret, at der ikke også er åreknuder. Viser det sig, at man også har åreknuder, vil karsprængningerne komme igen, da åreknuderne påvirker forekomsten af karsprængninger.

Har man karsprængninger, kan man opleve at området med karsprængninger vil blive større, og graden af karsprængninger kan forværres.

Er du genetisk disponeret for at få karsprængninger, kan du ikke undgå det. Men der findes forskellige forholdsregler, man kan tage, for at minimere risikoen for karsprængninger. Så som at undgå sol og overvægt.

En karsprængningsbehandling med mikrosklerosering koster 1900 kr.

En behandling med mikrosklerosering tager cirka 30 min.