Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger

Ofte stillede spørgsmål om åreknuder

Vi har samlet alle de spørgsmål, som ofte bliver stillet omkring åreknuder og karsprængninger, og du kan finde svarene her. Har du fortsat et spørgsmål, som du ikke kan finde svaret på, er du altid velkommen til at kontakte os

En åreknude er en tyk, hævet og snoet blodåre, som buler ud på huden. Åreknuder ses ofte på underbenet, låret og fødderne.

I blodårerne er der veneklapper, som regulerer blodcirkulationen. Disse veneklapper slides over tid, og når klapperne er slidte eller defekte kan blodcirkulationen ikke reguleres optimalt. Det medfører, at blodet hobes op og samles i puljer og åreknuderne opstår.

Cirka 30% af alle vil på et tidspunkt i livet få åreknuder. Åreknuder er arveligt, så det betyder, at hvis en af dine forældre har haft åreknuder, er du genetisk disponeret for selv at få åreknuder.

Åreknuder ses ofte tydeligt på huden, men man kan også have dybereliggende åreknuder, som ikke kan ses. Ved en forundersøgelse undersøges venerne i benene med ultralyd, hvorefter speciallægen vurderer hvilken behandlingsform, der passer bedst til den enkelte patient og som vil give det bedste resultat.

De mest kendte symptomer er trætte, tunge og hævede ben. Ved mere fremskredne åreknuder kan huden blive irriteret, klø og give eksem. I værste tilfælde kan det medføre venøse bensår på anklerne, som kan have svært ved at hele.

Dansk Venecenter samarbejder med de fleste forsikringsselskaber og samtlige regioner, hvorfra du kan få betalt din åreknudebehandling hos os.
Medlemmer af Sygeforsikringen “danmark” kan få tilskud til en åreknudeoperation afhængigt af hvilken gruppe, du er dækket af.
Er du blevet henvist til et sygehus, der har en ventetid på over 4 uger, har du ret til at få din henvisning sendt videre til Dansk Venecenters klinik i den pågældende region. Det betyder, at du kan blive behandlet hos os på det offentliges regning.

Du som patient har ret til at vælge at blive behandlet på en privat klinik, når der er mere end 30 dages ventetid, til behandling af åreknuder, i det offentlige.
Det vil sige, er du henvist til et sygehus til behandling af dine åreknuder, og du skal vente mere end 30 dage på at blive behandlet, har du ret til at få sendt din henvisning videre til Dansk Venecenter, fordi Dansk Venecenter har indgået aftale med Danske Regioner.
Bliver du som patient behandlet for åreknuder hos os, gennem det udvidede frie sygehusvalg, er der ingen egenbetaling, da udgifterne til din åreknudebehandling dækkes af det offentlige.

Nej, vi bruger kun de mest moderne behandlingsformer, der kun kræver lokalbedøvelse.

Et meget tyndt kateter føres ind i blodåren. I dette kateter føres en laser ind, hvorefter laseren trækkes langsomt tilbage gennem venen. Det får venen til at krympe og forsvinde, og blodet løber derefter andre veje.

Skum sprøjtes ind i venen, som får venen til at krympe og herefter forsvinder den, og blodet løber andre veje.

Flebektomi er en behandlingsform, der benyttes til fjernelse af synlige åreknuder. Ved denne behandlingsform lægges et mikrosnit på huden, hvor åreknuderne er, og herefter trækkes et stykke af den syge vene ud, og de synlige åreknuder fjernes.

Der er ikke smerter forbundet med selve åreknudeoperationen. Der bruges kun lokalbedøvelse, og i forbindelse med at denne lægges vil mange føle ubehag eller svie, som dog hurtigt fortager sig i og med, at bedøvelsen virker med det samme.

Åreknuder kommer primært på grund af genetiske faktorer. Ved en åreknudebehandling fjernes eksisterende åreknuder, og disse behandlede åreknuder vil ikke komme igen.

En åreknudeoperation tager cirka 1 time, der bruges kun lokalbedøvelse, og man kan gå hjem umiddelbart efter operationen og vende tilbage til sin normale hverdag oftest 1-2 dage efter operationen.

Åreknuder kan ikke forhindres, men man kan minimere risikoen for forekomsten ved at tage visse forholdsregler, så som at holde en sund og aktiv livsstil, hvor der er fokus på en god blodcirkulation i benene.

En del kvinder, der har gennemgået en graviditet, oplever at få åreknuder i forbindelse med graviditeten. Hos de fleste kvinder forsvinder åreknuderne efter endt graviditet, men dette er desværre ikke tilfældet hos alle, hvor det kræver en behandling til fjernelse af åreknuderne. Under en graviditet ændres hormonbalancen, og kropsvægten øges pludseligt, og dette er med til at lægge ekstra pres på venerne.

Nej, man kan ikke gennemgå en behandling af åreknuder eller karsprængninger, når man er gravid. Hvis man ammer, kan man tidligst blive behandlet 3 måneder efter fødslen. Det er vigtigt at tale med lægen omkring dette inden en eventuel operation.

Ja, alle kan få åreknuder, så det er ikke kønsspecifikt.

Efter en behandling kan man opleve milde smerter såsom hævede og ømme ben, men det kræver ofte ingen sygemelding, og det er vigtigt at holde sig i gang umiddelbart efter en behandling.

Efter en operation vil der være hævelse og blå mærker, som vil fortage sig over tid. Afhængigt af behandlingsformen kan der ses små stik fra nålen, som oftest forsvinder over tid. Dansk Venecenter tilbyder efterkontrol til alle patienter, der er blevet behandlet. Der er normalt ikke behov for planlagt efterkontrol. Oplever man stadig symptomer, kan man bestille tid til en efterkontrol cirka 3-4 måneder efter behandlingen, medmindre andet er aftalt.

Ja det må man. Det kan være en god ide at bære støttestrømper, fordi trykket ændres, når man flyver. Støttestrømperne vil være med til at øge blodcirkulationen under flyveturen.

Åreknuder er ufarlige, men de kan føre til mere alvorlige sygdomstilfælde så som bensår eller årebetændelse.

Varicer er et andet ord for åreknuder. Varicer kommer af det latinske ord ’varices’, og ordet varicer bruges ofte i fagspecifikke termer.

Åreknuder opstår typisk i områder, hvor der er stort pres på venerne, eller hvor blodcirkulationen er dårlig. Dette sker typisk i benene, men ja man kan sagtens få åreknuder andre steder. Åreknuder kan også forekomme på fødderne, lårene og i skridtet. Sidstnævnte opstår ofte i forbindelse med en graviditet eller en fødsel.

Ja. Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ikke holde pause fra det. Dette gøres i yderst sjældne tilfælde, og i så fald vil kirurgen informere dig om dette ved forundersøgelsen.

Der er mulighed for at få en beroligende tablet inden, du bliver behandlet. Ønsker du dette, bedes du komme 30 minutter inden den planlagte behandlingstid og informere personalet om dette, når du kommer.

Karsprængninger er små bristninger i venerne og giver normalvis ikke noget fysisk ubehag eller symptomer. Åreknuder er en venesygdom, som kan give fysiske smerter samt være en psykisk plage.

Karsprængninger på benene fjernes ved hjælp af mikrosklerosering, som er en injektionsbehandling.

Karsprængninger er helt ufarlige, men har man store områder med karsprængninger, som kontinuerligt kommer igen efter behandling, kan det skyldes underliggende problemer, så som åreknuder.

Karsprængninger på benene bliver fjernet ved mikrosklerosering. Ved denne behandlingsmetode injiceres et lægemiddel med en meget tynd nål ind i den syge blodåre. Man kan føle små prik og svien, men der er ikke smerter forbundet ved behandlingen.

Når man får behandlet sine karsprængninger, lukkes blodåren hvor karsprængningerne er, men der kan opstå karsprængninger i andre blodårer. Har man karsprængninger, er det vigtigt at få identificeret, at der ikke også er åreknuder. Viser det sig, at man også har åreknuder, vil karsprængningerne komme igen, da åreknuderne påvirker forekomsten af karsprængninger.

Har man karsprængninger, kan man opleve, at området med karsprængninger vil blive større over tid, og graden af karsprængninger kan forværres.

Er du genetisk disponeret for at få karsprængninger, kan du ikke undgå det. Men der findes forskellige forholdsregler, man kan tage, for at minimere risikoen for karsprængninger. Så som at undgå overdreven sol og overvægt.

En karsprængningsbehandling med mikrosklerosering koster 2000 kr.

En behandling med mikrosklerosering tager cirka 30 min.