Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Uro i benene

21.april, 2022

Uro i benene og smerter i benene er noget, som rigtig mange mennesker døjer med, og det kan være til utrolig stor gene for dem, som har disse smerter. Uro i benene giver en konstant gene, og det kan også have betydning for kvaliteten af ens nattesøvn, da det er svært at finde ro, når man har uro og smerter i benene. 

Uro i benene og dårlig blodcirkulation

En person, som lider af uro i benene oplever ofte også hævede ben, tyngdefornemmelse, kramper og sovende ben. Det kan være svært at sige, hvorfor uro i benene opstår, og hvad man skal gøre for at få det til at forsvinde. Uro i benene kan opstå blandt andet på grund af dårlig blodcirkulation. En dårlig blodcirkulation kan skyldes forskellige ting så som usund livsstil, rygning, overvægt og inaktivitet.

Uro i benene og åreknuder

Uro i benene er et meget typisk symptom på åreknuder, og andre symptomer på åreknuder er tyngdefornemmelse i benene, kramper og kløe på benen. Derfor kan uro i benene i nogle tilfælde skyldes åreknuder. 

Åreknuder opstår, når veneklapperne fungerer utilstrækkeligt. Veneklapperne sidder på indersiden af venerne og har til opgave at sørge for, at blodet kun løber i én retning mod hjertet for at blive iltet. Hvis disse klapper er slidte eller defekte, kan de ikke længere holde tæt, og dette vil medføre tilbageløb, hvor blodet løber i den forkerte retning. Denne tilstand kan give et forøget tryk i venerne således at blodet hobes op, venen bliver tyk og bulet, og dette giver åreknuder. 

Defekte veneklapper

Dårlige veneklapper opstår på grund af forskellige årsager. Den hyppigste årsag er arv, da tilstanden med dårlige veneklapper er arvelige. Veneklapperne vil også med tiden blive mere slidte, ligesom det er med resten af kroppen, som også slides med alderen. Derfor forekommer defekte veneklapper oftere hos ældre mennesker. Men defekte veneklapper kan også opstå på grund af overvægt og dårlig blodcirkulation, som influerer på veneklappernes funktion. 

Det vil derfor sige, at slidte veneklapper og dårlig blodcirkulation kan være med til at medføre åreknuder, som kan give forskellige typer gener blandt andet uro i benene, smerter i benen og kramper. 

Hvad man kan gøre mod uro i benene

Uro i benene kan være meget generende, men det kan være svært at finde en løsning, som helt kan fjerne uro i benene. Første skridt er at finde ud af, om uro og smerter i benene skyldes åreknuder eller ej. Dette kan identificeres ved en forundersøgelse, hvor en karkirurg laver en ultralydsscanning af benene og blodcirkulationen og ser eventuelle åreknuder. Hvis forundersøgelsen viser, at der er åreknuder, kan uro i benene skyldes disse åreknuder, hvorfor det er afgørende at behandle åreknuderne, for at gøre noget mod uro og smerter i benene. 

Behandling af åreknuder

Har man åreknuder, der giver milde smerter så som uro i benene, tyngdefornemmelse, kramper og kløe på benene vil det kræve en behandling for at komme af med disse gener. De gener, som åreknuder medfører, kan lindres ved forskellige tiltag, men åreknuderne kan kun fjernes ved en åreknudebehandling. 

Åreknuder kan fjernes ved meget skånsomme metoder, foregår med lokalbedøvelse og man kan genoptage sin normale hverdag umiddelbart efter en åreknudebehandling. Åreknuder kan fjernes med laser, skum og flebektomi, og disse metoder er de nyeste og mest anvendte inden for behandling af åreknuder. 

Lindring af symptomer – uro og smerter i benene

Det er muligt at lindre det ubehag, som uro i benene medfører, ved forskellige tiltag. 

  • Brug af støttestrømper. En støttestrømpe laver tryk på musklerne og øger derfor blodcirkulationen, som kan være med til at lindre ubehaget og reducere uro i benene og kramper.
  • Aktivitet. Aktivitet er med til at øge blodgennemstrømningen i benene, og dette kan reducere uro i benene.
  • Undgå rygning og usund livsstil. Rygning er rigtig dårligt for helbredet og hele kredsløbet, så hvis den generelle tilstand skal forbedres, skal man undgå rygning. 

Opsummering – uro i benene

Uro i benene rammer rigtig mange mennesker, og uro i benene kan være meget generende. Det kan være svært at fastslå, hvad uro og smerter i benene skyldes, men det kan blandt andet opstå, hvis man har åreknuder. Åreknuder behandles med moderne metoder, og der er kort rekonvalescens. Uro og smerter i benene kan også lindres ved aktivitet og støttestrømper. 

3 ofte stillede spørgsmål om uro i benene

Er uro i benene farligt?

Uro i benene, rastløse ben kaldes også Willis-Ekbom disease eller RLS, som står for Restless Leg Syndrom. Lidelsen ramme cirka 5-10 procent af befolkningen og kan være ubehagelig, men den er ikke farlig.

Hvad kan man gøre mod uro i benene?

Hvad man selv kan gøre:
– Aktivitet – Det hjælper at bevæge sig.
– Massage på benet.
– Venepumpeøvelser.

Hvad kan man gøre, hvis man har ondt i benet?

Hvis smerterne i benene skyldes åreknuder, kan man lave forskellige øvelser, som kan lindre ubehaget. Ligeledes finder mange lindring ved at bruge støttestrømper. 
For at fjerne smerterne, opstået på grund af åreknuder, vil det kræve en åreknudebehandling.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.