Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Symptom på åreknuder

juli 31, 2019

I denne artikel vil vi beskrive almindelige symptomer på åreknuder. Vi vil skelne mellem mindre alvorlige symptomer og alvorlige symptomer som bør tilses af en læge.

Til at starte med vil vi dog forklare hvad er åreknuder er.

Hvad er åreknuder?

Åreknuder er almindeligt forekommende i befolkningen. De fleste har en vene der  ses tydligt på benet og omkring 20-30 % af alle voksne personer har åreknuder i en eller anden form. Det er almindeligt at åreknuder kan give ubehag og lette smerter men for det meste er de ikke farlige. For de fleste er det især opfattelsen af åreknuder som grimme og hermed det kosmetiske aspekt der er problematisk ved at have synlige åreknuder.

Dårlig funktion i veneklapperne til grund for åreknuder

Hjertet har bl.a.  til funktion at pumpe blodet op fra benene gennem vores vener. Det er veneklapperne i venerne der forhindrer blodet i at strømme tilbage mellem hjerteslagene. Hvis veneklapperne er svækkede og slidte kan de ikke lukke tæt og blodet ophobes under klapperne. Blodophobningen  resulterer i at venerne opsvulmer og bliver synlige gennem huden.

Der er en række årsager til svækkelse af veneklapperne. De bliver naturligt  slidte over tid men herudover er dårlig blodcirkulation en almindelig faktor som forstærkes af overvægt eller mangel på fysisk aktivitet.

Det er almindeligt at åreknuder forveksles med karsprængninger. Karsprængninger er dog væsentligt mindre end åreknuder og fremtræder som et net af fine blodkar som kan ses gennem huden. Åreknuder er som regel større og giver udbulninger på huden.

Karsprængninger er ufarlige men kan opfattes som grimme hvilket ligger til grund for at nogle personer vælger at få dem fjernet ved behandling.

Mindre alvorlige symptomer på åreknuder

I de fleste tilfælde er åreknuder ikke farlige og de fleste ville ikke være bevidste omkring deres åreknuder hvis det ikke var fordi man ikke kunne se dem på benene. Synliga?

Her følger en liste over nogle af de almindelige symptomer på åreknuder. De fleste af dem er ufarlige men ved bekymring kan du få dem kontrolleret hos din læge.

Almindelige, mindre alvorlige symptomer på åreknuder er:

 • Opsvulmede vener på ben som fremstår blå eller mørkelilla.
 • Venerne  på benene slynger sig og hæver op.
 • En følelse af tunge ben. Især under natten eller efter motion.
 • Smerter i ben som går væk efter at have anbringet benene højt under en halv times tid.
 • En brændende fornemmelse ved en af de opsvulmede vener.
 • Smerte i musklerne under natten.
 • En følelse af rastløse ben.
 • Hævelse i underben og ved ankler.

Alvorlige symptomer på åreknuder

Det er ikke ualmindeligt at personer som har haft åreknuder over en længere tid vænner sig til symptomerne og derfor ikke lægger mærke til en forværring og  ændrede symptomer der er mere alvorlige. Hvis du oplever nogle af de følgende symptomer bør du umiddelbart kontakte en læge.

 • En mørk misfarvning af huden omkring den nedre del af benet og anklen.
 • Huden er mere tyk og grov end den omkringliggende hud.
 • Der opstår eksem på underbenet med kraftig kløen som ikke går væk med tiden.
 • Der opstår sår på huden til trods for at du ikke har været udsat for slag eller har skåret dig.
 • Åreknuden begynder at bløde uden påfaldende skade eller ved små stød på huden.
 • Kramper i ben som gør ondt eller gør det svært at bevæge benene.
 • Smerter i ben hvis du sidder ned en stund.

Behandling og fjernelse af åreknuder kan give en enorm lettelse hos personer der har døjet med symptomer over en længere tid. Ofte oplever personer der får fjernet deres åreknuder at de har gået med og udviklet symptomer over en længere tid og måske vænnet sig til at dem.

Almindelige symptomer på åreknuder kan minde om de de symptomer der fremtræder ved en blodprop i benet. Det er derfor vigtigt at du umiddelbart kontakter en læge hvis du oplever nogle af de symptomer der er beskrevet.

En læge kan undersøge dine åreknuder ved en ultralydsscanning og ud fra resultatet være med til at beslutte om der er grund til at behandle åreknuderne og hvilken behandling der er optimal.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.