Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Symptom på åreknuder

31.juli, 2019

I denne artikel vil vi beskrive almindelige symptomer på åreknuder. Vi vil skelne mellem mindre alvorlige symptomer og alvorlige symptomer, som bør tilses af en læge.

Til at starte med vil vi dog forklare, hvad åreknuder er.

Hvad er åreknuder?

Åreknuder er almindeligt forekommende i befolkningen. De fleste har en vene, der  ses tydeligt på benet, og omkring 20-30 % af alle voksne personer har åreknuder i en eller anden form. Det er almindeligt, at åreknuder kan give ubehag og lette smerter, men for det meste, er de ikke farlige. For de fleste er det især opfattelsen af åreknuder som grimme, og hermed det kosmetiske aspekt, der er problematisk ved at have synlige åreknuder.

Dårlig funktion i veneklapperne ligger til grund for åreknuder

Hjertet har bl.a.  til funktion at pumpe blodet op fra benene gennem vores vener. Det er veneklapperne i venerne, der forhindrer blodet i at strømme tilbage mellem hjerteslagene. Hvis veneklapperne er svækkede og slidte, kan de ikke lukke tæt, og blodet ophobes under klapperne. Blodophobningen resulterer i, at venerne svulmer op og bliver synlige gennem huden.

Der er en række årsager til svækkelse af veneklapperne. De bliver naturligt slidte over tid men herudover, er dårlig blodcirkulation en almindelig faktor, som forstærkes af overvægt eller mangel på fysisk aktivitet.

Det er almindeligt, at åreknuder forveksles med karsprængninger. Karsprængninger er dog væsentligt mindre end åreknuder og fremtræder som et net af fine blodkar, som kan ses gennem huden. Åreknuder er som regel større og vil syne som buler på huden.

Symptom på åreknuder

Karsprængninger er ufarlige men kan opfattes som grimme, hvilket ligger til grund for at nogle personer vælger at få dem fjernet ved behandling.

Mindre alvorlige symptomer på åreknuder

I de fleste tilfælde er åreknuder ikke farlige, og de fleste ville ikke være bevidste omkring deres åreknuder, hvis det ikke var fordi, man ikke kunne se dem på benene.

Her følger en liste over nogle af de almindelige symptomer på åreknuder. De fleste af dem er ufarlige, men det er altid en god ide, at få dem tjekket hos en læge eller ved en forundersøgelse.

Almindelige, mindre alvorlige symptomer på åreknuder er:

 • Opsvulmede vener på ben som fremstår blå eller mørkelilla.
 • Venerne  på benene slynger sig og hæver op.
 • En følelse af tunge ben. Især i løbet af natten eller efter motion.
 • Smerter i ben, som går væk efter at have anbragt benene i en høj position.
 • En brændende fornemmelse ved en af de opsvulmede vener.
 • Smerte i musklerne i løbet af natten.
 • En følelse af rastløse ben.
 • Hævelse i underben og ved ankler.

Alvorlige symptomer på åreknuder

Det er ikke ualmindeligt at personer, som har haft åreknuder over en længere tid, vænner sig til symptomerne og derfor ikke lægger mærke til en forværring og ændrede symptomer, der kan være mere alvorlige. Hvis du oplever nogle af de følgende symptomer, bør du umiddelbart kontakte en læge.

 • En mørk misfarvning af huden omkring den nedre del af benet og anklen.
 • Huden er mere tyk og grov end den omkringliggende hud.
 • Der opstår eksem på underbenet med kraftig kløen, som ikke går væk med tiden.
 • Der opstår sår på huden til trods for, at du ikke har været udsat for slag eller har skåret dig.
 • Åreknuden begynder at bløde uden påfaldende skade eller ved små stød på huden.
 • Kramper i ben, som gør ondt eller gør det svært at bevæge benene.
 • Smerter i ben hvis du sidder ned en stund.

Behandling og fjernelse af åreknuder kan give en enorm lettelse hos personer, der har døjet med symptomer over en længere tid. Ofte oplever personer der får fjernet deres åreknuder, at de har gået med – og udviklet symptomer over en længere periode og måske vænnet sig til, at det var en del af hverdagen.

Almindelige symptomer på åreknuder kan minde om de de symptomer, der fremtræder ved en blodprop i benet. Det er derfor vigtigt, at du umiddelbart kontakter en læge, hvis du oplever nogle af de symptomer, der er beskrevet.

En læge kan undersøge dine åreknuder ved en ultralydsscanning og ud fra resultatet være med til at beslutte om der er grund til at behandle åreknuderne, og hvilken behandling af åreknuder, der er optimal.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.