Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Sådan kan åreknuder forebygges

23.maj, 2019

Hvad er åreknuder, og hvordan kan man selv forebygge det? Åreknuder opstår, når venerne i benet hæver og forstørres. Åreknuder kan forårsage smerter og kan være ubehagelige. Der findes dog en hel del, som man selv kan gøre for at minimere risikoen for at få åreknuder, hvis man er i risikogruppen. Cirka 30 procent af alle voksne får åreknuder på et eller andet tidspunkt i livet, og der findes mange måder at behandle åreknuder på, men der findes også meget, som man selv kan gøre for at lindre symptomerne, hvis man lider af åreknuder og for at forebygge dannelsen af åreknuder fra starten af.

I den her artikel går vi igennem ti forskellige metoder, som kan anvendes af den, som lider af åreknuder for at lindre symptomerne eller minimere risikoen for at åreknuder opstår til at begynde med.

Hvad er åreknuder

Åreknuder har en lilla eller blålig farve og bugter sig fra undersiden af huden.

Sådan kan åreknuder forebygges

Åreknuder opstår, når de små klapper i venerne bliver svækket. Disse klapper er til for at hindre blodet i at strømme tilbage og i stedet pumpe videre til hjertet. Når klapperne er skadet og ikke kan hindre blodet i at strømme tilbage, opstår der blodsamlinger med iltfattigt blod i venerne. Det skaber forvredne og hævede vener, og på grund af den hævede og blålige farve, er de meget synlige igennem huden.

Andre symptomer på åreknuder inkluderer:

 • En brændende følelse i benet
 • En følelse af ubehag i benet og at de føles tunge eller ømme
 • Muskelkramper som mærkes mere om natten, når du ligger ned
 • Hævede fødder og ankler
 • Huden omkring åreknuderne føles tør og klør

Ti metoder der kan lindre eller forebygge fremkomsten af åreknuder

Forneden præsenterer vi ti metoder, som kan lindre og forebygge åreknuder for den som allerede lider af åreknuder eller tilhører risikogruppen for åreknuder. Personer som er overvægtige, stillesiddende, gravide eller har en genetisk disponering for åreknuder, har en højere risiko for at blive berørt af åreknuder på et eller andet tidspunkt i livet. Et for højt blodtryk kan også øge risikoen for at blive berørt af åreknuder. Ældre mennesker har også en højere risiko for åreknuder, eftersom veneklapperne nedslides over tid.

De ti metoder for at lindre eller forebygge åreknuder er:

Motion

Regelmæssig motion forbedrer blodcirkulationen i benet, hvilket hjælper da blodet, der ophobes bliver pumpet fremad i venerne. Motion hjælper også med at sænke blodtrykket. Et forhøjet blodtryk bidrager også til at åreknuder opstår.

Der findes mange lavintensitets motionsformer, som hjælper lægmusklerne med at arbejde uden alt for megen anstrengelse. Nogle motionsformer der fungerer godt for at lindre eller forebygge åreknuder inkluderer:

 • Svømning
 • Gåture
 • Cykling
 • Yoga

Støttestrømper

Støttestrømper kan købes på de fleste apoteker og kan hjælpe med at lindre eller forbygge imod åreknuder, fordi støttestrømperne presser benvævet sammen. Dette tryk udefra hjælper blodet i venerne til at cirkulere bedre og minimerer således risikoen for, at blodet ophobes i blodårene.

I et studie fra 2018 blev der draget den konklusion, at personer som anvender knæhøje støttestrømper med et tryk på mellem 18 og 21 mm Hg i en uge, oplever mindre smerte og ømhed, som der normalt forbindes med åreknuder.

Støttestrømper kan både købes fysisk og gennem online apoteker.

Naturlige olier

I et studie fra 2006 blev der argumenteret for, at olier fra kastanjer, Aesculus hippocastanum L, kan afhjælpe imod smerter i benet og imod fornemmelsen af tunge ben og kløe hos personer som lider af kronisk svækkede vener, hvilket er en af de mest almindelige årsager til at åreknuder bliver dannet. Aesculus hippocastanum L kan købes i helsebutikker eller online.

I et studie fra 2010 blev der rapporteret at ekstrakt fra Terpentintal, Pinus maritime, kan minimere hævelse i benet som ofte er en følge af åreknuder.

Inden man anvender naturlige olier for at mildne eller forebygge åreknuder, skal de tilpasses til behandlingen ved at blandes med andre præparater.

Ændret kost

Mandel- og pistacienødder er med til at minimere væskeophobningen i kroppen og kan derved lindre åreknuder.

Mad med for meget salt kan forårsage væskeophobning i kroppen, så det anbefales at skære ned på salt for at minimere væskeophobningen.

Anbefalet mad inkluderer:

 • Mandel- og pistacienødder
 • Hvide bønner
 • Kartofler
 • Grønt
 • Laks og tun

Fiberrig mad kan forbedre fordøjelsen og minimere risikoen for forstoppelse. Det kan forebygge og lindre imod åreknuder, da belastede vener på grund af forstoppelse, kan forringe de allerede svækkede klapper i venerne.

Fiberrig mad inkluderer:

 • Nødder, frø og bælgfrugter
 • Havre, hvede og hørfrø
 • Fuldkornsprodukter

Personer som er overvægtige har en højere risiko for åreknuder. Derfor kan vægttab være en god metode til at minimere trykket på venerne, lindre på hævelser og det ubehag, som forbindes med åreknuder.

Flavonoider forbedrer blodcirkulationen, som får blodet til at flyde bedre, og gør det mindre sandsynligt at blodsamlinger ophobes i venerne. Flavonoider kan også minimere blodtrykket i arterierne og få blodkarrene til at slappe af, hvilket også minimerer risikoen for åreknuder.

Mad som indeholder flavonoider inkluderer:

 • Grønsager som for eksempel løg, spinat og broccoli
 • Citrusfrugter og grapefrugter, kirsebær, æbler og blåbær
 • Kakao
 • Hvidløg

Naturlægemidler

Ifølge det Amerikanske Institut for Helse kan vindrueekstrakt, Vitis vinifera, oralt bidrage til at minimere hævelse i benet og andre symptomer på kronisk venøse insufficiens, og på nuværende tidspunkt findes der videnskabelig støtte for dets effektivitet.

En person som ordineres blodfortyndende lægemiddel bør undgå at indtage vindrueekstrakt som kosttilskud, eftersom det kan påvirke medicinen og øge risikoen for blødning.

Hold benene i høj position

Ved at holde benene i høj position, helst i samme højde som hjertet eller højere, forbedres blodcirkulationen. En forbedret blodcirkulation minimerer trykket i venerne i benet og ved at holde benene i høj position, hjælper tyngdekraften med at føre blodet tilbage til hjertet.

Det anbefales især at holde benene højt, når man er stillesiddende i længere tid, for eksempel når man ser TV eller arbejder ved et skrivebord.

Massage

Forsigtig massage af de områder hvor åreknuderne sidder kan hjælpe blodet med at blive ført gennem venerne. Anvendelse af massageolier eller fugtcremer kan forbedre effekten af massagen endnu mere.

Det er dog vigtigt at undgå at trykke direkte på de skadede vener eftersom, det kan skade dem.

Motion og bevægelse

Undgå inaktivitet hvis du lider af åreknuder eller befinder dig i risikogruppen for at få åreknuder. Hvis du har et stillesiddende arbejde, bør du tage pauser nu og da og bevæge dig eller skifte position med jævne mellemrum. Disse tiltag er med til at forbedre blodcirkulationen.

Undgå at sidde med krydsede ben eftersom det også minimere blodgennemstrømningen til benene og fødderne, hvilket forværrer blodcirkulationen.

Opsummering af hvordan man kan forebygge åreknuder

Åreknuder kan forårsage ubehag og smerte, hvilket kan medføre problemer for den person, som lider af åreknuder. Det er dog muligt at behandle imod åreknuder, og en tilpasset kost og livsstil kan forbedre eller forebygge situationen og symptomer.

Personer med vanskelige åreknuder er måske nødt til at søge behandling som et supplement til en ændret livsstil.

For bedre at kunne forstå hvilke metoder, der er bedst for en person, som allerede har åreknuder eller tilhører risikogruppen, bør du opsøge en læge, som er specialiseret i åreknuder, for at få en undersøgelse. På det grundlag vurderes om åreknuderne kan lindres, forebygges imod eller om hvilken behandling af åreknuder, der er den rigtige i dit tilfælde.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.