Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Retningslinjer ved henholdsvis trombektomi og dyb venetrombose

september 15, 2019

Trombektomi

Trombektomi er den proces, hvor en blodprop fjernes fra et blodkar. Trombektomi er en anerkendt og velundersøgt metode til vellykkede behandlinger af blodpropper i hjernen – også kaldet hjerneinfarkt eller blodprop.

Målet med en trombektomi er så hurtigt som muligt at skabe en ny kanal til blodet i hjernen for at kunne begrænse skaden af blodproppen. Tiden fra blodproppen indtræffer til at der bliver sat ind er afgørende for at opnå et positivt behandlingsresultat.

Dyb venetrombose

Dybe venetromboser påvirker cirka to procent af befolkningen om året. Dybe venetromposer forekommer især i forbindelse med operationer, sengeliggende i en længere periode, på grund af sygdom eller graviditet. Andre risikofaktorer er rygning, høj alder, tidligere blodpropper, dehydrering, overvægt med flere. Der findes også en stærk arveligt komponent i risikoen for dyb venetrombose.

Dyb venetrombose skyldes en skade på blodkarets væg, langsommere blodgennemstrømning eller koagulering. Den største risiko ved en dyb venetrombose er at proppen løsner sig og føres videre til lungerne, som kan være meget farligt, selv livstruende.

Bør patienten medicinere mod trombose ved åreknudebehandling

Når det kommer til åreknuder nævnes dyb venetrombose ofte som en af de største risici. Når det kommer til medicin mod dannelse af blodpropper i behandlingen af åreknuder anbefales det ikke, da blodpropper ofte sidder længere ned i benet end åreknuder gør.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.