Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Pludseligt synlige blodårer

19.marts, 2020

Alle har prøvet at se, at nogle mennesker har blodårer, der ligger meget overfladisk under huden. Disse overfladiske blodårer er mange gange et tegn på sundhed, da blodårene er synlige, fordi den pågældende person har meget lidt subkutant fedt, hvilket får blodårene under huden til at blive synlige. Dette er ikke mindst synligt på atleter og sportsmænd generelt, som næsten altid har blodårer der er synlige gennem huden, og det ses ofte forskellige steder på kroppen.

Der er dog andre mennesker, der har blodårer, der er synlige gennem huden, fordi den pågældende person er meget tynd. Det er ikke fordi, personen er i meget god form, at blodårene er synlige, men fordi personen er tynd. Dette er ofte ikke et tegn på sundhed.

Spørgsmålet er, hvornår synlige blodårer er et tegn på sundhed eller ej? Der er også en opfølger til dette, som handler om, når disse synlige blodårer endda er et tegn på en begyndende venøs sygdom. Men på den anden side er det ikke ualmindeligt, at folk har mere synlige blodårer med stigende alder, og dette behøver på ingen måde være et tegn på sygdom, men bare en del af den naturlige aldring.

Pludseligt synlige blodårer kan være tidlige tegn på åreknuder eller karsprængninger

Der er en signifikant forskel mellem synlige blodårer af den art, der ses på raske personer, og synlige blodårer af den type, der kan være begyndelsen på en karsprængning eller åreknude. Hvis de synlige blodårer pludselig bliver synlige uden at have været der i nogen tid, kan det være et tegn på, at en karsprængning eller åreknude er ved at dukke op.

Pludseligt synlige blodårer

Det, der adskiller karsprængninger fra åreknuder, er, at de slingrer sig som net lige under huden, og at de er blålige, fordi blodet i disse årer har lavt iltindhold. Dette er ikke tilfældet, når synlige blodårer forekommer ved for eksempel atleter. Karsprængninger buler heller ikke ud på ydersiden af huden, de er blot synlige.

Åreknuder er på den anden side tykke, blålige og snoede årer, der buler ud på ydersiden af huden, og man kan mærke dem, når man kører fingrene hen over huden. Åreknuder forekommer ofte, når man har haft karsprængninger i nogen tid.

Pludseligt synlige blodårer

Hvordan ved du, om en pludseligt synlig blodåre bliver en åreknude?

Det er ikke muligt på et tidligt stadie at afgøre, om de pludseligt synlige blodårer vil udvikle sig til karsprængninger eller åreknuder. Men du kan være opmærksom på, hvordan disse blodårer udvikler sig. Symptomerne på karsprængninger og åreknuder er relativt lette at identificere, og hvis du gør det, kan du med vis sikkerhed se, om det er karsprængninger eller åreknuder, der er tale om.

Fordi karsprængninger og åreknuder forekommer som et resultat af defekter i veneklapperne, strømmer blodet, der skal pumpes til hjertet i stedet tilbage i venen, hvor der ikke er plads, hvilket får puljer med iltfattigt blod til at dannes langs benene, oftest underbenet.

Hvad skal man gøre, hvis en synligt blodåre udvikler sig til åreknuder?

Hvad skal du gøre, hvis du har mistanke om, at en synlig blodåre er det første tegn på, at åreknuder er ved at udvikle sig? Hvis der er tale om åreknuder, vil symptomerne blive værre med tiden, og derfor er det en rigtig god ide, at få det tjekket inden tilstanden forværres. Ved en forundersøgelse hos Dansk Venecenter tjekker en speciallæge benene for åreknuder ved en ultralydsundersøgelse. Denne undersøgelse vil give et billede af blodets hastighed, og om der er åreknuder. Er der åreknuder vil speciallægen vurdere den rette behandlingsmetode, som vil give det bedste resultat. 

Hvad du selv kan gøre, er at tage forbehold for at forbedre blodcirkulationen i kroppen. En god blodcirkulation letter blodgennemstrømningen i venerne, hvilket betyder, at blodet kan flyde let, selvom veneklapperne ikke fungerer korrekt. Forbedret blodcirkulation løser ikke problemet med de ødelagte veneklapper, men det modvirker begyndelsen af symptomer, hvor åreknuder er en af de mest almindelige.

De trin, du kan tage for at forbedre blodcirkulationen inkluderer:

  • Vægttab, en mindre krop kræver færre blodårer, hvilket gør blodcirkulationen bedre
  • Regelmæssig træning forbedrer også blodcirkulationen
  • Undgå at sidde eller stå stille i længere perioder. Hvis kroppen ikke bevæger sig, forringes blodcirkulationen
  • Undgå at ryge
  • Vedligehold en sund kost

Hvornår skal man behandle blodårer, der pludselig bliver synlige?

Normalt er pludseligt synlige blodårer ikke farlige, og de medfører heller ingen problemer og ingen smerter.

Hvis de synlige blodårer vokser og begynder at sno sig langs underbenene fra knæhasen, kan det være åreknuder, der udvikler sig. Først og fremmest, kan du måske ikke mærke blodårene på overfladen af huden, og da kan det være karsprængninger. Hvis blodårene er blålige, snoede og kan mærkes udefra på huden, er det muligt, at det er åreknuder der tager form.

Hvis du er bekymret for, om det er åreknuder, der vokser, og hvis de fortsætter med at vokse på samme tid med du begynder at føle en mild smerte omkring området, kan du kontakte Dansk Venecenters klinikker for en forundersøgelse. Efter en sådan forundersøgelse vil den vaskulære kirurg sammen med patienten diskutere forskellige behandlingsmuligheder.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.