Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Ondt i benene – kan det skyldes åreknuder?

3.november, 2022

En del mennesker føler fra tid til anden at have ondt i benene, mens det hos nogle er en normal dagligdag at have ondt i benene. Det kan være svært at finde ud af, hvad ondt i benene skyldes og det kan være forårsaget af rigtig mange ting. I denne artikel prøver vi at klarlægge, hvad der blandt andet kan forårsage en tilstand med ondt i benene.

Ondt i benene – uro og smerter

Ondt i benene kan virke som en lidt diffus størrelse, og ondt i benene føles forskellig fra person til person. Nogle mennesker oplever ondt i benene ved fysisk aktivitet, og andre føler, at de får ondt i deres ben, når de sidder stille eller ondt i benene, når de skal sove. For dem, som har ondt i benene kan det føles mere som uro i benene frem for decideret smerter i benene. Har man ondt og uro i benene kan det være svært at sidde stille og finde ro, og man kan have lyst til at skulle bevæge sig for at afhjælpe uroen i benene.

Symptom på åreknuder – ondt i benene

Som tidligere nævnt kan det være svært at finde en årsag til, hvorfor man har ondt i benene. Ondt i benene kan blandt andet skyldes dårlig blodcirkulation, åreforkalkning og åreknuder. Ved åreknuder er et meget typisk symptom netop ondt i benene. 

Dem, som lider af åreknuder oplever tit en følelse af uro i benene, tunge ben, kramper og lette smerter. Derfor er ondt i benene ofte forbundet med åreknuder.

Når åreknuder opstår

Åreknuder opstår på benene, når veneklapperne fungerer utilstrækkeligt. Veneklapperne har til opgave at sørge for, at blodet løber i én retning mod hjertet. Det vil sige, at vejen i venerne er ensrettet. Veneklapperne kan blive slidt med tiden og veneklapperne kan også være defekte af genetiske årsager. Det er meget ofte på grund af genetik, at åreknuderne opstår, og har ens forældre åreknuder, er der meget stor sandsynlighed for, at man selv får åreknuder på et tidspunkt i livet. 

Når veneklapperne ikke fungerer korrekt, vil det medføre et forøget tryk i venerne og blodet samler sig, og det er denne tilstand, som skaber åreknuderne. 

Før - og efterbillede åreknuder

Hvornår skal åreknuder fjernes?

Det er meget individuelt, hvornår åreknuder skal fjernes. Nogen mennesker oplever mange gener med ondt i benene og andre plagsomme symptomer, som opstår i forbindelse med åreknuder. Når disse symptomer påvirker ens livskvalitet negativt og påvirker en til dagligt, er det en god ide at overveje at få fjernet sine åreknuder. Går man rundt med ondt i benene, kan en åreknudebehandling afhjælpe disse smerter. En åreknudebehandling fjerner åreknuderne og de symptomer, som åreknuderne måtte medføre. 

Hvad man kan gøre, hvis man har ondt i benene?

Lider man af ondt i benene, kan man prøve forskellige tiltag, som kan afhjælpe generne. Disse tiltag handler om at øge blodcirkulationen, så dette kunne eksempelvis være øget aktivitet, brug af støttestrømper og undgå at sidde eller stå stille i lang tid ad gangen. 

Har man ondt i benene, på grund af åreknuder, vil det kræve en åreknudebehandling for at komme af med smerterne. Ovenstående tiltag kan kun lindre symptomerne men ikke fjerne dem. 

Åreknudeoperation – til at behandle ondt i benene

I dag behandles åreknuder med moderne og minimalt invasive metoder, og disse udføres af meget kompetente karkirurger med mange års erfaring. 

En af de mest anvendte metoder til at fjerne åreknuder er laserbehandling. Laserbehandling er en varmebehandling, som går ind og lukker venen, der forårsager åreknuderne. Herefter fjernes de tydelige åreknuder på benene, så alle åreknuder behandles og fjernes. 

3 ofte stillede spørgsmål om ondt i benene

Hvad kan smerter i benene skyldes?

Der kan være mange forskellige årsager til, at man har ondt i benene. Nogle smerter kan komme fra ryggen af og andre kan komme fra benene.

Hvordan føles dårligt blodomløb i benene?

Har man dårligt blodomløb i benene kan dette også give smerter i benene. Dette mærkes ofte tydeligt, når man går, og afhjælpes ved hvile.

Hvordan føles det at få en blodprop i benet?

Får man en blodprop i benet vil det ofte medføre ømhed, ubehag, hævelse og ømhed.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.