Karsprængninger ses ofte som trådlignende blodårer, der ligger helt overfladisk i huden. De forekommer ofte som blå eller lilla misfarvninger, men de forårsager imidlertid ingen forhøjning eller buler i huden, som åreknuder gør.
Mange mennesker oplever, at blodkarrene på benene bliver mere fremtrædende i takt med, at man bliver ældre. Karsprængninger forsvinder ikke af sig selv, men har lige som åreknuder en tendens til at forværres med alderen. Åreknuder og karsprængninger er i høj grad genetisk betinget, men som det også gælder for åreknuder øges risikoen for karsprængninger ved hormonelle ubalancer.
For de fleste mennesker er karsprængninger en rent kosmetisk gene, der let kan fjernes. De kan som regel ikke mærkes, men der er dog også nogle mennesker, der oplever forskellige grader af ubehag i forbindelse med de synlige blodkar. Karsprængninger vil ligeledes ofte komme igen, hvis der under karsprængningerne er underliggende åreknuder. Når karsprængninger forekommer i sammenhæng med åreknuder, kan det dog være vigtigt at undersøge, at venen ikke skjuler et alvorligt problem.
Karsprængninger er normalt ukomplicerede og behandles bedst med såkaldte mikroinjektioner, også kaldet mikrosklerosering. Ved mikrosklerosering injiceres et lægemiddel direkte i de ødelagte kar ved hjælp af en meget tynd nål. Dette får blodkarrene til at lukkes, og blodet kan ikke længere passere, hvilket resulterer i at karsprængningerne forsvinder eller minimeres. Normalvis forsvinder karsprængningerne efter et par uger, og det kræver ofte 1-3 behandlinger, afhængigt af størrelsen på karspærngningerne, for at opnå et tilfredsstillende resultat. Injektionsbehandlingerne foretages af en certificeret specialistsygeplejerske.
Vil du gerne vide meget mere om karsprængninger, så læs vores artikel ‘Fakta om karsprængninger og behandling af karsprængninger’.