Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Karsprængninger i en ung alder

25.februar, 2022

Det er meget almindeligt at få karsprængninger på et tidspunkt i ens liv. Ofte vil risikoen for at få karsprængninger stige i takt med at man ældes, og har man karsprængninger, kan disse også forværres, jo ældre man bliver. Men karsprængninger kan altså også opstå tidligt i ens liv, så derfor er karsprængninger i en ung alder ikke uvæsentligt at opleve. 

Når karsprængninger opstår?

Karsprængninger er små bristninger i blodkarene, som kan opstå af forskellige årsager. Hvis trykket i venerne bliver for stort kan dette medføre bristede blodkar, som viser sig som karsprængninger.

Karsprængninger er stort set 100 procent arveligt, så har ens forældre karsprængninger, er der stor sandsynlighed for, at man også får karsprængninger på et tidspunkt i livet. 

Der findes mange forskellige faktorer, der kan påvirke forekomsten af karsprængninger. Dette er blandt andet:

  • Overvægt
  • Graviditet
  • Hormonpræparater
  • Inaktivitet
  • Sollys
  • Rygning

Er man overvægtig, kommer der et utrolig stort pres på venerne i benene, hvilket påvirker blodårerne og veneklapperne, og derfor kan overvægt give karsprængninger og åreknuder. 

Under en graviditet sker der også en pludselig midlertidig overvægt, blodvolumen øges markant, og hormonbalancen ændres, hvilket påvirker venernes elasticitet, og disse forandringer kan give karsprængninger. 

Lever man en meget usund livsstil, er ryger eller er meget inaktiv vil blodcirkulationen være dårlig, hvilket også kan forårsage karsprængninger. 

Når man som ung får karsprængninger

De forskellige faktorer, som kan forårsage karsprængninger kan også være aktuelle, når man er ung. Det vil sige, at eksempelvis graviditet og overvægt sagtens kan forekomme i en ung alder, som derfor vil medføre karsprængninger som ung. Den usunde livsstil med rygning skal ofte forekomme i en længere årrække før det medfører karsprængninger, så denne årsag til karsprængninger er mindre hyppig forekommende hos unge mennesker. 

Karsprængninger i ansigtet er ofte forårsaget af sollys, så derfor kan man også i en ung alder opleve karsprængninger i ansigtet. 

Hvad kan man som ung gøre ved sine karsprængninger?

Er man ung og har fået karsprængninger på benene eller karsprængninger i ansigtet, vil det i de fleste tilfælde kræve behandling for at fjerne karsprængningerne. Er karsprængningerne opstået i forbindelse med en graviditet, kan karsprængningerne i nogle tilfælde gå væk af sig selv efter endt graviditet. 

Er man meget ung, og har fået karsprængninger, som man ønsker at få behandlet, kan det kræves at en forældre eller værge samtykker til behandlingen eller er med til behandlingen af karsprængninger.

Forskellige metoder til at fjerne karsprængninger hos en ung person

Hos unge mennesker vil udseende ofte have stor betydning, og det er noget unge mennesker ofte går meget op i. Har en ung person fået karsprængninger på benene eller i ansigtet, vil dette nok også have meget stor påvirkning og være en stor kosmetisk gene for den unge person. Derfor kan behandling af karsprængninger være en god ide at overveje. Der findes forskellige metoder til at fjerne karsprængninger:

  • Sklerosering
  • Laserbehandling

Sklerosering anvendes på behandling af karsprængninger på benene, hvor et lægemiddel injiceres i de små vener på benene. Væsken får de bristede blodårer til at lukkes, så karsprængningerne forsvinder. Når karsprængningerne sidder i ansigtet anvendes laserbehandling, hvor lyset fra laseren får de synlige blodårer til at lukke sig sammen og forsvinde. 

Karsprængninger

Ofte stillede spørgsmål om karsprængninger i en ung alder

Hvad er årsag til tydelige blodårer?

De blodårer, der er synlige gennem huden, kan være almindelige blodårer, der ses, fordi en person har lidt underhudsfedt. De synlige blodårer kan også skyldes åreknuder. Synlige blodårer, der er åreknuder, er opstået på grund af forøget tryk i venerne og defekte veneklapper.

Hvorfor får man små blodsprængninger?

Blodsprængninger opstår, når klapperne i venerne, der regulerer blodgennemstømningen, er defekte. I venerne løber blodet tilbage til hjertet for at blive iltet, og veneklapperne har til opgave at sørge for, at blodet løber den rigtige vej.

Kan blodsprængninger gå væk?

Er blodsprængningerne først kommet vil det i langt de fleste tilfælde kræve behandling for at få dem til at gå væk. I det tilfælde, hvor blodsprængningerne er kommet i forbindelse med en graviditet, kan blodsprængninger hos nogle gå væk af sig selv efter fødslen.

Kan blodsprængninger i ansigtet fjernes

Blodsprængninger i ansigtet fjernes med laserbehandling. Ved laserbehandling får lyset fra laseren blodkaret til at lukkes og forsvinde.

Hvad er veneklappernes funktion?

Når blodet, i benene, løber mod hjertet, løber det imod tyngdekraften, og for at undgå tilbageløb, har vi veneklapper. Når musklerne i benene slapper af, lukker veneklapperne, og dette forhindrer, at blodet strømmer den forkerte vej. Er disse veneklapper defekte, vil der opstå et forøget tryk i venerne og åreknuder og karsprængninger kan opstå.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.