Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Hævede ben

26.april, 2022


Hævede ben kan ikke alene give en del fysisk ubehag, men det kan også være utrolig smertefuldt og generende. Derfor søger mange, som har problemer med hævede ben, råd omkring hvad man kan gøre ved det, og hvorfor hævede ben opstår.

Hævede underben og fod

Når en person lider af hævede ben vil det typisk opstår på underbenet, anklen og ned i foden. Hævede underben og fødder er en meget almindelig tilstand, som ofte ses hos gravide eller overvægtige. Årsagen til hævelsen er væskeophobning, og dette kaldes ødemer. Overordnet set opstår hævelsen, altså væskeophobningen, på grund af ubalance i systemet, som styrer fordelingen af væske i kroppen. 

Ubehag ved hævede ben

En tilstand med hævede ben, underben eller fødder kan opstå og udvikle sig over timer til dage eller i værste tilfælde være af mere kronisk karakter. Man kan opleve at have hævede ben i det ene ben eller i begge ben, og årsagen til dette kan være meget forskellige. 

Hævede ben kan give rigtig meget ubehag og hævede ben, ankler og fødder giver ofte en øm og spændt fornemmelse i benet. 

Årsager til hævede ben

Tilstanden med hævede ben kan både opstå på det ene ben eller på begge ben. Hvis der er tale om hævelse på begge ben kan det skyldes:

 • Man har siddet stille i lang tid
 • Graviditet
 • Varme
 • Overvægt
 • Bivirkning af medicin
 • Menstruationscyklus

Er det kun det ene ben eller underben, som er hævet kan det skyldes en sygdom eller tilstand i det hævede ben.

 • Betændelse i huden
 • Åreknuder
 • Årebetændelse
 • Blodprop i benet
 • Karforandringer efter en blodprop

Hvordan kan hævede ben behandles?

Hvis begge ben er hævede, og de ikke er hævede på grund af sygdom, kan det hjælpe på tilstanden med motion og ved at have en aktiv og sund livsstil. Hvis man har et meget stillesiddende arbejde, kan det også hjælpe at sidde med benene eleveret og at rejse sig op ofte og skifte position. 

Hævede ben kan føles meget ubehageligt, hvorfor en støttestrømpe kan være med til at lindre ubehaget.

Hvis hævelsen i benet derimod skyldes en sygdom, eksempelvis åreknuder, vil det kræve behandling af årsagen for at forbedre tilstanden med hævelsen. Generelt vil behandlingen afhænge af årsagen til hævelsen i benet.

Hævede ben og åreknuder

En af årsagerne til hævede ben og underben kan være åreknuder. Åreknuder er tykke og tydelige vener, blodårer, der buler ud på huden. Åreknuder kan være både fysisk generende og en kosmetisk gene. Åreknuder opstår meget ofte på læggen, men forekommer også på fødderne og lårene. Åreknuder er helt ufarlige, men hvis ikke åreknuderne bliver behandlet, vil tilstanden forværres, og dette kan i værste tilfælde medføre sygdomstilfælde af mere alvorlig karakter såsom bensår.

Neden for ses en visuel oversigt over klassificeringen af åreknuder, som inddeles i grader, og det fremgår også, at et hævet ben er tegn på åreknuder med en grad på C3.

Behandling af åreknuder – behandling af hævelse i benet

Som nævnt skal man behandle det, som er årsag til hævelsen i benet, og derfor vil det kræve en åreknudebehandling for at komme af med de hævede ben, hvis dette er opstået på grund af åreknuder. Der findes forskellige skånsomme metoder til at fjerne åreknuder, hvor laserbehandling er en meget anvendt metode. 

Ved de nye behandlingsmetoder, til at fjerne åreknuder på benene, er der kort rekonvalescens, der anvendes kun lokalbedøvelse og man kan som oftest genoptage sin normale hverdag umiddelbart efter åreknudebehandlingen. 

Efter en åreknudebehandling vil den syge vene, som er årsag til åreknuderne og årsag til de hævede ben, være forseglet og gå til grunde efter noget tid, og åreknuderne forsvinder.

Opsummering – hævede ben

Det er ganske normalt at have hævede ben, og tilstanden kan opstå på et ben eller på begge ben. Hævede ben kan være forårsaget af forskellige ting, og hævede ben, underben og ankler kan blandt andet skyldes åreknuder. For at kunne behandle hævede ben, skal man behandle årsagen til, at hævelsen til at starte med er opstået. Det vil sige, at skyldes hævelsen i benet eller benene åreknuder, vil det kræve en åreknudebehandling for at fjerne eller forbedre tilstanden med hævede ben.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.