Åreknuder er en meget almindelig tilstand som rammer op mod en ud af tre voksne i forskellige grader. Åreknuder kan både give ubehag og smerter, men kan ligeledes lede til andre udfordringer. Mange med åreknuder ser dem også som et kosmetisk problem.
I denne guide trækker vi på vores mangeårige erfaring fra at drive over 20 åreknudeklikker, for at give dig et overblik over hvad åreknuder er, lige fra hvad der forårsager dem til symptomer og hvordan de kan behandles. De senere år er der sket stor udvikling indenfor både forskning i samt behandlingen af åreknuder og det fortæller vi mere om herunder.
Hvis du har åreknuder og er i tvivl om hvad der har forårsaget dem og om du skal gøre noget ved dem, er denne artikel et godt sted at starte.
Hvad er åreknuder?
Selvom de fleste har set åreknuder, så er kendskabet til dem og hvad det egentlig er, ikke specielt udbredt. Herunder kan du se billeder af åreknuder i forskellige grader på forskellige mennesker
Helt overordnet er åreknuder en tilstand som er kendetegnet ved udvidede, snoede og overfladiske blodårer, som oftest på indersiden af underbenene. Åreknuderne opstår som et resultat af nedsat blodcirkulation i venerne.
Venerne i kroppen returnerer blod fra alle dele af kroppen til hjertet for at få nyt ilt. Men det kan ske at blodcirkulationen bliver nedsat, hvis veneklapperne er svækkede. Det er nemlig veneklapperne som skal forhindre at blodet flyder tilbage, når det pumpes. På nedenstående illustration kan du se i den nederste cirkel at veneklapperne er svækkede og dermed kan blodet ryge tilbage.
Dette er især almindeligt i benene, da blodet i benene kæmper mod tyngdekræften og det er derfor at åreknuder sker i benene.
Når svækkede veneklapper forårsøger en nedsat gennemstørmning af blodet, kan blodet blive iltfattigt og dermed mere blåligt og ophobes i venerne. Det er åreknuder.
Mange mennesker forveksler også åreknuder med karsprængninger. Karsprængninger er mindre og ligner edderkoppespind på benene. Karsprængninger forårsager næsten aldrig fysiske problemer for den person, der har dem, men mange ønsker stadig at behandle dem af kosmetiske årsager.
Symptomer på åreknuder
Symptomer på åreknuder kan opdeles i forskellige typer:
Synlige symptomer på åreknuder:
- Bulede og tydelige blålige eller lilla vener, som er meget synlige. Dette er det mest klassiske symptom.
- “Edderkoppe-vener” er også et meget kendt symptom. Disse kaldes også karsprængninger og kan ligne et helt net af røde, blå og lilla vener.
Mærkbare symptomer
- Ondt i benene eller tunge ben. Dette er også et meget almindelig symptom, hvor man kan føle at ens ben er tunge eller trætte og at der opstår smerter. Dette symptom er mest mærkbart efter man har siddet eller stået i længere tid.
- Hævninger: Et symptom kan også være at man får hævnginger i benene, anklerne eller fødderne, specielt efter at have stået op i længere tid.
- Kramper og sammentrækninger: Nogle oplever også kramper eller sammentrækninger i benene. Dette opstår som oftest om natten.
- Kløe: Kløe og hudirritation er også et almindelig symptom. Dette kan i nogle tilfælde lede til inflammation.
- En brændende følelse: Et lidt sjældnere symptom er en mere brændende eller kildende følgelse langs de blodårer som har åreknuder.
- Generelt ubehag i benene. Et ret typisk symptom er også blot en mindre følelse af ubehag i benene.
Ændringer af huden omkring åreknuder
- Det kan ske at huden omkring åreknuder mister farve og bliver mere brunlig eller blå. Det skyldes ophopningen af blodet i venerne.
- Tykkere/hårdere hud omkring åreknude kan også opstå
Hvilke åreknude-symptomer er alvorlige og hvornår skal man gøre noget ved det?
Når man taler om de forskellige symptomer på åreknuder arbejder man som regel med nedenstående opdeling af dem. Jo længere mod højre, jo mere alvorligt:
Nedenstående symptomer er ikke alvorlige, men kan stadig behandles:
- Ømme og tunge ben, der føles bedre efter at have været hævet i mindst 15 minutter
- En brændende fornemmelse ved en forstørret vene
- Muskelsmerter og urolige ben i løbet af natten
- En uforklarlig hævelse i den nedre del af underbenet og ankelen
På vores åreknudeklinikker er vores erfaring at mange mennesker bliver så vant til deres åreknuder og det ubehag, de medfører, at de opfatter det som normalt, også selvom de langsomt oplever forværrede symptomer. Når åreknuderne er behandlede, oplever mange mennesker, en lettelse på en måde, som om de ikke vidste, at de tidligere havde haft så alvorlige problemer.
Venerne i benene kan undersøges med ultralyd for tidligt at påvise åreknuder.
En person, der bekymrer sig om sine åreknuder eller vener, kan gennemføre en ultralydsundersøgelse af venerne som grundlag for en kirurgs vurdering af åreknuderne. Herefter vurderes hvilken type åreknudebehandling, som passer bedst til den enkelte patients behov, og som vil give det bedste resultat.
Har man følgende symptomer er det mere alvorligt og man bør under alle omstændigheder hurtigt søge læge og få rådgivning:
- Pigmentering af huden på den nedre del af underbenet og ankelen, som får huden til at blive markant mørkere end huden omkring
- En tyk og hærdet hud i det samme område som ovenfor, som klør og er rødlig som eksem
- Et sår på huden, der er rødt og er kommet uden at såret er forårsaget af en skade eller ulykke
Hvorfor får man åreknuder?
Det er vigtigt at pointere at åreknuder er meget normalt og at alle kan rammes af åreknuder. Ældre mennesker får oftere åreknuder, simpelthen fordi klapperne i venerne (dem som forhindrer blodet i at løbe tilbage) bliver slidte med årenene. Derfor kan det også ske at åreknuder forværres med alderen.
Åreknuder er så normalt at mellem 20-35% af voksne oplever at få åreknuder.
Åreknuder ses oftere hos overvægtige og kvinder. Hos overvægtige opstår åreknuder fordi at overvægt forværrerer blodcirkulationen.
Åreknuder eller karsprængninger, der forekommer i graviditeten, kan forsvinde af sig selv. At åreknuder kan opstå under graviditeten hænger sammen med, at blodcirkulationen og hormonbalancen forandres under graviditeten, og at kropsvægten hos kvinden er forøget markant.
En person der har haft åreknuder eller karsprængninger i forbindelse med en graviditet bør vente tre til seks måneder efter graviditeten, før hun søger behandling, eftersom disse åreknuder eller karsprængninger kan forsvinde af sig selv.
Derudover kan åreknuder også være arvelige, så har en af dine forældre åreknuder, er der en øget risiko for at du også kan få åreknuder.
En årsag til åreknuder kan også være hvis man sidder meget stille eller står meget. Dette er ofte i forbindelse med arbejde.
Åreknuder kan skabe andre komplikationer
Åreknuder forårsager ofte milde problemer eksempelvis kløe, tunge ben og lette smerter der, hvor åreknuderne sidder, men der er også risiko for hudskade på grund af den forringede blodcirkulation i benene.
Den skade, der kan forekomme på huden, vises først som tør hud, der kan forårsage kløe, men det kan også forårsage varige sår, venøse bensår, som ikke heler af sig selv. Det kan blive en skade, der indirekte er knyttet til åreknuden.
Et andet og meget mere alvorligt problem, der kan opstå, er blodpropper i benene. Hvis disse blodpropper frigives, kan de transporteres med blodet og sætte sig i for eksempel lungerne, hvilket kan skabe en akut og livstruende situation. Dette er dog meget usædvanligt, og de fleste blodpropper, der er farlige, kommer fra vener, der ligger dybere i kroppen.
Diagnose: Hvornår skal man få en læge til at se på åreknuder?
En læge med speciale i åreknuder kan ganske hurtigt lave en undersøge og rådgive omkring eventuelle næste trin.
Hvis du er i tvivl om dine åreknuder skal behandles, kan det være en god idé at booke en forundersøgelse. Hos Dansk Venecenter koster en forundersøgelse 400 kr, tager cirka 20 minutter og vi har ganske kort ventetid.
Forundersøgelsen foregår både ved samtale, hvor lægen hører om dine symptomer samt historik og sekundært af en ultralydsundersøgelse. Formålet med forundersøgelsen er at kunne præsentere en nøjagtig behandlingsplan.
Det er vigtigt at fremhæve at rigtig mange får behandlet åreknuder af kosmetiske årsager og det er selvfølgelig helt fint at dette er udgangspunktet for forundersøgelsen og behandlingen.
Vi har lavet en dybdegående side omkring vores forundersøgelse, hvor du kan læse mere om hvordan vi gør og hvad du kommer videre. Den finder du her.
Sådan behandles åreknuder
Den største myte omkring åreknuder må næsten være at behandlingen er meget indgribende. Sådan var det også før i tiden, men de senere år er der sket stor udvikling i behandling af åreknuder. Det betyder at langt de fleste i dag kan behandles hurtigt, smertefrit og uden nogle mén.
Nu til dags er behandlingen faktisk så god at man kan forlade klinikken samme dag og komme direkte tilbage til hverdagen.
Dog er der også nogle ting man kan gøre inden man forsøger sig med et medicinsk indgreb.
Det kan du selv gøre for at forhindre eller forbedre åreknuder
De områder man selv kan arbejde med er fx:
- Kompressionsstrømper (også kaldet støttestrømper)
- Træning og vægttab
- Hvile sine ben højt
- Kostændringer
Behandlingsmetoder til åreknuder
Der er overordnet set tre behandlingsmetoder, som har det tilfælles at det er mindre indgreb. Med mindre indgreb menes at det er uden narkose, ganske smertefrit og at de kræver minimal restitutionstid efter.
Herunder finder du nogle korte beskrivelser af de tre behandlingsmetoder, som vi har taget fra vores behandslingsside. Her kan du læse mere om de enkelte behandlingsmetoder. Find siden her.
Laser behandling
Radial fiberlaserbehandling går ud på at indsætte en tynd laserfiber i den syge vene gennem en nål, hvorefter den varmes op, trækker sig sammen og dør over tid. Dette eliminerer muligheden for, at blodet kan strømme baglæns i den syge vene og give anledning til synlige åreknuder, edderkopper og symptomer.
Skumbehandling
Princippet bag skumbehandling er det samme som for de øvrige behandlingsmetoder. Det handler om at lukke for blodgennemstrømningen i de syge årer, der forårsager åreknuder og åreknuder.
Skumbehandling betyder, at et flydende medicinsk præparat (Aethoxysklerol) skummes op med luft, og sprøjtes direkte ind i de relevante årer gennem en meget tynd nål. Aethoxysclerol påvirker kemisk indersiden af venen, så den trækker sig sammen og blodgennemstrømningen stopper. At præparatet er skummende øger kontaktfladen med indersiden af venen og øger dermed effektiviteten.
Flebektomi
Flebektomi, også kendt som hækleteknik, betyder, at der i lokalbedøvelse laves meget små huller på 2-3 mm i huden, svarende til de synlige åreknuder på benet. Herigennem fiskes den relevante vene ud gennem hullet med en lille kirurgisk hæklenål.
På den måde fjernes åreknuderne mekanisk. Hullet i huden er så lille, at det ikke behøver at blive syet og det efterlader kun et meget lille ar, som til sidst bliver næsten usynligt Flebektomi udføres ofte i kombination med og som et supplement til de andre behandlingsmetoder, men kan også udføres alene.
Kirugiske indgreb
Der findes også deciderede kirugiske indgreb, som fx Åre-stripping og Phlebectomy, men da de mindre invasive metoder er blevet så gode de senere år, er det ganske sjældent at det er nødvendigt.
En forundersøgelse vil under alle omstændigheder fastslå hvilken behandlingsmetode der er den rette for den enkelte patient.
Myter og ofte stillede spørgsmål om åreknuder
Vi oplever rigtig meget at vi får de samme spørgsmål og at der er nogle ret fastgroede myter om åreknuder. De hyppigste er:
Åreknuder er blot en kosmetisk ting
Åreknuder er ikke kun en kosmetisk sag, men kan lede til andre mere alvorlige komplikationer. Det er dog korrekt at mange får behandlet åreknuder af kosmetiske årsager.
Behandling af åreknuder er et stort kirugisk indgreb
Som vi nævner i artiklen er det nok en af de største myter om åreknuder. Behandlingsmetoderne nu til dags er blevet så gode og skønsomme at de kan foretages ganske hurtigt, uden smerter og uden behov for resititutionstid efter.
Behandling af åreknuder kræver fuld narkose
Nej, vores behandlingsmetoder kræver kun lokalbedøvelse og er meget skønsomme.
Er det normalt for gravide at få åreknuder
Det er korrekt at der er en større risiko for at få åreknuder når man er gravid. For langt de fleste gravide, forsvinder de igen af sig selv.
Læs mere om åreknuder
Formålet med denne artikel har været at lave et godt startpunkt, for personer som ønsker mere viden om åreknuder - selvfølgelig hovedsageligt personer som er påvirket af åreknuder og ønsker eventuel behandling.
Skulle du være interesseret i at blive endnu klogere på åreknuder, vil vi anbefale dig at læse vores sider om årsager og symptomer.
Er du interesseret i at læse mere om behandlingsprocessen, så kan vi anbefale vores tre sider om forundersøgelse, behandlingsmetoder og efterkontrol. Disse tre sider giver dig et godt indblik over hele processen.
Ønsker du at læse mere om forskningen af åreknuder, så er der også lavet en del relevant forskning, for eksempel dette forskningsprojekt om åreknuder udført af Lars H. Rasmussen og Martin Lawaetz, hvor forskellige behandlingsmetoder sammenlignes. På Google Scholar er det også muligt at få overblik over al den forskning der er tilgængelig.
Konklusion
Vi håber at vi med denne artikel har kunne givet dig et godt overblik og introduktion til åreknuder. Forhåbentligt er du nu lidt bedre stillet, hvis du er i tvivl om dine egne åreknuder.
Som vi nævner i artiklen er der sket en stor udvikling med åreknudebehandling de seneste år. Hvor mange tror det er et stort kirugisk indgreb, er det faktisk muligt for langt de fleste at blive behandlet ganske hurtigt og uden smerter.
Vi håber at vi med denne artikel har givet dig nogle tips til hvad du selv kan gøre, men forhåbentligt også et godt overblik over hvad du kan gøre - og hvor overskueligt det er - hvis du vil have åreknuder behandlet.
Du er altid meget velkommen til at kontakte os med spørgsmål, input til denne artikel eller for at booke en uforpligtende forundersøgelse.
Artiklen er skabt i et samarbejde mellem Dansk Venecenters medarbejdere, som hver dag hjælper patienter med deres åreknuder. Artiklen er ligeledes gennemlæst af læger med speciale i åreknuder.