Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Er åreknuder farlige? 

august 19, 2019

Åreknuder er normalvis ikke farlige.  Ofte skaber de dog ubehag og kan opfattes som grimme af dem der har dem.

I nogle tilfælde kan åreknuder dog forværres og give smerter og resultere i ubehagelige symptomer. Almindelige symptomer ved en forværring kan være misfarvning af den nederste del af underbenet, sår der ikke vil hele, smerte og rastløshed i benene under natten eller når personen rejser sig op efter at have siddet ned en stund. I værste fald kan åreknuderne forværres  i en grad der resulterer i blødninger og åbne sår. Ved alvorlige symptomer, som dem beskrevet, er det vigtigt at man vælger at opsøge en læge.

Alvorlige lidelser ved forværring af åreknuder

Nogle af de alvorlige og farlige lidelser der kan opstå ved en forværring af åreknuder er:

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering kan opstå ved en forværring af åreknuder. Ved hyperpigmentering siver blodet i benets vener ud  til det omkringliggende væv. Der vil opstå hævelse i benet hvilket resulterer i smerter og en mørk misfarvning af huden.

Lipodermatosclerose

Lipodermatosclerose er en lidelse som kan opstå ved svære tilfælde af åreknuder hvor venerne i benene ikke længere fungerer som de skal.  Der er tale om en inflammation i underbenet, hvilket kommer til syne ved en mørk misfarvning af huden, ofte i ankelhøjde. Inflammationen medfører hævelse og stivhed i benet som begynder at føles tungt og giver ubehag.

Venøse bensår

Venerne kan ved svære tilfælde af åreknuder udvides i en grad så veneklapperne ikke længere kan lukke af for venerne og blodet derfor strømmer tilbage.  På sigt kan den manglende blodgennemstrømning forårsage en nedbrydning af huden så der fremkommer bensår. Venøse bensår tenderer til at vokse med tiden og skaber alt større ubehag og irritation i benene.

Spontan blødning

Åreknuder nedbryder huden med tiden. De udvidede åreknuder kommer desuden  tættere på hudens overflade hvilket kan lede til at en lille skade på huden kan resultere i en blødning der ikke stopper og et større blodtab hvis skaden ikke behandles.

Tromboflebit

Tromboflebit er en blodprop i en overfladisk vene som ofte opstår grundet svækkede vener og dårlig blodcirkulation i kombination med en lokal betændelse i blodårer.  Ved en blodprop i en overfladisk vene vil personen opleve en vedvarende smerte, hævede ben og føle at venerne er ømme.

Dyb venetrombose

En dyb venetrombose er en mere alvorlig  type af blodprop end en tromboflebit. Blodproppen kan medføre smerter og hævelse i benet, men der er også en risiko for  at personen ikke mærker af denne type af blodprop. Hvis blodproppen efterfølgende slipper udgangspositionen kan den i værste tilfælde sætte sig fast et andet sted hvor kroppen udsættes for en større risiko. For eksempel  i lungerne.

Personer med symptomer som kan vise tegn  på nogle af de nævnte lidelser bør kontakte en læge for at blive undersøgt.

Nedsæt risikoen for at få farlige åreknuder

Der findes en række tiltag en person med åreknuder kan gøre for at undgå udviklingen af alvorlige og farlige symptomer som en forværring af åreknuderne kan medføre.

Fremkomsten af åreknuder er  stærkt koblet til svækkede klapper i venerne. For at nedsætte risikoen for udvikling af åreknuder eller en forværring af dem er alle tiltag der nedsætter slid på veneklapperne derfor af stor betydning.

Det er afgørende at forbedre blodcirkulationen for at reducere risikoen for slid på veneklapperne. Tiltag der forbedrer blodcirkulationen er vægttab,  mere motion, mindre stillesiddende adfærd. At have benene i en høj position, bruge kompressionsstrømper, og undgå tøj der sidder stramt omkring lår og hofte.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.