Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Er åreknuder farlige? 

19.august, 2019

Åreknuder er normalvis ikke farlige.  Ofte skaber de dog ubehag og kan opfattes som grimme af dem der har dem.

I nogle tilfælde kan åreknuder dog forværres og give smerter og resultere i ubehagelige symptomer. Almindelige symptomer ved en forværring kan være misfarvning af den nederste del af underbenet, sår der ikke vil hele, smerte og rastløshed i benene under natten eller når personen rejser sig op efter at have siddet ned en stund. I værste fald kan åreknuderne forværres  i en grad, der resulterer i blødninger og åbne sår. Ved alvorlige symptomer, som dem beskrevet, er det vigtigt, at man vælger at opsøge en læge.

Alvorlige lidelser ved forværring af åreknuder

Nogle af de alvorlige og farlige lidelser der kan opstå ved en forværring af åreknuder er:

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering kan opstå ved en forværring af åreknuder. Ved hyperpigmentering siver blodet i benets vener ud til det omkringliggende væv. Der vil opstå hævelse i benet, hvilket resulterer i smerter og en mørk misfarvning af huden.

Lipodermatosclerose

Lipodermatosclerose er en lidelse, som kan opstå ved svære tilfælde af åreknuder, hvor venerne i benene ikke længere fungerer, som de skal. Der er tale om en inflammation i underbenet, hvilket kommer til syne ved en mørk misfarvning af huden, ofte i ankelhøjde. Inflammationen medfører hævelse og stivhed i benet, som begynder at føles tungt og giver ubehag.

Venøse bensår

Venerne kan ved svære tilfælde af åreknuder udvides i en grad, så veneklapperne ikke længere kan lukke af for venerne, og blodet derfor strømmer tilbage.  På sigt kan den manglende blodgennemstrømning forårsage en nedbrydning af huden, så der fremkommer bensår. Venøse bensår har tendens til at vokse med tiden og skaber et stort ubehag og irritation i benene.

Spontan blødning

Åreknuder nedbryder huden med tiden. De udvidede åreknuder kommer desuden tættere på hudens overflade, hvilket kan lede til at en lille skade på huden kan resultere i en blødning, der ikke stopper og i værste tilfælde et større blodtab, hvis skaden ikke behandles.

Tromboflebit

Tromboflebit er en blodprop i en overfladisk vene, som ofte opstår grundet svækkede vener og dårlig blodcirkulation i kombination med en lokal betændelse i blodårer.  Ved en blodprop i en overfladisk vene vil personen opleve en vedvarende smerte, hævede ben og føle at venerne er ømme.

Dyb venetrombose

En dyb venetrombose er en mere alvorlig type af blodprop end en tromboflebit. Blodproppen kan medføre smerter og hævelse i benet, men der er også en risiko for, at personen ikke mærker noget af denne type af blodprop. Hvis blodproppen efterfølgende slipper udgangspositionen, kan den i værste tilfælde sætte sig fast et andet sted, hvor kroppen udsættes for en større risiko. For eksempel  i lungerne.

Personer med symptomer som kan vise tegn på nogle af de nævnte lidelser bør kontakte en læge for at blive undersøgt.

Er åreknuder farlige?

Nedsæt risikoen for at få farlige åreknuder

Der findes en række tiltag en person med åreknuder kan gøre for at undgå udviklingen af alvorlige og farlige symptomer, som en forværring af åreknuderne kan medføre.

Fremkomsten af åreknuder er stærkt koblet til svækkede veneklapper. For at nedsætte risikoen for udvikling af åreknuder eller en forværring af dem, er alle tiltag, der nedsætter slid på veneklapperne, derfor af stor betydning.

Det er afgørende at forbedre blodcirkulationen for at reducere risikoen for slid på veneklapperne. Tiltag der forbedrer blodcirkulationen er vægttab,  mere motion og mindre stillesiddende adfærd. Desuden er det også en god ide at have benene i en høj position og bruge kompressionsstrømper.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.