Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Dårligt blodomløb i benene – et symptom på åreknuder

8.april, 2022

Rigtig mange mennesker oplever at have dårligt blodomløb i benene på et tidspunkt i deres liv, hvilket kan skyldes forskellige ting. Har man dårligt blodomløb i benene kan det være med til at påvirke dagligdagen, fordi dårligt blodomløb kan medføre andre gener så som hævelse, kramper og tyngdkänsla i benen. Det forekommer også, at dårligt blodomløb i benene i værste tilfælde kan medføre åreknuder eller at dårligt blodomløb i benene er et tegn på, at der allerede er åreknuder. 

Hvordan føles dårligt blodomløb i benene?

Hvis man har dårligt blodomløb i benene kan det give ubehag og smerter i benene. Generelt er der et stort pres på benene, fordi blodet løber mod tyngdekraften, og der er rigtig mange faktorer, som spiller ind, når det kommer til dårligt blodomløb i benene.

Har man dårligt blodomløb i benene kan det eksempelvis give smerter i forbindelse med gåture og være til hinder for, at man gør forskellige ting i hverdagen, fordi dårligt blodomløb giver ubehag. 

Hvordan man forbedrer dårligt blodomløb i benene

For at modvirke, behandle og mindske det dårlige blodomløb er det vigtigt, at man inkorporere forandringer i sine daglige rutiner. Det kan være rigtigt svært i begyndelsen, men langsomt vil resultatet vise sig. 

Med få justeringer i hverdagen, kan man lave gode rutiner, der kan være med til at forbedre blodomløbet i benene. Dette kan eksempelvis være:

  • Stille sig op hver time, hvis man sidder meget ned på sit arbejde.
  • Holde sig fysisk aktiv og lave øvelser derhjemme.
  • Drikke rigeligt med vand.
  • Elevere benene, når man sidder ned i længere tid, eksempelvis i sofaen eller på arbejdet.
  • Spise rigeligt med frugt og grønt.
  • Tage kolde bade.
  • Anvende støttestrømper, da støttestrømper laver tryk på benene, som er med til at forbedre blodcirkulationen.
  • Minimere indtaget af salt og sukker.
  • Massage på benene er godt til at få gang i blodomløbet.

Dårligt blodomløb – et symptom på åreknuder

Åreknuder og dårligt blodomløb i benene er ofte relateret. Åreknuder udvikles når trykket i venerne er stort og blodcirkulationen ofte dårlig, hvilket får venerne til at bule ud på huden og skabe åreknuder. 

Åreknuder rammer cirka hver tredje voksen, og åreknuder er isoleret set helt ufarlige. Bliver åreknuderne ikke behandlet, kan det i værste tilfælde udvikle mere alvorlige følgesygdomme så som venøse bensår og blodpropper. 

Gradering af åreknuder

Åreknuder klassificeres ud fra CEAP-graderingssystem, hvor C0 betyder, at der ingen åreknuder eller karsprængninger er, og en klassificering på C6 betyder, at der er aktive bensår, som ikke heles. Dette system bruger karkirurgerne til at vurdere, hvilken behandlingsform, der skal anvendes for at opnå bedst mulige resultat. 

Mange, som har åreknuder, oplever at livskvaliteten forbedres markant, når først åreknuderne er blevet behandlet, og generne derfor er forsvundet eller minimeret. Dette betyder også, at personer med åreknuder vil opleve, at blodomløbet i benene forbedres når åreknuderne er fjernet. Ofte kan man først rigtig mærke, hvor meget man har været generet af det, når åreknuderne er væk, fordi man vænner sig til at leve med eksempelvis det dårlige blodomløb og de smerter, som dette måtte medføre. 

Opsummering – Dårligt blodomløb i benene

Der er rigtig mange mennesker, som lider af dårligt blodomløb i benene og dette skyldes forskellige ting. Dårligt blodomløb i benene kan påvirke livskvaliteten negativt, da det går ind og påvirke en i hverdagen og giver gener og ubehag. 

Dårligt blodomløb kan også være et symptom på årkenuder, hvorfor det kan være vigtigt at få åreknuderne behandlet, inden smerterne og ubehaget bliver for stor en gene i dagligdagen. 

5 ofte stillede spørgsmål om dårligt blodomløb i benene

Hvordan føles dårligt blodomløb i benene?

Dårligt blodomløb kan medføre ondt i benene, typisk i læggen eller låret. Som regel giver det en begrænsning i hvor langt man kan gå, inden smerterne opstår.

Hvordan træner man bedst blodomløbet i benene?

Ved at holde sig fysisk aktiv og træne musklerne i benene, kan man forbedre blodomløbet. En let øvelse er:
– Sid på en stol eller lignende.
– Løft det ene knæ lidt op fra gulvet.
– Bøj underbenet ind mod låret, så du kan mærke en spænding på forsiden af låret.
– Hold spændingen i ca. 3 sekunder, inden du sætter benet ned og slapper af.
– Gentag øvelsen med det andet ben

Hvad gør man mod dårligt blodomløb i benene?

Forskellige tiltag kan forbedre tilstanden:
– Undgå stress
– Undgå rygning.
– Hold dig fysisk aktiv
– Spis sundt og varieret
– Undgå overvægt

Hvor ofte skal man lave venepumpeøvelser?

Det er en god ide at lave øvelserne dagligt, eller når smerterne er værst. Det kan være en hjælp især at lave dem hen ad dagen og om aftenen, da trykket ofte forværres i løbet af dagen bl. a. på grund af tyngdekraften.

Hvad er venepumpeøvelser godt for?

Venepumpeøvelser betyder at du bruger dine muskler og tyngdekraften til at bedre dit blodomløb og fjerne hævelse i benene. Mange synes, at det er rart at lave venepumpeøvelser hver dag for at opretholde en god blodcirkulation.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.