//Førende specialister indenfor åreknudebehandling

Kontakt os nu på tlf. 44 22 50 70

Undgå åreknuder – tricks og ting at huske på

Det siges, at så mange som 35 procent af alle danske har eller får åreknuder. Hvad er årsagen til åreknuder? Hvordan kan jeg undgå at få det? Og er det muligt at fjerne åreknuder? Mange mennesker skjuler deres ben og går med lange bukser, selv om sommeren, fordi de skammer sig over deres ben, som har åreknuder. Dette er selvølgelig en skam, eftersom pæne strandben er noget alle ønsker – i det mindste et par, man kan kigge på uden, at det giver en komplekser. Så hvad skal man gøre for at undgå åreknuder? Hvorfor opstår åreknuder overhovedet og hvad kan man gøre for at slippe af med dem? Er det tilfældet, at åreknuder ikke kan fjernes – kommer benene til at se sådan ud for altid?

Fakta om åreknuder

Cirka hver tredje person har åreknuder. Det er mest almindeligt, at man får dem i 30 til 40 års alderen. Kvinder oplever ofte symptomer på åreknuder tidligere end mænd. Det kan være fordi at der er et højere pres på kvinder med hensyn til udseende og derfor søger flere kvinder end mænd hjælp til dette. Åreknuder er primært arveligt betingede. Men bare fordi din mor eller far, bedstemor eller bedstefar har åreknuder betyder det ikke, at du automatisk selv vil få det – ligesom med mange andre sygdomme, der er arvelige. En anden grund til at du får åreknuder, er fordi du står eller sidder stille for meget. For eksempel er der mange frisører, som klager over dette, fordi de står op lange dage og så er det tyngdekraften, der forårsager åreknuder, helt enkelt. Det kan også have noget at gøre med vægten – et højt BMI øger risikoen for åreknuder. Graviditet er en yderligere årsag – det er ofte knyttet til de to faktorer ovenfor, dvs. at man ikke bevæger sig nok samt at man har et højere BMI end normalt. Så det er værd at overveje, hvis du vil undgå åreknuder.

Åreknuder – Flere fakta om åreknuder

Åreknuder er enkelt forklaret en udvidelse af venerne (vener er de blodkar, som går op mod hjertet). Så når ens vener udsættes for et usædvanligt højt tryk ved at man for eksempel man står stille – ligesom en frisør eksempelvis gør – bliver det sværere for venerne at føre blodet mod hjertet. Hvis man er gravid bliver det ligeledes sværere for venerne. De kan ikke pumpe blodet tilbage til hjertet ordentligt. Man kan genkende åreknuder ved, at de ligger direkte under huden og snor sig list som en orm eller slange, og er mere end 4 millimeter i diameter. De har også en tendens til at bule ud.

Er åreknuder farlige?

Åreknuder har typisk ingen alvorlige risikoer forbundet. De giver hverken blodpropper eller påvirker hjertet, så på den måde er de ikke farlige. De sprænger som hovedregel heller ikke (det sker meget sjældent), selvom det kan se ud som om de er på vej til det. Men de kan stadig give ubehag for patienten. De kan medvirke til træthed i benene og kan forårsage smerte, eksem og kan give en fornemmelse af, at det snurrer i benene. Åreknuder kan forværres med årene og hvis ikke de behandles kan det give mavesår – det er dog mere almindeligt hos ældre. Åreknuder har seks stadier, og i de mere alvorlige (CEAP 2-6) bør man søge hjælp af medicinske grunde. Men ca. 20% af dem, der opsøger en læge, gør det af kosmetiske grunde. Åreknuder kan fjernes med skumindsprøjtning eller laserbehandling. Alvorlige åreknuder betaler amtet, mens man selv betaler for de mere simple. Det er karkirurger, der udfører åreknudeoperationer/åreknudebehandlinger.

Ring til os

Tlf. 44 22 50 70

Læs mere om åreknuder

Find information om årsager, symptomer, behandlinger mm.

Åreknuder

Læs mere om karsprængninger

Læs mere om behandling af karsprængninger

Karsprængninger
Ring nu 44 22 50 70