//Førende specialister indenfor åreknudebehandling

Kontakt os nu på tlf. 44 22 50 70

Undgå åreknuder

Hvordan undgår man åreknuder? Og har man allerede åreknuder, hvordan slipper man af med åreknuder? Det her er de mest almindelige spørgsmål, og der er svar på begge spørgsmål. Næsten en tredjedel af alle voksne siger, at de har åreknuder, og der er flere kvinder end mænd. Åreknuder opstår normalt i en senere alder, men det er ingen ”alderdomstilstand” for åreknuder kan faktisk opstå betydeligt tidligere i livet også. For mange er det meget generende at have åreknuder, fordi de skammer sig over måden de ser ud på – måske undgår man at gå med shorts, kjole og nederdel, på grund af, at de skammer sig over deres ben og åreknuderne der sidder på dem. Men mange synes, at det er generende med åreknuder af den grund, at det føles ubehageligt at have dem der. Benene kan føles tunge og de kan klø, f.eks. Her kommer nogle tips til hvordan man kan undgå åreknuder.

Hvordan får man åreknuder og hvordan kan man undgå dem?

Åreknuder er delvist genetiske. Så se på dine forældre, dine søskende og andre i din slægt, for at se om mange af dem har åreknuder – så ligger det nok til familien. Men det er ikke kun genetisk, det kan også komme med årene – som en naturlig del af aldersprocessen, præcis som gråt hår og rynker. En anden grund til, at man kan få åreknuder er graviditet. Der er mange, så mange som halvdelen af alle gravide kvinder som fortæller, at de har problemer med dette. Hvordan hænger graviditet og åreknuder sammen? For at vi kan svare på dette spørgsmål, må vi se lidt nærmere på hvad åreknuder i det hele taget er. Så nu ved du lidt mere, hvordan man kan undgå åreknuder.

Hvad er åreknuder?

Hjertet har brug for blod, så meget ved de fleste. Det er venerne i kroppen, der tilfører blod og arterierne, som pumper det ud. Selvom dette er viden, som de fleste kender til. Men det som ikke alle ved, er at der i venerne findes klapper, som sikrer at blodet kan pumpes op og ikke sidder fast nede i fødderne. Når venerne der ligger overfladisk i kroppen, får det svært med at pumpe blodet videre, udvides venerne og åreknuder opstår. Og så kommer det næste spørgsmål: Hvorfor udvides de? Ja, det har at gøre med genetik, med den naturlige aldersproces, eller med det tredje, nemlig graviditet. Når man er gravid, sidder man mere stille, man tager også på i vægt og får desuden mere blod i kroppen (for barnet skal også have mere blod) og det her gør, at trykket øges på venerne og de udvider sig og så kommer åreknuderne.

Undgå åreknuder

Det er ikke let at undgå åreknuder, men det kan være godt at tænke på nogle ting, som i hvert fald kan mindske risikoen, samt at gøre venerne mindre synlige hvis åreknuder skulle opstå. En måde at forebygge på, er at bevæge sig. Sid ikke stille hele dagen, men gå op fra stolen og bevæg dig rundt. Skaf dig en skridtmåler til f.eks. at kontrollere, at du får gået de her 10.000 skridt om dagen, som anbefales. Man går ofte mere, end hvad man tror! Og sidder mindre, end man faktisk gør! En anden måde at forebygge åreknuder på er at gå med kompressionsstrømper, som du kan finde på apoteket. Og et tredje tip er ikke at gå for meget op i vægt, da det øger presset på såvel venerne som andre organer.

Ring til os

Tlf. 44 22 50 70

Læs mere om åreknuder

Find information om årsager, symptomer, behandlinger mm.

Åreknuder

Læs mere om karsprængninger

Læs mere om behandling af karsprængninger

Karsprængninger
Ring nu 44 22 50 70