//Førende specialister indenfor åreknudebehandling

Kontakt os nu på tlf. 44 22 50 70

Hvad er åreknuder?

Det ormeformede mønster, som opstår på benene, kaldes åreknuder – hvorfor får man åreknuder?
Det ser ikke så godt ud. Det fremspringende mønster, som ses på benet, næsten som en lille slange eller orm under huden. De kaldes åreknuder og mange mennesker har åreknuder. Især ældre mennesker. Men også yngre og gravide. Sådan her kan du gøre for at kende til symptomerne, årsagerne og hvordan du kan modvirke at få dem, samt hvordan du kan fjerne dem. Her kommer fakta og tips.

Hvad er åreknuder og hvordan opstår de på benene?

Måske har du selv åreknuder og undrer dig. Eller også er der nogen i din familie, måske en mor, mormor, eller morfar som har dem og derfor spekulerer du på om du også vil få åreknuder. Blodet transporteres gennem venerne for at nå op til hjertet. I venerne sidder der ventiler, der hjælper med at pumpe blodet. Hvis presset øges på disse ventiler udvider de sig og derefter opstår åreknuder som regel på benene.

Hvorfor får nogle åreknuder og andre ikke?

Hvorfor får nogle åreknuder mens andre ikke får dem? Hvad er det som gør, at venerne udvides på en del og på andre ikke? Jo, det har blandt andet at gøre med arvelighed – har mennesker i din nære slægt åreknuder, er risikoen altså større for, at du også får dem. Det har også noget at gøre med den naturlige aldersproces, med årene er kroppens funktioner ikke ligeså gode, som de var en gang – det bliver sværere for kroppen at pumpe blodet rundt. En anden årsag til åreknuder er graviditet, hvor mængden af blod øges op til 20% i kroppen, så der bliver derfor et øget tryk på venerne som gør at de udvides. En gravid kvinde går også ofte op i vægt, hvilket bidrager til, at det såkaldte tryk øges. Man tror også, at det under graviditeten kan have at gøre med hormonale ændringer, men dette er dog ikke helt underbygget. Der er altså flere faktorer, som spiller ind i forhold til, om man får åreknuder eller ej.

Kan man forebygge åreknuder?

Eftersom det er delvist genetisk bestemt, samt at det har at gøre med menneskers naturlige aldersproces, kan det være svært at forebygge på de punkter. Men der er ting, man kan tænke på for at mindske risikoen og hvis man har åreknuder – mindske risikoen for at det bliver meget værre. F.eks. skal man undgå overvægt, for det er generende for kroppen, og gør det sværere at pumpe blodet rundt. Noget andet man kan overveje er, hvis man er gravid, at bevæge sig, enten ved at gå eller svømme f.eks. og så kan gå med støttestrømper.

Symptomer på åreknuder

Udover at de er synlige på benene med et slange- og/eller orm-lignende mønster i lilla der er synlige under huden, kan symptomer være, at benene føles tunge, og benene kan også begynde at klø. Får man åreknuder og mærker at huden begynder at ændre farve og blive tyndere risikere man at få sår på benene.

Vigtigt om åreknuder!

Åreknuder bliver værre med årene og kan forårsage symptomer som sår på benene, tyngdefornemmelse i benene, farveændring på benene samt kløe. Så det bedste er at opsøge en åreknudeklinik, der kan fjerne dem.

Ring til os

Tlf. 44 22 50 70

Læs mere om åreknuder

Find information om årsager, symptomer, behandlinger mm.

Åreknuder

Læs mere om karsprængninger

Læs mere om behandling af karsprængninger

Karsprængninger
Ring nu 44 22 50 70