//Førende specialister indenfor åreknudebehandling

Kontakt os nu på tlf. 44 22 50 70

Graviditet øger risikoen for karsprængninger

Mange kvinder oplever at de får grimme ben med synlige vener efter en graviditet – det kan fjernes med åreknudebehandling. Sådan skal du gøre, og det her skal du tænke på. Ved graviditet øges risikoen for karsprængninger samt åreknuder.

Vi ønsker alle at føle os pæne i kjole, shorts, nederdel og bikini. Når sommeren kommer, er det irriterende at gå rundt med lange bukser. Men mange skammer sig over deres ben og fravælger tøj som viser benene. Det kan skyldes cellulitis, synlige vener eller åreknuder. Cellulitis kan man ikke gøre så meget ved – de sidder, hvor de sidder. Men karsprængninger og åreknuder kan derimod godt fjernes med åreknudebehandling.

Gravid? Så øges risikoen for karsprængninger og åreknuder

Hvorfor lider flere kvinder end mænd af åreknuder? Det er et spørgsmål, som forskere længe har forsøgt at svare på. Mange har hævdet, at det har noget at gøre med det kvindelige kønshormon; men nu peger en del ny forskning, at det ikke har noget med sagen at gøre. Årsagen til, at kvinder oftere lider af karsprængninger eller åreknuder er i stedet forbindelse med graviditet. Det er nemlig sådan, at når en kvinde bliver gravid, så tager hun på i vægt, i gennemsnit 10 til 12 kilo. Derudover gør abrnet og det øgede kropsfedt kroppen tungere, hvilket øger trykket i venerne. Venerne er dem som bliver synlige – de kaldes for karsprængninger eller åreknuder (længere nede i artiklen, kan du læse, hvad der skiller karsprængninger fra åreknuder). Det en gravid kvinde kan gøre for at mindske risikoen er dels at undgå at tage på i vægt (at tage på i vægt er noget man helt sikkert gør) men man kan regulere gennem kost og motion, så det ikke bliver for meget. Derudover er det godt at bevæge sig under sin graviditet – at sidde stille er ikke godt for blodcirkulationen. Man skal dog ikke træne hårdt, det rækker med lettere motionsformer, såsom svømning eller gåture. At bære kompressionsstrømper er også en god ide. Du kan købe kompressionsstrømper på apoteket. Bær dem gerne under hele graviditeten og selv efter et stykke tid – indtil kroppen har fået sin balance og sin vægt tilbage.

Tegn

Der er nogle tegn, som man skal tjekke for at se om man har risiko for at have åreknuder. Det er f.eks. hvis det findes i slægten. Åreknuder er nemlig arveligt. Et andet tegn er, om det begynder at klø. Har du en høj vægt, og sidder du meget stille, er det også et tegn på, at du løber en højere risiko. Men du er langt fra ensom. 45% af alle voksne mennesker, har besvær med åreknuder og/eller karsprængninger. Så det er meget almindeligt. Mere almindeligt bliver det også med årene. Men det er ingen ”gammeldamelidelse”, det påvirker også folk, som er omkring 20-30 år. Der findes også personer, som er teenager når de har dem.

Behandling

Der findes åreknudebehandlinger, der giver et rigtigt godt resultat. Enten henvender man sig hos sin læge, som videresender en til en klinik, eller også opsøger man en klinik selv. I de fleste tilfælde dækker en privat sundhedsforsikring. Prisen ligger på ca. 10.000 til 16.000 kroner hvis man selv betaler. Der findes en række forskellige behandlingsmetoder og sammen med lægen, finder man den, som er bedst.

Åreknuder eller karsprængninger?

Karsprængninger sidder yderligt, de kan forekomme på ben og også på ansigtet. Det er hovedsageligt en kosmetisk ulempe – det er altså ikke farligt og opleves smerteligt. Åreknuder kan give funktionelle problemer og senere i livet kan der opstå sår på benene. Åreknuder buler ofte ud.

Ring til os

Tlf. 44 22 50 70

Læs mere om åreknuder

Find information om årsager, symptomer, behandlinger mm.

Åreknuder

Læs mere om karsprængninger

Læs mere om behandling af karsprængninger

Karsprængninger
Ring nu 44 22 50 70