//Førende specialister indenfor åreknudebehandling

Kontakt os nu på tlf. 44 22 50 70

Årsagen til åreknuder

Der findes flere årsager til åreknuder, og det er meget almindeligt, at det påvirker en – hver tredje person oplever, at de har problemer med åreknuder. Men desværre går mange rundt med åreknuder, ubehandlet, hvilket betyder, at de bliver værre med tiden.

Hvad er årsagen til åreknuder?

Åreknuder er noget vi er vandt til at se. Næsten halvdelen af alle voksne har mere eller mindre synlige åreknuder på benene. De sidder ofte på læggen, men de kan også sidde på knæet, låret eller andre kropsdele. Åreknuder er vener, som er synlige. Synlige vener, altså. Og de opstår som følge af, at venerne udsættes for et stort pres, så de udvides. Dette kan f.eks. indtræffe når man er gravid. For her går man normalt op i vægt, hvilket øger presset i venerne. Desuden er det således, at en gravid kvinde har mere blod i kroppen end en kvinde som ikke er gravid – fordi barnet hun bærer på, også skal have blod. Der er altså cirka 20% mere blod i en gravid kvindes krop, hvilket øger presset på de yderliggende vener, der forårsager, at de bliver federe og mere synlige, og derved bliver til åreknuder. Andre grunde til, at man får åreknuder er alderen – kroppens funktioner forringes simpelthen med alderen. Ellers kan det være fordi, at man står eller sidder stille for længe, f.eks. foran computeren eller stående ved en frisørstol. Åreknuder er også arvelige, så nogle har større risiko for at få dem end andre. Men selvom du har en forælder, de har åreknuder er det ikke en selvfølge, at du også får dem – men risikoen er stadig højere. Så her har du nogle årsager til åreknuder.

Seks stadier af åreknuder

Læger deler åreknuder ind i seks stadier, hvor nummer et er den mildeste form og nummer seks er den mest alvorlige form for åreknuder. Du kan f.eks. føle dig tung i benene, det kan give kløe, eller det kan forårsage eksem. Nogle kan også få sår. Man tester om man har åreknuder, ved at løfte benet mens man ligger på ryggen, og hvis det føles som om trykket er lettere i benet, kan det være åreknuder. Det er godt at opsøge en læge, hvis du har åreknuder, fordi det som regel forværres med tiden, hvis ikke det behandles. Men åreknuder er ikke direkte farlige – de er besværlige og generende. Der er dem som mener, at man kan få blodpropper af åreknuder, men det er ikke tilfældet. En del tror også at åreknuder kan sprænge, men det gør de heller ikke. Det kan i ekstreme tilfælde hænde hos ældre.

Forebyg og behandle åreknuder

Nu hvor du kender nogle årsager til åreknuder bliver det forhåbentligt lettere at forebygge. Hvis du vil forebygge fremkomsten af åreknuder anbefales det, at du opretholder en sund vægt og bevæger dig. Har du fået åreknuder, er det en god ide at opsøge din læge, for at få mere at vide hvordan dine åreknuder er, om de er dybe eller overfladiske, aggressive eller ej. Du kan henvende dig på sundhedscentret eller du kan henvende dig direkte til åreknudeklinikker. En behandling koster mellem 10.000 kroner og 16.000 kroner, men dækkes af de fleste sundhedsforsikringer. Behandlingen er smertefri og det går hurtigt at fjerne åreknuder med eksempelvis skumindsprøjtning eller laser.

Ring til os

Tlf. 44 22 50 70

Læs mere om åreknuder

Find information om årsager, symptomer, behandlinger mm.

Åreknuder

Læs mere om karsprængninger

Læs mere om behandling af karsprængninger

Karsprængninger
Ring nu 44 22 50 70