//Førende specialister indenfor åreknudebehandling

Kontakt os nu på tlf. 44 22 50 70

Spørg om åreknuder

Cheflæge Jørgen Nørby svarer...

Er der gener efter operationen?
 

Der vil ofte forekomme visse gener efter en behandling. Efter operationen vil der de fleste gange være ømhed eller smerter omkring de behandlede vener, fordi de aflukkede vener ofte vil reagere med inflammation. Sammen med evt størknet blod under huden vil det give ømhed og smerter i op til flere måneder før det er helt væk. Det er normalt og de fleste vil nemt kunne fungere med det. Det vil forsvinde af sig selv, og man behøver ikke at tage de store hensyn. Eventuelle misfarvninger i huden fra det størknede blod vil ligeledes forsvinde i løbet af nogle måneder.

De små snit heler som regel uden at efterlade ar. I starten er de små ar ret synlige, men forventes at blive næsten usynlige indenfor det første år. Af og til vil man opleve små områder i huden med nedsat eller ændret følsomhed, men det normaliseres som regel, og vil meget sjældent være et vedblivende problem.
Det er yderst sjældent, at der kommer infektion i sårene, men hvis du observerer øget ømhed og rødme ved sårene samt feber, bør du kontakte os, egen læge eller vagtlæge for eventuelt at få antibiotika.
Sygemelding udover 1. dag efter operationen er sjældent nødvendigt, men kan dog afhænge af, hvilket arbejde man har.

Hvor udbredt er åreknudebehandling?

Åreknuder er en hyppig lidelse, der rammer ca. 30 % af den voksne befolkning. Åreknuder rammer oftest kvinder i 30-50 års alderen og mænd lidt senere.

Hjælper behandlingen?

En behandling af åreknuder resulterer oftest i, at åreknuderne fjernes helt og ikke kommer igen. Behandlingen efterlader ofte ingen tydelige spor og det kosmetiske resultat er derfor meget tilfredsstillende. Det er som regel muligt at fjerne åreknuderne uden, at der efterlades synlige ar. Der er foretaget videnskabelige undersøgelser, der har påvist, at de fleste oplever en markant øget livskvalitet efter åreknudebehandlingen.

Kommer åreknuderne tilbage?
Der vil altid være en risiko for at åreknuder kan komme igen. Da åreknuderne udvikler sig hele livet og vil blive større og mere udbredte år for år, oplever mange, at der vil komme nye eller tilbagevendende åreknuder med tiden. Det skyldes venerklapperne bliver mere og mere belastede, og at alderen betyder at venerne ikke længere kan holde blodet tilbage på samme måde, som da man var yngre. Derfor vil ca 40 %, der har fået behandlet deres åreknuder, opleve at der opstår nye åreknuder 5 år efter operation. Disse kan følgeligt behandles, såfremt man ønsker det.
Hvad er stripping?

Stripping (eller stripning) betyder udtrækning af den store defekte vene på låret eller på læggen. Det er den klassiske måde at operere på, men i Dansk Venecenter udfører vi gerne laserbehandling i stedet for. Det er et mere skånsomt og mindre smertefuldt indgreb med samme effekt og der er ikke behov for efterfølgende sygemelding i samme udstrækning.

Kan jeg undvære de vener der bliver fjernet?

Ja. Venerne ligger i et netværk, og man fjerner kun de defekte.

Hvornår må jeg tage bad efter operationen?

Da du ofte vil have forbinding på efter operationen, bør du vente 1-2 dage med at tage bad. 

Må jeg foretage mig det, jeg plejer efter operationen?

Efter operationen må du gøre det, du har lyst til og det, du føler, du kan. Du skal ikke være bekymret for at bevæge dig for meget eller løfte noget tungt. 

Må jeg køre bil efter operationen?

Du må i udgangspunktet køre bil så snart du selv føler, at det kan lade sig gøre. Det vil som tommelfingerregel allerede være en time efter operationen. Du skal dog være opmærksom på, om du i forbindelse med operationen har modtaget smertestillende eller afslappende medicin, der gør, at du ikke må køre bil. Ligeledes kan du efter operationen få en forbinding på benet, som skal sidde i 24 timer, der også medfører, at du ikke bør køre bil. Du kan evt i dit konkrete tilfælde rådføre dig med vores fagpersonale. 

Hvor lang tid varer lokalbedøvelsen?

Lokalbedøvelsen vil typisk vare 2-6 timer alt afhængig af behandlingens omfang. 

Jeg har stadig nogle buler. Hvornår forsvinder de?

Efter behandlingen vil du ofte opleve, at kunne mærke nogle hårde buler under huden. De skyldes størknet blod i de omkringliggende sidekar, som kroppen med tiden vil fjerne. Det kan tage op til 3-6 måneder før disse buler er helt væk alt afhængigt af behandlingens omfang.

Skal jeg komme til efterkontrol eller efterbehandling?

Da vi gerne vil sikre os, at behandlingen er veloverstået, vil vi gerne vurdere resultaterne 3-6 måneder efter behandlingen er foretaget. Du kan selv bestille tid til efterkontrollen. I udgangspunktet er der ikke brug for efterbehandling af åreknuder, men det hænder af og til, at der stadig er en rest af åreknuden, eller at venen ikke er blevet lukket helt. I de tilfælde, hvor åreknuderne ikke er fjernet helt ved første behandling, vil den blive det ved efterkontrollen efter de ca 3 måneder. Dette vil ofte foretages med vha. skumbehandling.

SYMPTOMER
Åreknuder mærkes mest når man står op. Der kan være smerter, uro, tyngdefornemmelse, kløe og ekscem eller der kan komme væskeansamling omkring anklerne…

Læs mere

 

FORUNDERSØGELSE
For at kunne foretage en korrekt og individuel behandling af åreknuderne er det nødvendigt at have et indgående kendskab til venernes anatomi…

Læs mere

 

BEHANDLING
Åreknuder kan behandles med operation, ultralydsvejledt skum, indvendig laser, Vnus Closure, eller en kombination heraf…

Læs mere

EFTER OPERATIONEN
Ved operationens afslutning får man en støtteforbinding som skal sidde i 1 døgn. Herefter kan man fjerne den og tage brusebad…

Læs mere

 

HAR DU SPØRGSMÅL?

 

TELEFON: +45 4422 5070
E-mail: info@venecenter.dk
Åbningstider: Hverdage 9.00-16.00

 

Kontakt os nu
Ring nu 44 22 50 70