Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder på låret

oktober 9, 2019

Åreknuder er noget, som cirka en tredjedel af alle danskere får i løbet af deres levetid. Åreknuder opstår normalt i knæhasen og på underbenene, men kan også opstå på lårene, især fra knæhaserne og opad. Åreknuder er næsten aldrig farlige, men der er en række anerkendte problemer, der kan opstå med åreknuder. Disse lidelser inkluderer, men er ikke begrænset til, mild ømhed, en følelse af tunge knogler, kløe på benene når blodcirkulationen forværres, det bliver svære at helbrede sår, og at åreknuderne kan opfattes som meget grimme.

At åreknuder opfattes som grimme, bør diskuteres lidt ekstra, fordi det er et rent kosmetisk problem, der kan opfattes som et udslag af forfængelighed og ikke et faktisk medicinsk problem. Men hvis du betragter medicinske problemer som noget, der påvirker livet negativt, skal du tage kosmetiske problemer mere alvorligt. For eksempel kan få åreknuder på lårene få en person til at holde sig fra en strand, en swimmingpool eller endda undgå at bære shorts eller nederdele. Disse begrænsninger er klart værdige til at blive klassificeret som negative for en persons livskvalitet på samme måde som at have mild smerte.

Hvad er åreknuder på låret?

Åreknuder på låret er, når der dannes puljer af blod i lårene, der vokser i venerne. Disse voksende puljer af blod vil få de overfladiske vener til at ligge lige under huden og være synlige og kan føles på overfladen af huden. Disse vener, åreknuderne, slingrer ofte og er blå agtige, fordi blodet de indeholder har lavt iltindhold.

Hvordan kan man få åreknuder på lårene?

Årsagen til, at puljerne af blod oprindeligt dannes, er brister i veneklapperne, der skal forhindre blodet i at strømme tilbage, når det pumpes mod hjertet for at iltes. Veneklapperne, som alt andet i kroppen, slides gennem årene, og denne slid reducerer flappernes evne til at holde tæt. Årsagen til, at flapperne slides og til sidst ikke fungerer, er især arvelig. Den der har forældre, der har åreknuder på lårene, kan forvente at få det også.

Hvornår og hvor store disse åreknuder bliver, har dog at gøre med en persons livsstil og situation. Ældre mennesker har større sandsynlighed for åreknuder på lårene end yngre mennesker, hvilket skyldes, at veneklapperne slides over tid. Det er dog stadig mere almindeligt, at yngre mennesker også har åreknuder, og dette kan forklares med livsstilsfaktorer. Hvad der påvirker en tidlig begyndelse af åreknuder på lårene er overvægt, stillesiddende, stillestående, manglende fysisk aktivitet, rygning, stramt tøj over hofter og lår og mere. Hvad disse ting har til fælles, er, at de forringer blodcirkulationen. Det faktum, at veneklappernes styrke er arvelig, gør det vanskeligt at påvirke om du får åreknuder på lårene, men hvis du kompenserer for denne mangel ved at sikre, at du har en meget god blodcirkulation, kan du forsinke forekomsten af ​​åreknuder på lårene, og du kan gøre dem også mindre omfattende, når de opstår.

Sådan kan man påvirke, om man får åreknuder på lårene
I betragtning af at blodcirkulation er en så vigtig faktor for om åreknuder forekommer på lårene, bør blodcirkulationen vedligeholdes for at forsinke indtræden af ​​åreknuder og deres omfang. Disse livsstilsændringer er alle relateret til blodcirkulation. Det handler om at tage pauser og bevæge sig med regelmæssige intervaller, hvis du har et job, der betyder, at du sidder eller står stille i længere tid. Det er også vigtigt ikke at være for overvægtig eller træne for lidt, da dette også skader blodcirkulationen. Når det kommer til tøj, er det vigtigt at undgå at bære tøj, der forringer blodcirkulationen i benene. Det mest indlysende tøj, der kan påvirke blodcirkulationen, er bukser, der er meget stramme over hofter og lår, disse bør undgås så meget som muligt.

Hvis du beskytter din krop så vel som muligt, kan du udsætte forekomsten af ​​åreknuder på benene, og hvis du allerede har åreknuder, kan du reducere deres omfang.

Gode behandlingsmetoder for åreknuder på lårene

Der er en række meget gode behandlingsmetoder til åreknuder på låret. Disse moderne behandlingsmetoder er meget fleksible og kan udføres i en klinik beliggende uden for et hospital, da patienten ikke behøver at overnatte efter proceduren. Nogle eksempler på behandlinger for åreknuder på låret er laserbehandling, lim eller skumbehandling. Disse behandlinger udføres med et kateter, der indsættes i den vene, der har åreknuder. Når den er inde i venen, forsegles åreknuden med laser, lim eller skum, der får venen til at krympe sammen og derefter kan trækkes ud af kroppen.

Disse behandlinger kan alle udføres under lokalbedøvelse og det tager cirka en time at udføre. Efter dette kan patienten straks vende hjem, og efter et par dage med restituering er det muligt at vende tilbage til sin normale hverdag.

Resumé – Om åreknuder på låret

Åreknuder på låret, skyldes defekter i veneklapperne, der skal bringe blodet til hjertet for ilt. Hvis disse klapper ikke fungerer som de skal, samles blod i puljer under klapperne, og det er disse puljer, der vokser og danner åreknuder. Åreknuder på låret forekommer normalt som bølgende, blålige vener, der både er synlige og kan føles på ydersiden af ​​låret.

Åreknuder kan forårsage blandt andet mild smerte, kløe samt fremstå som værende grimme. Alle disse symptomer er gode grunde til behandling af åreknuder på låret.

I dag er behandlinger for åreknuder meget blide og kan udføres på en klinik uden for et hospital. En behandling tager cirka en time, hvorefter patienten kan vende hjem.

Åreknuder forekommer oftest på grund af arvelige faktorer, men mangel på blodcirkulation er også en væsentlig medvirkende årsag. Det er derfor vigtigt, at en person med åreknuder på låret undgår overvægt, stillesiddende mm., og motionerer regelmæssigt – alt for at forbedre blodcirkulationen for at kompensere for defekter i veneklapperne.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.