Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder på låret

9.oktober, 2019

Åreknuder er noget, som cirka en tredjedel af alle danskere får i løbet af deres levetid. Åreknuder opstår normalt i knæhasen og på underbenene, men kan også opstå på lårene, især fra knæhaserne og opad. Åreknuder er næsten aldrig farlige, men der er en række anerkendte problemer, der kan opstå med åreknuder. Disse lidelser kan inkludere mild ømhed, en følelse af tunge ben, kløe på benene når blodcirkulationen forværres, og i værste tilfælde sår, der kan være svære at hele. Desuden opfattes åreknuderne også ofte som værende grimme og en kosmetisk gene.

At åreknuder opfattes som grimme, bør diskuteres lidt ekstra, fordi det er et rent kosmetisk problem, der kan opfattes som et udslag af forfængelighed og ikke et faktisk medicinsk problem. Men hvis du betragter medicinske problemer som noget, der påvirker livet negativt, skal du tage kosmetiske problemer mere alvorligt. For eksempel kan det at få åreknuder på lårene få en person til at holde sig fra en tur på stranden, en swimmingpool eller endda undgå at bære shorts eller nederdele. Disse begrænsninger er klart værdige til at blive klassificeret som negative for en persons livskvalitet på samme måde som at have milde smerte.

Hvad er åreknuder på låret?

Åreknuder på låret er, når der dannes puljer af blod i lårene, der vokser i venerne. Disse voksende puljer af blod vil få de overfladiske vener til at ligge lige under huden og være synlige og kan føles på overfladen af huden. Disse vener, åreknuderne, slingrer ofte og er blålige, fordi de indeholder iltfattigt blod.

Hvordan kan man få åreknuder på lårene?

Årsagen til at puljerne af blod oprindeligt dannes, er brister i veneklapperne, der skal forhindre blodet i at strømme tilbage, når det pumpes mod hjertet for at iltes. Veneklapperne, som alt andet i kroppen, slides gennem årene, og denne slid reducerer klappernes evne til at holde tæt. Årsagen til, at klapperne slides og til sidst ikke fungerer, er især arvelighed. En person, hvis forældre har eller har haft åreknuder på lårene, kan forvente også at få det.

Hvornår og hvor store disse åreknuder bliver, har dog at gøre med en persons livsstil og situation. Ældre mennesker har større sandsynlighed for åreknuder på lårene end yngre mennesker, hvilket skyldes, at veneklapperne slides over tid. Det er dog stadig mere almindeligt, at yngre mennesker også har åreknuder, og dette kan forklares med livsstilsfaktorer. Hvad der påvirker en tidlig begyndelse af åreknuder på lårene er overvægt, stillesiddende og stillestående positioner, manglende fysisk aktivitet samt rygning og usund livsstil. Hvad disse ting har til fælles, er, at de forringer blodcirkulationen. Det faktum at åreknuder er arvelige, gør det vanskeligt at ændre på, om du får åreknuder på lårene eller ej. Men ved at tage visse foranstaltninger, så som at have en god blodcirkulation, kan man reducere risikoen for åreknuder på lårene.

Sådan kan man påvirke, om man får åreknuder på lårene

I betragtning af at blodcirkulation er en så vigtig faktor for, om åreknuder forekommer på lårene, bør blodcirkulationen vedligeholdes for at forsinke indtræden af ​​åreknuder og deres omfang. Disse livsstilsændringer er alle relateret til blodcirkulation. Det handler om at tage pauser og bevæge sig med regelmæssige intervaller, hvis du har et job, der betyder, at du sidder eller står stille i længere tid. Det er også vigtigt ikke at være for overvægtig eller træne for lidt, da dette også forringer blodcirkulationen.

Hvis man gør sig forskellige forholdsregler, kan man være med til at reducere risikoen for åreknuder og omfanget heraf.

Gode behandlingsmetoder for åreknuder på lårene

Der er en række meget gode behandlingsmetoder til åreknuder på låret. Disse moderne behandlingsmetoder er meget fleksible og kan udføres i en klinik beliggende uden for et hospital, da patienten ikke behøver at overnatte efter proceduren. Nogle eksempler på behandling af åreknuder på låret er laserbehandling, lim eller skumbehandling. Disse behandlinger udføres med et kateter, der indsættes i den vene, der har åreknuder. Når den er inde i venen, forsegles åreknuden med laser, lim eller skum, der får venen til at krympe sammen, og herefter vil blodet finde andre veje.

Disse behandlinger kan alle udføres under lokalbedøvelse, og det tager cirka en time at udføre. Efter dette kan patienten straks vende hjem, og som oftest genoptage sin normale hverdag kort herefter.

Åreknuder på låret

Resumé – Om åreknuder på låret

Åreknuder på låret skyldes defekter i veneklapperne, der skal bringe blodet til hjertet for ilt. Hvis disse klapper ikke fungerer som de skal, samles blodet i puljer under klapperne, og det er disse puljer, der vokser og danner åreknuder. Åreknuder på låret forekommer normalt som bølgende, blålige vener, der både er synlige og kan føles på ydersiden af ​​låret.

Åreknuder kan forårsage blandt andet milde smerter, kløe samt fremstå som værende grimme. Alle disse symptomer er gode grunde til behandling af åreknuder på låret.

I dag er behandlinger for åreknuder meget skånsomme og kan udføres på en klinik uden for et hospital. En behandling tager cirka en time, hvorefter patienten kan vende hjem.

Åreknuder forekommer oftest på grund af arvelige faktorer, men mangel på blodcirkulation er også en væsentlig medvirkende årsag. Det er derfor vigtigt, at en person med åreknuder på låret undgår overvægt, at være stillesiddende mm., og motionerer regelmæssigt – alt for at forbedre blodcirkulationen for at kompensere for defekter i veneklapperne.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.