Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder på benene

4.februar, 2022

Synlige årer på benene behøver ikke nødvendigvis betyde, at man har åreknuder, men ofte er åreknuder netop tykke, slyngede og blå årer, som er meget tydelige på benene. 

Åreknuder på benene opstår på grund af defekte veneklapper. Og hvorfor nogle får defekte veneklapper, mens andre ikke gør er betinget af forskellige faktorer. Defekte veneklapper er i høj grad arveligt betinget, så defekte veneklapper og derfor ofte også åreknuder er næsten 100 % arveligt. Der er en del andre faktorer, som også spiller ind i forekomsten af åreknuder på benene. Disse faktorer er:

  • Usund livsstil
  • Overvægt
  • Inaktivitet
  • Graviditet
  • Rygning

Alle disse faktorer kan influere på forekomsten af åreknuder på benene. Når trykket på benene, og derfor også trykket på årerne forøges, vil det påvirke veneklapperne negativt. Veneklapperne skal sørge for, at blodet kun løber i en retning i årerne i benene, og er disse klapper defekte grundet eksempelvis overvægt eller genetik, opstår der reflux. Denne tilstand vil forårsage åreknuder på benene, der er tykke årer, som buler ud på benene.

Åreknuder på benen – smerter

Åreknuder på benene er overordnet set ikke farligt, men bliver de ikke behandlet kan de i værste tilfælde forværres og medføre følgesygdomme af mere alvorlig grad. 

Åreknuder på benene kan medføre forskellige symptomer af større eller mindre grad, og åreknuderne kan give milde smerter. De hyppigst set følgevirkninger er:

  • Tyngdefornnemlse
  • Uro
  • Kramper
  • Hævelse

Bliver åreknuderne på benene ikke behandlet, kan det udvikle sig og medfører større smerte og i værste tilfælde give pigmentering, bensår og tromboflebitter. 

Tydelige årer på benene – dette skal du være opmærksom på

Som tidligere nævnt betyder tydelige årer på benene ikke nødvendigvis, at du derfor så også har åreknuder på benene. Men har du meget store og tydelige årer på benene, kan det være en god ide at holde øje med dem – om det udvikler sig, og om du føler nogle af ovenstående symptomer. Hvis du er i tvivl, om dine tydelige årer på benene kunne være åreknuder, er det en god ide at få dem tjekket ved en forundersøgelse. Hos Dansk Venecenter udføres forundersøgelserne på klinikken, og man får svar med det samme, om årerne på benene er åreknuder eller ej. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.