Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og støttestrømper

8.februar, 2022

Støttestrømper kan være en rigtig god ide at bruge, hvis man har mange gener med sine åreknuder. Støttestrømper kan også anvendes som et forebyggende tiltag for at opretholde en god blodcirkulation.

Når åreknuder opstår

Åreknuder opstår, når veneklappernes funktion er nedsat, og der derfor kommer tilbageløb i venerne. I venerne, blodårerne, sidder klapper, hvis opgave er at sørge for, at blodet kun løber i én retning mod hjertet. Hvis disse klapper er ødelagte, kan de ikke længere holde tæt, hvorfor blodet løber i den forkerte retning. Dette medfører et forøget tryk på venerne, blodet hobes op i puljer og dette kan føre til, at venen buler ud og skaber åreknuder. 

Åreknuder er næsten 100 procent arveligt, så dårlige veneklapper er altså arveligt betinget. Er man disponeret for åreknuder, kan man ikke undgå at få dem på et tidspunkt i ens liv. Men der findes forskellige tiltag, man kan gøre, for at mindske risikoen samt påvirke hvornår, åreknuderne kommer.

Forskellige tiltag for at mindske symptomerne for åreknuder

Der er forskellige faktorer, som påvirker forekomsten af åreknuder. Åreknuder ses i højere grad hos kvinder, overvægtige, gravide og folk, som har levet en usund livsstil i mange år med blandt andet rygning.

Er man arveligt disponeret for åreknuder, kan det være en god ide at gøre nogle forskellige tiltag for at forbedre blodcirkulationen i benene. Udover motion og bevægelse i dagligdagen kan det være godt at bruge støttestrømper.

Støttestrømper som symptomlindring

Åreknuder kan give milde smerter såsom kramper, hævelser og tyngdefornemmelse i benene. Dette kan støttestrømper være med til at forbedre, da støttestrømper øger blodgennemstrømningen i benene og dermed lindrer ubehaget, som åreknuder kan give. 

Er åreknuderne endnu ikke særligt fremskredne kan støttestrømper også være med til at minimere risikoen for, at åreknuderne udvikler sig hurtigt. Støttestrømper kan være med til at fjerne symptomerne helt, men man skal være opmærksom på, at brugen af støttestrømper ikke kan fjerne åreknuderne. 

Støttestrømper fungerer således, at de er med til at støtte pumpefunktionen i benene, således at blodet lettere finder vej tilbage til hjertet. Når åreknuder opstår, er det netop denne evne, som svækkes.

Forskellige typer støttestrømper

Støttestrømper kan inddeles i forskellige klasser alt afhængigt af, hvad ens behov er. Man bør altid konsultere en specialist eller læge, inden man vælger den rette type støttestrømpe.

Støttestrømper er med til at forbedre blodcirkulationen fra benene til hjertet. Når man anvender støttestrømper bliver venepumpens funktion mærkbart bedre, fordi støttestrømpen giver et ydre tryk, som forbedrer blodgennemstrømningen. Dette forøgede tryk virker ikke kun forebyggende mod åreknuder men også mod blodpropper, og kan være med til at give en mere behagelig hverdag.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.