Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og graviditet

4.maj, 2020

Når man bliver gravid, sker der rigtig mange ændringer med kroppen, og der er rigtig meget nyt, man skal forholde sig til. En graviditet indebærer forskellige forandringer, og det er nok ikke åreknuder, man har lyst til at tænke mest på under graviditeten. Men åreknuder og graviditet er ofte tæt forbundet, og dette vil vi gå i dybden med i denne artikel. 

Forandringer med kroppen under en graviditet

Når man første gang opdager, at man er gravid, går der en masse tanker igennem ens hoved, og i løbet af de næste 9 måneder gennemgår kroppen en enorm forandring. Disse forandringer indebærer en markant vægtøgning, som er helt normalt, og nogle kvinder oplever en vægtøgning på 15-30 kg. Denne pludseligt opstået vægtøgning er en form for midlertidig overvægt, og overvægt er med til at påvirke blodcirkulationen negativt.

Veneklapper og åreknuder

I vores krop har vi vener, og venerne sørger for, at det iltfattige blod løber til hjertet for at blive iltet. Når blodet løber i benene mod hjertet, løber det imod tyngdekraften, og til at hjælpe det på vej, har vi veneklapper, hvis opgave er at sørge for, at der ikke opstår tilbageløb. 

I forbindelse med graviditeten, hvor vægten er øget markant, bliver blodcirkulationen påvirket, fordi den ekstra vægt påvirker blodgennemstrømningen, og denne kan forringes i forbindelse med graviditeten. 

Som beskrevet er veneklappernes opgave at forhindre tilbageløb, men veneklappernes funktion forringes ved overvægt og dårlig blodcirkulation. Det vil sige, at under en graviditet bliver veneklappernes funktion utilstrækkelig.

Er veneklapperne defekte opstår der tilbageløb, hvilket betyder, at blodet hobes op i puljer, og dette kan medføre åreknuder.

En åreknude er en tyk og slyngede blodårer, der buler ud og er tydelig på huden, og åreknuder opstår, når veneklapperne er defekte eller slidte, som kan være tilfældet under en graviditet. Det vil altså sige, at der er en forøget risiko for at få åreknuder i forbindelse med en graviditet, forbi åreknuder og graviditet er tæt forbundet. 

 Åreknuder og graviditet

Vægtøgning og mere blod under en graviditet

I forbindelse med en graviditet øges kropsvægten, men det er langt fra den eneste ændring, der sker med kroppen. Kropsvægten øges grundet forskellige faktorer, blandt andet fosterets vægt og moderkagen, men også den ekstra blodmængde, som en kvinde får under en graviditet. Blodmængden øges med 40-50%, og denne ekstra blodmængde medfører ekstra pres på hele blodcirkulationen. 

Hormonbalancen ændres også under en graviditet, og dette fører til, at venevæggenes elasticitet forringes. 

Derfor opstår åreknuder i forbindelse med en graviditet

Som vi har beskrevet, sker der mange forandringer i forbindelse med en graviditet, og disse forandringer påvirker forekomsten af åreknuder under graviditeten. Det er særligt veneklappernes manglende funktion, der influerer på forekomsten af åreknuder, når man er gravid. Mange kvinder, som har fået åreknuder i forbindelse med en graviditet oplever, at åreknuderne forsvinder efter endt graviditet. 

Åreknuder under en graviditet

Under en graviditet er åreknuder det sidste, man som gravid har lyst til at plages af. Åreknuder under graviditeten kan give store gener og være en meget stor begrænsning i en i forvejen ofte begrænsende hverdag for den gravide kvinde. Rigtig mange gravide, der har åreknuder, får åreknuderne i benene, særligt underbenet, og disse kan give følgende gener:

  •     Milde smerter
  •     Tunge og trætte ben
  •     Tyngdefornemmelse og uro i benene
  •     Hævede fødder og hænder
  •     Ødemer

Åreknuder, opstået i forbindelse med en graviditet, kan også forekomme andre steder end på benene, men åreknuderne ses hyppigst på benene. I takt med at livmoderen vokser, kommer der også ekstra tryk på kvindens bækken og de store vener, som er i bækkenet, og dette kan medføre åreknuder højt oppe på låret, i underlivet og på skamlæberne, særligt i forbindelse med selve fødslen. 

Forsvinder åreknuder efter endt graviditet?

Mange gravide kvinder, der har fået en åreknude i forbindelse med deres graviditet oplever, at åreknuderne forsvinder efter endt graviditet, når kropsvægten er kommet tilbage til en normal tilstand, og den gode blodcirkulation er genoprettet. Desværre er det ikke alle kvinder, hvis åreknuder forsvinder efter graviditeten, og i disse tilfælde kræver det en behandling til fjernelse af åreknuderne. Er åreknuderne opstået under en graviditet kan man først få dem behandlet efter endt graviditet, og behandlingen kan først udføres, når man ikke længere ammer sit barn.

Kan åreknuder behandles, der er opstået under en graviditet?

Ønsker man at få fjernet sine åreknuder ved en åreknudebehandling findes der forskellige behandlingsmetoder til fjernelse af åreknuder. Første skridt til at få fjernet åreknuder er en forundersøgelse. Ved denne forundersøgelse tjekkes benene med ultralyd, for derved at identificere eventuelle åreknuder og få et billede af blodcirkulationen. En forundersøgelse tager cirka 20 minutter, bliver udført af en speciallæge, og der er ingen smerter forbundet med undersøgelsen. Ved forundersøgelsen vurderes den rette behandlingsmetode til fjernelse af åreknuder opstået i forbindelse med graviditeten. 

Der findes forskellige metoder til at behandle åreknuder opstået under en graviditet, og den valgte behandlingsmetode afhænger af, hvor alvorlige åreknuderne er. Det er ikke farligt at få åreknuder under graviditeten, og ofte er åreknuder helt ufarlige. Får man svære åreknuder, som ikke bliver behandlet, kan åreknuderne udvikle sig og tilstanden forværres over tid. Dette betyder, at åreknuderne kan medføre andre mere alvorlige følgesygdomme, så som pigmentering, eksem og venøse bensår. Derfor er det en god ide at få undersøgt åreknuderne, så snart det bliver en gene i hverdagen. 

Åreknuder og graviditet

Grader af åreknuder

Åreknuder, der er kommet under en graviditet, kan være meget forskellige og være af større eller mindre grad. Nogle gravide kvinder får karsprængninger, som er en kosmetisk gene, mens andre gravide får store og tykke åreknuder på benene, som kan give større smerter, og er en fysisk gene.

Generelt set klassificeres åreknuder ud fra et system kaldet CEAP, og dette system bruges til at identificere, hvor alvorlige åreknuderne er, og hvilken behandlingsmetode, der skal anvendes.

Åreknuder og graviditet

Hvordan behandles åreknuder, der er kommet under en graviditet?

Er der opstået åreknuder på benene under en graviditet, og kvinden ønsker at få dem fjernet efter endt graviditet og overstået amning, findes der forskellige behandlingsmetoder. Hos Dansk Venecenter anvendes kun de nyeste og mest skånsomme behandlingsmetoder, og alle åreknudebehandlinger udføres af nordens ledende speciallæger.

De mest anvendte behandlingsmetoder til fjernelse af åreknuder, der er kommet i forbindelse med en graviditet, er:

Skumbehandling:

Ved en skumbehandling injiceres et lægemiddel ind i den syge vene, og medikamentet er en slags lim, som forsegler venen, hvilket medfører, at venen krymper og blodet løber derefter andre veje, og åreknuderne forsvinder. 

Laserbehandling:

En laserbehandling, til fjernelse af åreknuder opstået under en graviditet, indebærer at et kateter sættes ind i den dårlige vene, hvorefter laseren føres ind og trækkes langsomt ud. Varmen fra laseren får venen til at lukkes, blodet løber derefter andre veje, og åreknuderne forsvinder. 

Flebektomi/virknålsteknik

Åreknuder, der er kommet under en graviditet, kan være tydelige og store åreknuder på benene, som kan være en stor kosmetisk gene. Ønsker man at få fjernet den kosmetiske del af åreknuderne anvendes flebektomi. Ved flebektomi laves et lille snit på huden, hvor åreknuderne sidder, hvorefter et lille stykke af den syge vene trækkes ud. Dette medfører at den synlige del af åreknuden fjernes. 

Kan man undgå åreknuder under en graviditet?

Er man gravid, vil veneklappernes funktion blive påvirket, og hos nogle gravide påvirkes veneklapperne i en sådan grad, at det medfører åreknuder eller karsprængninger. Man kan tage forskellige forholdsregler for derved at minimere risikoen for at få åreknuder under graviditeten. Disse tiltag er:

  •     Begræns tiden med stillesiddende og stillestående positioner
  •     Undgå at sidde med krydset ben
  •     Elevere benene mest muligt
  •     Brug af kompressionsstrømper
  •     Holde en aktiv hverdag

Disse tiltag går alle ud på at opretholde en god blodcirkulation i benene, og ved at tage disse foranstaltninger, kan man aktivt selv påvirke forekomsten af åreknuder under en graviditet. 

Sammendrag – åreknuder og graviditet

Under en graviditet oplever mange kvinder at få åreknuder. Åreknuder opstår, når blodcirkulationen er forringet opstået på grund af en forøget vægt, ændret hormonbalance og forøget blodmængde. Disse forandringer medfører pres på venerne og veneklappernes funktion forringes. Når dette sker, hobes blodet op i puljer, som skaber åreknuderne. 

En del gravide kvinder, som har fået åreknuder under graviditeten oplever, at åreknuderne forsvinder efter endt graviditet. Dette sker dog ikke for alle kvinder, hvor det kræver en behandling for at fjerne åreknuderne. 

Der findes forskellige skånsomme og effektive behandlingsmetoder, som kan tilbydes til kvinder efter endt graviditet og efter ammestop. Hvis man aktivt selv ønsker at forebygge og minimere risikoen for at få åreknuder i forbindelse med en graviditet, kan man tage forskellige forholdsregler, der alle har fokus på at bibeholde en god blodcirkulation.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.