Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder i en ung alder

16.december, 2022

Åreknuder i en ung alder ses oftere, end man umiddelbart skulle tro. Mange tror, åreknuder kun rammer gamle mennesker, men dette er langt fra sandheden. Åreknuder kan i princippet opstå gennem hele det voksne liv, og meget ofte kommer åreknuderne i takt med en stigende alder. Men åreknuder kan også komme, når man er helt ung, så derfor ses det også, at folk omkring 20 års alderen har åreknuder. 

Hvad er åreknuder?

Åreknuder er blodårer, der snor sig langs benet og buler ud og kan skabe ubehag i form af kløe, uro i benene, kramper og tyngdefornemmelse. Åreknuder er blå og lilla og optræder for det meste på benene. Åreknuder forekommer oftest på benene, fordi trykket på venerne er størst i benene. 

Før - og efterbillede åreknuder

Hvordan åreknuder opstår

I benene har vi vener, hvis opgave er at lede blodet mod hjertet, i opadgående retning. For at sørge for, at blodet ikke løber baglæns, har vi veneklapper, som sidder på indersiden af venerne og fungerer som små låger. Hvis disse veneklapper er defekte, så de ikke længere kan lukke helt tæt, vil noget af blodet strømme retur, hvor det hober sig op. Dette vil medføre at trykket i venerne øges, venerne vil udvide sig og sno sig, og åreknuder vil udvikles. 

Hvem får åreknuder?

Åreknuder rammer ca hver tredje voksen person, og åreknuder kan også komme i en ung alder. Åreknuder forekommer oftere hos ældre personer, end hos helt unge personer. Dette er der en årsag til. Som tidligere beskrevet opstår åreknuder, når veneklapperne er defekte, og veneklapperne bliver slidt af forskellige årsager, blandt andet alderdom, overvægt og graviditet. 

Faktorer, der har indflydelse på udviklingen af åreknuder i en ung alder:

Arvelighed: en faktor, som har stor indflydelse på forekomsten af åreknuder er arv. Dette betyder, at hvis ens forældre har åreknuder er der meget stor sandsynlighed for, at man også selv får åreknuder og måske endda åreknuder i en ung alder. 

Graviditet: rigtig mange kvinder, som gennemgår en graviditet, oplever at få åreknuder i forbindelse med graviditeten. Hos nogle forsvinder åreknuderne igen efter fødslen, og hos andre kræver det behandling for at komme af med åreknuderne. Under en graviditet ændres hormonbalancen, kropsvægten stiger pludseligt og blodvolumen øges. Disse ændringer er med til at påvirke veneklapperne, og derfor kan åreknuder opstå, selv i en ung alder. 

Overvægt: en anden faktor, som kan influere på udviklingen af åreknuder, og åreknuder i en ung alder, er overvægt. Er man overvægtig, kan det give pres på venerne og påvirke forekomsten af åreknuder. Denne tilstand ses også hos yngre personer, hvorfor åreknuder kan opstå hos helt unge. 

En anden faktor, som også påvirker forekomsten af åreknuder er alder, så derfor ses åreknuder oftere hos ældre personer, blandt andet, end hos helt unge i 20 års alderen. Veneklapperne slides med alderen ligesom resten af kroppen, og dette påvirker venerne, og åreknuder kan opstå.

Kan åreknuder i en ung alder forebygges?

Det helt korte svar på spørgsmålet om, hvorvidt åreknuder i en ung alder kan forebygges eller undgås, er nej. I langt de fleste tilfælde opstår åreknuderne i en ung alder, eller senere i livet, på grund af arv. Der findes dog forskellige tiltag, som kan mindske trykket på venerne, som vil have en vis effekt på, hvor tidligt åreknuderne i så fald vil komme. 

Har man først fået åreknuder i en ung alder, er der ikke noget man kan gøre, for at komme af med dem. Her vil det altså kræve en åreknudeoperation for at få fjernet åreknuderne. 

Behandlingsmetoder til at fjerne åreknuder

Har man fået åreknuder i en ung alder, kan det behandles med skånsomme metoder. Åreknuder forværres med tiden, så har man fået åreknuderne som meget ung, er det en god ide at få dem fjernet, så snart det er til gene for en. For åreknuderne går ikke væk af sig selv. 

I dag anvendes moderne metoder til at fjerne åreknuder, og disse metoder indbefatter varmebehandling, skumbehandling og flebektomi

Har man fået åreknuder i en ung alder, kan de let og skånsomt fjernes, og hos Dansk Venecenter tilbydes de nyeste metoder indenfor åreknudebehandling. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.