Åreknuder er noget, mange forbinder med en sygdom, som mest rammer ældre mennesker. Men åreknuder rammer cirka 30 procent af alle voksne, og det kan ramme alle. Det vil sige, at åreknuder også rammer unge mennesker, og en del kvinder oplever at få åreknuder i forbindelse med en graviditet.

For en del år tilbage blev åreknuder fjernet ved såkaldt stripping, men i dag anvendes nye og skånsomme metoder, som giver et flot og varigt resultat. I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige metoder til åreknudebehandling.

Hvorfor åreknuder opstår

En åreknude er en tyk, snoet vene, som buler ud på benene, og som ofte giver generende symptomer. Åreknuder opstår primært på grund af arv, så hvis ens mor eller far har haft åreknuder, er der stor sandsynlighed for, at man også selv får åreknuder på et tidspunkt i livet. 

Åreknuder er forårsaget af slidte eller defekte veneklapper. På indersiden af venerne i benene sidder såkaldte veneklapper, som har til opgave at sørge for, at blodet kun løber i en retning mod hjertet. Hvis disse veneklapper er slidte eller defekte, opstår en tilstand med tilbageløb, hvorfor trykket i venerne bliver forhøjet, og blodet samles i puljer og skaber åreknuder.

Veneklapperne slides også med alderen ligesom resten af kroppen slides, så derfor ser man ofte ældre personer med åreknuder. Men som tidligere beskrevet opstår åreknuder ofte også i forbindelse med en graviditet, hvor flere faktorer går ind og påvirker venernes elasticitet og det generelle tryk på venerne. 

Er man genetisk disponeret for åreknuder, kan man ikke forhindre udviklingen af dem, og det vil derfor kræve en åreknudebehandling for at komme af med åreknuderne.

I dag anvendes moderne metoder til åreknudebehandling, som alle er meget skånsomme, og der er derfor kort restitutionstid.

Moderne åreknudebehandlinger

I gamle dage blev åreknuder fjernet ved en metode, som kaldes stripping. Her lagde kirurgen et snit ved lysken, og den syge vene blev trukket ud. Efter denne behandling skulle patienten ofte være sygemeldt i en længere periode, da metoden var meget invasiv. I dag fjernes åreknuder ved minimalt invasive metoder, hvor der kun anvendes lokalbedøvelse. Fælles for de nye metoder til åreknudebehandling er, at der er kort restitutionstid efter behandlingen, og der derfor i langt de fleste tilfælde ikke er behov for sygemelding. Man kan derfor som oftest genoptage sin normale hverdag 1-2 dage efter åreknudebehandlingen. 

Laserbehandling

En meget anerkendt og anvendt metode til åreknudebehandling er laserbehandling. Ved denne åreknudebehandling varmebehandles den syge vene, og varmen fra laseren får venen til at lukkes, og blodet løber herefter andre veje. 

Radiofrekvensbehandling

Ligesom laserbehandling er radiofrekvensbehandling også en varmebehandling, der anvendes til at fjerne åreknuder. Varmen fra radiofrekvensen vil også få den syge vene til at lukke sig, og med tiden går venen til grunde, og åreknuderne forsvinder.

Skumbehandling

En anden type åreknudebehandling er skumbehandling. Ved en skumbehandling sprøjtes et lægemiddel ind i den syge vene, og lægemidlet forsegler venen, så åreknuderne forsvinder.

Ovenstående metoder til åreknudebehandling suppleres ofte med flebektomi, hvor den synlige vene fjernes ved hjælp af et lille snit, og et stykke af venen skæres væk. 

Disse metoder til åreknudebehandling er alle meget effektive, og selve åreknudebehandlingen tager cirka en time. Efter åreknudebehandlingen kan man i langt de fleste tilfælde vende tilbage til sin normale hverdag 1-2 dage efter behandlingen.