Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Årebetændelse i benene

19.februar, 2020

Årebetændelse kaldes også tromboflebit, og årebetændelse skyldes en blodprop i en overfladisk blodåre. I denne artikel vil vi komme omkring emnet årebetændelse i benene, hvad det er, og hvorfor det opstår. Årebetændelse i benene opstår ofte i sammenhæng med åreknuder, og årsagen deraf vil vi ligeledes også belyse i artiklen. Årebetændelse er en betændelsestilstand i venerne. Venen vil hæve op i området, hvor betændelsen er, og indersiden af blodkarret bliver ujævn. Dette kan gøre, at blodet lettere klumper sammen, og der kan dannes en blodprop. Årebetændelse i benene er en alvorlig sygdom, fordi det kan medføre blodpropper og smerter. I artiklen vil vi beskrive årebetændelse i venesystemet. 

Symptomer på årebetændelse i benene

Har man årebetændelse i benene vil der være forskellige symptomer, som man skal være opmærksom på.

 De typiske symptomer på årebetændelse er:

 •     Hævelse
 •     Smerter
 •     Rødme omkring det angrebne område
 •     Febertilstand
 •     Ved tryk på den syge vene, vil der være stor smerte

 

Årebetændelse opstår typisk i området omkring læggen, som kan blive meget ømme ved direkte tryk. Det kan være svært at stille diagnosen ’årebetændelse i benene’, da man godt kan have årebetændelse med få eller næsten ingen symptomer.

Hvorfor opstår årebetændelse?

Årebetændelse er en venesygdom. Der findes forskellige årsager til, hvorfor årebetændelse opstår, men her er de hyppigste:

Mekanisk irritationDette ses eksempelvis på sygehuse, når man får lagt en nål eller tyndt kateter ind i venen. Dette kan medføre irritation af venen, som kan give årebetændelse.

Sænkning af blodets hastighed: Dette er den hyppigste årsag til årebetændelse i benene. Hvis blodets hastighed i venen hæmmes, kan det medføre, at blodet størkner, hvorefter det kan danne en blodprop. Er der opstået årebetændelse dannes der en blodprop i venen i benet, der helt eller delvist lukker for blodgennemstrømningen. 

Årebetændelse og åreknuder

Årebetændelse kan have indflydelse på forekomsten af åreknuder. Dannes årebetændelsen, blodproppen, omkring en veneklap i benet, kan man risikere at veneklappen ødelægges, og dette kan føre til åreknuder. Åreknuder opstår, når veneklapperne, der regulerer blodcirkulationen, er slidte eller defekte, så derfor kan årebetændelse i benene være årsag til åreknuder. 

Hvordan forebygges årebetændelse i benene?

Det er ikke muligt at forhindre årebetændelse, men man kan forebygge forekomsten, standse udviklingen af sygdommen og forhindre en eventuel ny årebetændelse i at opstå.

Der er forøget risiko for årebetændelse ved:

 •     Stillestående eller stillesiddende arbejde.
 •     Graviditet
 •     Overvægt 
 •     Lang tids sengeleje. Eksempelvis efter et operativt indgreb
 •     Åreknuder
 •     Ved lange bil – eller flyveture

Hvis man kender til risikofaktorerne for dannelse af årebetændelse, kan man selv være med til at forebygge. Som nævnt er den hyppigste årsag til årebetændelse i benene forringet blodcirkulation, så derfor kan man bruge venepumpeøvelser til at øge blodgennemstrømningen. Ligeledes er det også en god ide at bruge støttestrømper, der hjælper med at forhindre ophobning af blod i venerne.  

Dyb venetrombose

Der kan opstå årebetændelse, altså en blodprop, i de dybe vener i benet eller i bækkenet. Dette er et mere alvorligt sygdomstilfælde end ved årebetændelse i en overfladisk blodåre. Ved dyb venetrombose kan man risikere, at blodproppen løsner sig, og derefter følger blodstrømmen til lungerne og forårsage en blodprop, kaldet lungeemboli. 

Årebetændelse i benene

Sammenfatning

Årebetændelse, også kaldet tromboflebit, er en betændelsestilstand i en overfladisk blodåre. Årebetændelse i benene opstår ved dårlig blodcirkulation eller ved mekanisk irritation af venen. Årebetændelse kan medføre åreknuder, hvis veneklapperne bliver ødelagte, så det påvirker blodcirkulationen. Man kan ikke forhindre årebetændelse i benene, men det er muligt at forebygge udviklingen ved at tage visse foranstaltninger.

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.